Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europei 2022

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa

Ziua Europei aniversează semnarea „Declarației Schuman” la 9 mai 1950. Un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, care este considerat începutul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană. Importanța eforturilor pentru pace în Europa este cu atât mai evidentă acum, când subliniem unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina.

În luna mai, instituțiile UE vă invită să participați la o gamă largă de activități online și la fața locului în toate statele membre ale UE, precum și la sediile instituțiilor UE din Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg. Având în vedere că Anul european al tineretului 2022 aduce în prim-plan tinerii Europei și că vocile cetățenilor au fost amplificate de Conferința privind viitorul Europei, nu a existat niciodată un moment mai bun să ne reunim, să discutăm despre provocările cu care ne confruntăm cu toții și să creăm un viitor mai bun pentru Europa, care să ne aducă beneficii tuturor.

Explorați activitățile oferite online și la fața locului care vor avea loc în întreaga Europă cu ocazia Zilei Europei!

Mai mult


Republica Moldova


"9 Mai la noi în țară este ziua când comemorăm cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, cinstim veteranii care au luptat pentru pace și au plătit cu sânge prețul celui mai teribil război din istoria umanității.

De asemenea, 9 Mai este ziua în care acum 72 de ani în urmă s-a născut Europa pașnică, prosperă și unită. Pentru toată Europa 9 Mai înseamnă pace, libertate, democrație, egalitate, înseamnă respect pentru demnitatea umană și pentru drepturile omului, înseamnă puterea statului de drept și instituții care veghează interesele cetățenilor săi.

Toate aceste lucruri nu ar fi fost sărbătorite astăzi fără efortul comun din anii celui de-al doilea război mondial, când toate țările, toți părinții și bunicii noștri s-au unit pentru a se opune răului care amenința toată planeta. A fost o victorie a solidarității și a unității.

Și în acest an, Europa este mai unită ca niciodată în mesajul de solidaritate pentru pace, în mesajul nostru ferm de a opri războiul din Ucraina.


9 Mai rămâne o zi în care învățăm din rănile trecutului pentru a fi mai puternici și mai prosperi în viitor. Iar viitorul țării noastre nu poate fi decât în marea familie europeană alături de care împărtășim aspirații și un drum comun de dezvoltare și modernizare."

Mesajul viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu cu prilejul Zilei Europei

Cu prilejul Zilei Europei, Președinta Maia Sandu
a acordat Înaltul său Patronaj pentru două proiecte realizate în comun de Republica Moldova și România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat cu prilejul Zilei Europei, marcată astăzi, Înaltul său Patronaj pentru două proiecte culturale moldo-române ce se vor desfășura la Chișinău în anul 2022. Este vorba de Salonul Internațional de Carte „Bookfest” și de Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. Înaltul Patronaj este acordat în comun cu Președintele României, Klaus Iohannis

”Moldova pentru Pace!” – acțiune de Ziua Europei cu participarea copiilor

Copii ai deputaților în Parlamentul Republicii Moldova, angajaților Secretariatului Parlamentului, împreună cu copiii de la Centrul de triere al refugiaților de la Moldexpo au participat la sărbătoarea dedicată Zilei Europei, care s-a desfășurat astăzi, în fața instituției legislative.
Prin jocuri, concursuri sportive, dansuri și cântece copiii au celebrat pacea

În continuarea activităților dedicate Zilei Europei, în seara zilei de 9 mai clădirea Parlamentului  a fostv iluminată festiv în culorile drapelului Uniunii Europene.
https://multimedia.parlament.md/moldova-pentru-pace-actiune-de-ziua-europei-cu-participarea-copiilor/



Sub genericul "SOLIDARITATE PENTRU PACE", activitățile planificate pe parcursul lunii mai vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre, în spiritul Echipei Europa, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

"Dragi prieteni, Ziua Europei este marcată în acest an într-un context care ne-a întristat și tulburat profund. În Ucraina, un război crud și nejustificat ucide oameni nevinovați. Localități întregi sunt distruse de ferocitatea forțelor militare ruse. Astăzi, mai mult ca oricând, valorile care stau la baza creării și activității Uniunii Europene - unitatea, solidaritatea, pacea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, în special a dreptului fundamental la viață - devin indispensabile. Războiul din țara vecină aduce pentru noi toți datoria personală de a proteja pacea. Astfel, doresc să vă invit să primiți pacea în casele dumneavoastră: Solidaritatea pentru pace este principalul mesaj pe care dorim să-l transmitem în cadrul activităților planificate cu ocazia Zilei Europei." a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

https://www.eeas.europa.eu/delegations/moldova/ziua-europei-2022-%E2%80%93-solidaritate-pentru-pace_ro?s=223 

Tradiționalul Orășel European își deschide din nou porțile, de data aceasta în format fizic, la Chișinău și Edineț. În capitală, Orășelul European este organizat pe 14 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, urmat seara de un concert de excepție susținut de artiști din Republica Moldova și Ucraina.
Pe 21 mai, locuitorii din Edineț sunt invitați la Orășelul European, care va avea loc în Piața principală din Edineț, urmat de un concert susținut de artiști locali acompaniați de Moldovan National Youth Orchestra. Evenimente adiționale pentru a marca Ziua Europei 2022 vor fi organizate la Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, Bălți etc. în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, autoritățile locale și rețeaua de Eurocluburi și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va fi difuzat la TV și pe platforma online https://eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022/, în perioada 16 – 31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei se vor desfășura în perioada 9 – 31 mai, iar agenda poate fi accesată pe https://eu4moldova.eu/ro/europe-day-2022/

Inițiativa “Zilele Europei la BNRM”, ediția 2022

În anul 2022, Zilele Europei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) sunt marcate prin organizarea unor expoziții și activități interactive pentru persoanele refugiate din Ucraina

Expoziția "Acces la titluri recente ale Consiliului Europei" este desfasurată începând cu data de 5 mai, declarată ca fiind Ziua Europei de către Consiliul Europei, sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa (Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949). La expoziție sunt prezentate publicații ale Consiliului Europei (CoE) din Donația pentru BNRM, oferită de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă CoE și de către Oficiul Coe la Chișinău. Vă invităm să vă familiarizați cu activitatea Consiliului Europei și alte subiecte ce ţin de cooperarea CoE desfăşurată în cele 46 de State membre, inclusiv și Republica Moldova în Sala de Lectură CPESC (BNRM, etajul 3, of. 23). 

În  perioada 8 mai - 8 august 2022 BNRM invită publicul larg la Expoziția cu genericul “Solidari cu Ucraina” care abordează tema solidarității organismelor europene în contextul războiului din Ucraina, asistența UE acordată Ucrainei și Republicii Moldova, cea din urmă fiind plenar implicată în susținerea și primirea refugiaților, precum și evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova 

Perioada de expunere a expoziției 8 mai – 8 august 2022, spațiul expozițional CPESC, etajul 3, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”)

Cu același generic “Solidari cu Ucraina”, pe parcursul lunii mai în cadrul Zilelor Europei 2022 se preconizează organizarea mai multor acțiuni pentru refugiații din Ucraina: excursii, activități interactive (ateliere, jocuri, etc.) care vor fi desfășurate atât în spațiul special amenajat pentru familiile refugiaților, cât și în spațiile diferitor subdiviziuni ale BNRM (Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare, Muzeul Cărții, Secția Arte și hărți, Secția audiovideoteca, etc.)

In mass- media