Faceți căutări pe acest blog

Moneda euro își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare


Cu 20 de ani în urmă, la 1 ianuarie 1999, 11 țări din UE își fixau cursurile de schimb, adoptau o politică monetară comună sub supravegherea Băncii Centrale Europene și lansau o nouă monedă comună pe piețele financiare mondiale: euro.
Trei ani mai târziu, bancnotele și monedele euro intrau în circulație.
Astăzi, euro este moneda a 19 state membre ale UE, adică a peste 340 de milioane de cetățeni europeni, și reprezintă cea de-a doua monedă ca importanță în lume.

Bancnotele și monedele euro ne amintesc zi de zi, în mod tangibil, de libertatea, confortul și oportunitățile pe care le face posibile Uniunea Europeană.
La 1 ianuarie 2019, moneda comună a Europei, euro, împlinește 20 de ani. Acum exact 20 de ani, la 1 ianuarie 1999, 11 state membre ale UE lansau o monedă comună, euro, și instituiau o politică monetară comună sub supravegherea Băncii Centrale Europene.
Acel moment istoric a fost un eveniment marcant într-un proces animat de ambiția de a asigura stabilitatea și prosperitatea în Europa. Astăzi, deși încă tânără, moneda euro este deja 

  • moneda a 340 de milioane de europen
  • din 19 state membre. 

Moneda unică a adus avantaje concrete atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor și guvernelor europene: prețuri stabile, costuri mai mici ale tranzacțiilor, economii protejate, piețe mai transparente și mai competitive și intensificarea comerțului. 

Aproximativ 60 de țări din întreaga lume își leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro,  Se așteaptă ca și alte state membre ale UE să adere la zona euro după ce vor fi îndeplinit criteriile.

Pentru a marca această aniversare, cei cinci președinți ai instituțiilor și organismelor UE direct responsabili pentru moneda euro, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și Eurogrupul, au comentat pe marginea celor 20 de ani ai monedei unice și a viitorului acesteia.

Iată ce a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: „Fiind unul dintre puținii semnatari ai Tratatului de la Maastricht încă activ pe scena politică actuală, îmi amintesc negocierile dificile și capitale care au dus la lansarea uniunii economice și monetare. Mai mult decât orice, îmi amintesc că eram animați de o profundă convingere că