Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Iulie - Septembrie 2020

30.09.2020
Proiectele de amendamente constituționale îndeplinesc cerințele Comisiei de la Veneția

La 28 și 29 septembrie, ministrul justiției al Republicii Moldova, dl Fadei Nagacevschi, a avut o serie de întâlniri cu Grupul de lucru la nivel înalt, instituit de Consiliul Europei pentru a sprijini Republica Moldova în sarcina crucială de reformare a sistemului judiciar. La aceste întâlniri au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Discuțiile au avut ca scop asigurarea conformității reformelor prevăzute cu standardele europene în acest domeniu. Consiliul Europei a confirmat că proiectele de amendamente constituționale luate în considerare în prezent de guvern, în vederea supunerii lor spre adoptare de către Parlament, sunt conforme cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția. Consiliul Europei va continua să colaboreze îndeaproape cu Republica Moldova pentru a facilita implementarea completă și eficientă a reformelor în sectorul justiției.


15.09.2020
Comitetul anti-torturǎ cere R. Moldovei să eradicheze violenţa ȋntre deţinuţi şi intimidarea permanentǎ
Republica Moldova trebuie sǎ ia mǎsuri ferme pentru a stopa violenţa ȋntre deţinuţi şi intimidarea, legate ȋn mare mǎsurǎ de ierarhiile informale din penitenciarele ţǎrii, afirmǎ Comitetul Anti-Torturǎ (CPT) al Consiliului Europei ȋntr-un raport publicat la 15 septembrie curent.

Ȋn cadrul raportului, bazat pe o vizitǎ efectuatǎ ȋn ţarǎ ȋntre 28 ianuarie şi 7 februarie 2020, CPT constatǎ progrese tangibile ȋn anumite domenii, dar regretǎ faptul cǎ unele dintre recomandǎrile sale mai vechi nu au fost implementate, ȋn special acelea privind violenţa ȋntre deţinuţi, regimul persoanelor aflate ȋn arest preventiv şi al celor condamnate, precum şi numǎrul insuficient al personalului din penitenciare.

Problema violenţei ȋntre deţinuţi şi a intimidǎrii, legate de ierarhiile informale, rǎmȃne la fel de acutǎ caȋn rapoartele precedente ale CPT. Acesta constata cǎ arestaţii prezentau frecvent leziuni care indicau semne de violenţǎ ȋntre deţinuţi; cu toate acestea, ei nu semnalau aceste agresiuni din cauza climatului de teamǎ şi intimidare promovat de cǎtre deţinuţii de la vȃrful ierarhiei informale din penitenciare şi lipsei lor de ȋncredere ȋn abilitatea personalului de a garanta siguranţa deţinuţilor.

Mai mult
Comunicat de presă
Raportul CPT



14.09.2020
Lansarea­­­ Proiectului "Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova"

Proiectul a fost lansat de Consiliul Europei, Biroul Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii și Departamentul de Stat al SUA. Costul proiectului este de 250 mii dolari și va derula timp de 18 luni. Activitățile vor fi implementate de către Direcția Criminalitate Economică și Cooperare a Consiliului Europei.

Evenimentul s-a desfășurat în regim online, pe platforma de video - conferință KUDO. În cadrul acestuia au participat E.S. Derek J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, dl Gianluca ESPOSITO, Șef al Departamentului Acțiune împotriva Corupției, Secretar executiv al GRECO, dna Giulia RE, Șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, precum și reprezentanți ai instituțiilor beneficiare și partenere proiectului – Autoritatea Națională de Integritate, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Organizațiile societății civile, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Justiției.

În deschiderea evenimentului, oficialii instituțiilor implementatoare au accentuat importanța acestui proiect în cadrul tuturor instituțiilor beneficiare, dar și așteptările pe care le au în contextul realizării angajamentelor comune propuse în vederea contracarării corupției în Republica Moldova.

Proiectul își propune abordarea priorităților cheie și necesităților esențiale din Republica Moldova, care sunt în strânsă legătură cu procesele de reformă inițiate de Guvern și obligațiile Republicii Moldova în ceea ce privește implementarea standardelor internaționale în lupta împotriva corupției și a recomandărilor de monitorizare aferente.

Timp de 18 luni proiectul va oferi asistență în reformele legislative, reformele de politici și cele instituționale, abordând recomandările restante din cea de-a patra Rundă de Evaluare a Grupului de state împotriva corupției a Consiliului Europei (GRECO). În acest scop, proiectul va desfășura un set cuprinzător de activități, în domeniul sistemului de integritate pentru judecători și procurori în vederea sporirii eficienței regimului de declarare a averii în Republica Moldova.

Lansarea proiectului 


9.09.2020

A apărut un nou manual pentru profesori privind ştirile şi informaţiile false

Noul manual oferă suport profesorilor cu privire la modul în care aceştia îi pot orienta pe elevi să recunoască știrile și informațiile false din mediul online.  Acesta este disponibil pe pagina de start a proiectului "Rezistenţă Digitală"
Manualul oferă informații pentru a împuternici persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani cu competenţe de a identifica ştirile false din mediul online.
Mai întâi, stabilind ce sunt știrile false și cum să le localizeze, manualul sugerează activități practice de desfășurat cu elevii.
O activitate bazată pe anchetă poate fi găsită în Capitolul 3 pentru a preda despre cazuri reale de știri false.
Capitolul 5 oferă suport în stabilirea activităților de la egal la egal care pot fi utilizate în școală, prin intermediul platformelor de predare online.

Proiectul "Rezistența digitală" este finanțat de Programul comun al Uniunii Europeane / Consiliul Europei „Cultura școlară democratică și incluzivă în funcțiune (DISCO)”, care vizează consolidarea competențelor tinerilor în domeniul educaţiei media,  precum și promovarea educației digitale pentru cetățenie pentru a încuraja elevii să fie conștienți de responsabilitățile lor ca cetățeni în spațiul digital.



3.09.2020
Zilele Europene ale Patrimoniului 2020 celebrează „Patrimoniu și educație: să învăţăm pentru viaţă"


Mii de situri culturale se pregătesc să-și deschidă porțile virtuale pentru prima dată, în timp ce Consiliul Europei și Uniunea Europeană își unesc din nou forțele pentru a marca Zilele anuale ale Patrimoniului. Zilele Europene ale Patrimoniului, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene din 1999, sunt cele mai celebrate evenimente culturale participative din Europa.

Caracterul pan-european al programului contribuie la reunirea cetățenilor și la evidențierea dimensiunii europene a patrimoniului cultural în cele 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene. 
Până la sfârșitul lunii octombrie sunt planificate până la 70 000 de evenimente (cu 30 de milioane de vizitatori așteptaţi) în scopul de a contribui la ridicarea gradului de conștientizare a valorii patrimoniului comun și a necesității conservării acestuia pentru generațiile prezente și viitoare.

Pentru ediția din 2020, Zilele Europene ale Patrimoniului celebrează rolul educației în patrimoniu - și rolul patrimoniului în educație. Pe lângă faptul că este o resursă bogată pentru învățare, patrimoniul educației în sine oferă o ușă către trecutul comun european și numeroasele sale tradiții pe care le considerăm astăzi de la sine. Pornind de la rolul pe care limba latina l-a jucat în viața savanților medievali din Europa şi până la utilizarea sa actuală ca limbă în domeniul dreptului, științei și tehnologiei, există multiple legături educaționale care sunt împărtășite peste hotarele europene.
„Zilele Europene ale Patrimoniului oferă tuturor cetățenilor o oportunitate unică de a înțelege mai bine modul în care cultura ne aduce împreună. Cultura și patrimoniul cultural sunt atât un factor esențial al dezvoltării sociale și economice, cât și un instrument important pentru crearea unui climat propice înțelegerii reciproce a diversității și bogăției culturale europene. Educația a fost totdeauna o parte esențială a Zilelor Europene ale Patrimoniului și este prezentată în toate aspectele programului” a declarat Marija Pejčinović Burić, secretar general al Consiliului Europei.
În ciuda restricțiilor impuse de COVID-19 în organizarea ediţiei din acest an, rețeaua programului de coordonatori naționali a propus o gamă largă de alternative, creând astfel o ofertă digitală sub forma unui videoclip, galerie foto, tur virtual, podcast , blog, seminar web sau povestea locului de desfășurare pentru a fi prezentate online. 
„Anul acesta, pe lângă evenimentele fizice, Zilele Europene ale Patrimoniului propune o ofertă digitală impresionantă, oferind o moștenire pe termen lung pentru numeroasele sale monumente şi situri.
Suntem mândri să vă prezentăm un program care este condus atât local, cât și cu adevărat accesibil tuturor de pe întreg continentul.
Pandemia COVID-19 a dus la întreruperea modului de lucru tradițional al sectorului, făcând transformarea digitală a instituțiilor de patrimoniu cultural mai relevante ca niciodată.
Având în vedere acest lucru, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind digitalizarea sectorului patrimoniului cultural în vederea modelării unui cadru politic adecvat și a acțiunilor menite să păstreze bunurile culturale valoroase ale Europei și să ofere o mai bună vizibilitate diversității sale culturale unice. Consultarea publică este deschisă până pe 14 septembrie curent, așa că vă încurajez cu tărie să contribuiți la aceasta”, a declarat Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
Publicaţia "Zilele Europene ale Patrimoniului 2020 - 101 idei de evenimente"



19.08.2020
Fișă nouă privind investigațiile eficiente în cazurile de deces sau de rele tratamente cauzate de forțele de securitate

Departamentul pentru Executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului a publicat o nouă fișă informativă privind anchetele eficiente în cazurile de deces sau de rele tratamente cauzate de forțele de securitate.

Fișa informativă rezumă măsurile luate de 23 de state membre pentru redeschiderea, reluarea sau continuarea acestor investigații în 46 de cazuri diferite în care hotărârile instanței de la Strasbourg au constatat încălcări procedurale ale articolelor 2 (dreptul la viață) sau 3 (interzicerea torturii) din Convenția Europeană privind drepturile omului.





19.08.2020
Avizul comun al OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția cu privire la Codul electoral, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale

Ministerul Justiției a recepționat opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale.
În opinia comună a OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția se menționează că o reformă electorală de succes ar trebui să se bazeze pe cel puțin următoarele trei elemente:
  • o legislație clară și cuprinzătoare care îndeplinește obligațiile și standardele internaționale și abordează recomandările anterioare;
  • adoptarea legislației prin consens larg, după ample consultări publice cu toate părțile interesate relevante;
  • și angajamentul politic de a implementa pe deplin legislația electorală cu bună credință.
ODIHR și Comisia de la Veneția salută eforturile Republicii Moldova de a-și modifica cadrul legal și instituțional electoral, pentru a respecta angajamentele relevante ale OSCE, Consiliul Europei și alte drepturi internaționale ale omului precum și bunele practici. Proiectul include câteva îmbunătățiri și abordează câteva recomandări anterioare ale ODIHR, PACE și Comisiei de la Veneția.



9.08.2020
 Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat împrumutul în valoare de 70 milioane euro

Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) au semnat un acord de împrumut de 70 de milioane euro pentru a atenua impactul COVID19 asupra sănătății și ocupării forței de muncă. Împrumutul este structurat în 2 componente: Sănătate și Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Mai mult


24.07.2020
De ce mass-media nu are încă egalitate de gen: raport nou

Un nou raport al Consiliului Europei subliniază că „mentalitatea și cultura” din redacții trebuie „abordate”, cu o participare activă din interiorul industriei, pentru ca sectorul media să „contribuie la maxim” la egalitatea de gen.

Evaluând aspectele legale și politice ale egalității de gen și mass-media, noul raport a fost lansat în comun de către Comisia Consiliului Europei pentru Egalitate de Gen și de Comitetul Director pentru mass- media, precum și Societatea Informațională.

Acesta examinează progresele înregistrate de la adoptarea Recomandării CM / Rec (2013) 1 privind egalitatea de gen și mass-media, pe baza unui chestionar adresat în 2019 statelor membre, organizațiilor media, autorităților de reglementare media și organismelor de autoreglare a mass-media. 

Raportul prezintă unele progrese la nivelul legislației naționale și a reglementărilor în domeniul mass-media și evidențiază unele inițiative pozitive și activități de sensibilizare întreprinse de către diferiți actori.



21.07.2020
Lupta împotriva criminalității informatice cu Convenția de la Budapesta

Un nou raport al Comitetului Convenției privind Criminalitatea Informatică (T-CY) prezintă beneficiile și impactul Convenției de la Budapesta asupra legii, investigațiilor interne și internaționale, cooperarea publică / privată și consolidarea capacităților de justiție penală la scară globală.
Experiența practică arată că Convenția de la Budapesta este mai mult decât un document legal. Susținut de T-CY și de Biroul specializat de Programe Informatice C-PROC pentru programul global de consolidare a capacității, este un cadru care permite sute de practicieni din întreaga lume să împărtășească experiența și să creeze relații care să consolideze cooperarea în cazuri specifice, inclusiv în situații de urgență, dincolo de prevederile specifice prevăzute în convenție.

Pe măsură ce apartenența la tratat continuă să crească, programele de consolidare a capacității se extind, iar tratatul evoluează în continuare prin viitorul al doilea Protocol adițional privind cooperarea internațională sporită și accesul la dovezi în cloud. Prin urmare, Convenția de la Budapesta rămâne a fi extrem de relevantă și va continua, probabil, să aibă un impact la nivel mondial pentru mulți ani înainte.

Mai mult  -
Raportul 2020 al T-CY
Convenția de la Budapesta -  https://rm.coe.int/16802fa41f
Criminalitatea Informatică  - https://www.coe.int/en/web/cybercrime

13.07.2020
 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

Consiliul Europei reprezintă principala organizație pentru drepturile omului din Europa, având 47 de state membre, semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. De peste 70 de ani, Consiliul Europei oferă sprijin pentru membrii săi în asigurarea păcii și democrației, precum și în protejarea și promovarea drepturilor omului, asumându-și adesea un rol de pionierat în multe domenii.

Pe parcursul ultimilor 25 de ani, Consiliul Europei s-a dovedit un partener de încredere, însoțind Republica Moldova pe tot parcursul dezvoltării sale ca stat independent, prin susţinerea reformelor politice, legislative şi constituţionale.

Obiectivul principal, prevăzut în angajamentele asumate de Moldova la momentul aderării la Consiliul Europei, a fost de a întreprinde reforme profunde ale sistemului instituțional, în scopul implementării unui sistem democratic, care respectă și apără drepturile fundamentale ale omului, unde legea este fundamentul superior al statului. Toate organismele-cheie specializate ale organizației au fost mobilizate pe parcursul a 25 de ani pentru a oferi expertiză în domeniile esențiale ale reformei.



9.07.2020

Eradicarea supraaglomerării închisorilor: CPT solicită intensificarea măsurilor temporare introduse pentru prevenirea COVID-19

Comitetul pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante al Consiliului Europei (CPT) a invitat cele 47 de state membre ale Consiliului Europei să profite de oportunitatea luptei împotriva pandemiei COVID-19 din închisori pentru a pune capăt supraîncărcării penitenciarelor prin măsurile de urgență care au fost instituite temporar, inclusiv utilizarea alternativelor la detenție.

Într-o Declarație emisă ca urmare a Declarației sale de principii realizată în martie, în contextul pandemiei COVID-19, CPT spune că sunt necesare măsuri suplimentare pentru reducerea utilizării detenției preventive, pentru a se abține în măsura posibilă din reținerea migranților și pentru a progresa în continuare în dezinstituționalizarea îngrijirii sănătății mintale.



9.07.2020

Multilateralism 2020: Secretarul General al CoE, Marija Pejčinović Burić publică raportul anual

Consiliul Europei s-a dovedit a fi un gardian esențial, indispensabil al drepturilor omului în timpul pandemiei Covid-19. Aceasta este una dintre concluziile principale ale unui nou raport al Secretarului General care acoperă acțiunile Consiliului Europei de la reuniunea ministerială de la Helsinki din mai 2019 și răspunsul organizației la pandemia Covid-19 din 2020.
„Sprijinul și îndrumarea noastră bazată pe valoare către statele membre în apărarea drepturilor omului, a democrației și a statului de drept în timpul crizei este un exemplu perfect de multilateralism și de ce trebuie să-l protejeze. În acest sens, am trecut testul de stres ”, a declarat secretarul general, Marija Pejčinović Burić, într-o informare pentru jurnaliști.



7.07.2020

Ponderea cauzelor în sistemele judiciare: un nou instrument pentru buna funcționare a instanțelor

Într-un raport publicat la 7 iulie curent, grupul de lucru privind gestionarea timpului judiciar al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) face un bilanț al acestui sistem de management intern menit să evalueze „greutatea” unei cauze judiciare, prin detalierea prin diferite metode, timpul judiciar necesar procesării sale.

Informațiile rezultate din ponderea cazurilor pot fi utilizate pentru a optimiza alocarea resurselor umane și bugetare în instanțele judecătorești, a cauzelor judiciare între judecători sau pentru a sprijini un program mai larg de gestionare a serviciilor.

Bazat pe o revizuire amplă a bibliografiei existente pe această temă, precum și pe metodologia utilizată în șase țări europene, acest studiu conține 12 recomandări pentru punerea în aplicare a unui sistem de pondere a cazurilor. Printre concluziile principale este necesitatea implicării active a judecătorilor în proces.



2.07.2020

Lansarea manualului privind reîntregirea familiei pentru copiii refugiați și migranți

Reprezentantul special al secretarului general pentru migrație și refugiați, ambasadorul Drahoslav Štefánek, lansează manualul „Reîntregirea familiei pentru copiii refugiați și migranți - standarde și practici promițătoare”. 
Manualul se concentrează pe reîntregirea familiilor cu copii, cu un accent special pe copiii refugiați și migranți neînsoțiți și separați. Scopul acestui manual este de a încuraja discuțiile din statele membre despre soluții potențiale sau deja existente pentru obstacole și provocări privind restabilirea legăturilor familiale.




2.07.2020

Reguli revizuite în penitenciarele europene: noi îndrumări către serviciile penitenciare privind tratamentul uman al deținuților

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o Recomandare care actualizează Regulile din penitenciarele europene din 2006. Regulile, care conțin standardele și principiile legale cheie legate de gestionarea penitenciarelor, personalul și tratamentul deținuților și sunt o referință globală în acest domeniu, ghidează cele 47 de state membre ale Consiliului Europei în legislația, politicile și practicile lor.

Revizuirea se referă la regulile privind păstrarea evidenței informațiilor despre deținuți și gestionarea dosarelor acestora, tratarea femeilor deținute, cetățeni străini, precum și utilizarea unor măsuri speciale de înaltă securitate sau siguranță, cum ar fi separarea prizonierilor de alți deținuți, izolare, instrumente de reținere/constrângere, necesitatea asigurării unor niveluri adecvate în personalul din închisori, inspecție și monitorizare independentă.



1.07.2020
Violența sexuală împotriva copiilor este o pandemie continuă: a 10-a aniversare a Convenției Lanzarote

Convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual (cunoscută sub numele de „Convenția Lanzarote”) sărbătorește a zecea aniversare de la intrarea în vigoare.
„În aceste zile este destul de obișnuit să ne dorim unii altora „să fim în siguranță ”. Însă milioane de copii - băieți și fete - nu sunt în siguranță, iar cei aflați într-o situație vulnerabilă sunt și mai expuși riscului. Trebuie să ne asigurăm că copiii sunt în siguranță în orice moment și oriunde s-ar afla, fie că sunt acasă, în școli, în instituții, inclusiv de plasament sau online ”, a declarat Christel De Craim, noul președinte al Organismului de monitorizare a Convenției, Comitetul Lanzarote, care și-a preluat atribuțiile săptămâna trecută.
„Convenția Lanzarote a intrat în vigoare în urmă cu zece ani, iar acum, în perioada crizei de sănătate, este pertinent să rămână la fel de relevantă ca întotdeauna. Violența sexuală împotriva copiilor este o pandemie continuă care are victime în întreaga lume. Cu toii trebuie să continuăm să combatem această criză, în timp ce facem față COVID-19, cât și ulterior”.
Convenția Lanzarote urmărește prevenirea, protecția și urmărirea penală a exploatării sexuale și abuzului asupra copiilor. Aceasta incriminează astfel de infracțiuni precum abuzul sexual, exploatarea copiilor prin prostituție, infracțiuni legate de materialele ce conțin imagini cu abuz și exploatare asupra unui copil în spectacole pornografice, corupția copiilor, precum și ademenirea copiilor în scopuri sexuale (grooming). Convenția a fost ratificată de 45 de state membre ale Consiliului Europei și Tunisia. Depunerea instrumentului de ratificare de către Armenia este așteptat în viitorul apropiat. Convenția este deschisă tuturor statelor de pe glob și rămâne cel mai ambițios și cuprinzător instrument juridic internațional pentru protecția copiilor împotriva abuzului și exploatării sexuale.



1.07.2020
Școlile ar trebui să includă istoria romilor și a călătorilor în programele de predare

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o recomandare care solicită pentru prima dată celor 47 de state membre să includă istoria romilor și / sau a călătorilor (*) în programele școlare și în materialele didactice.

Un instrument eficient pentru a combate ura, discriminarea și prejudecățile, radicalizarea, negarea Holocaustului și revizionismul, această Recomandare de includere a istoriei romilor și / sau a călătorilor în programele școlare ar îmbunătăți înțelegerea faptului că acestea sunt parte integrantă atât a societăților naționale, cât și a celor europene.

Recomandarea subliniază importanța predării Holocaustului, cum este perpetuată de regimul nazist și aliații săi, precum și alte acte comise împotriva romilor și a călătorilor din toată Europa. Solicită guvernelor să integreze activitățile legate de amintirea Holocaustului romilor în educația formală și nonformală, în legătură cu Ziua Memorială a Holocaustului European al Romilor (2 august) sau cu o dată mai adaptată contextului istoric al țării în cauză, de exemplu aniversările locale legate de închisoarea sau deportarea romilor în lagărele de concentrare.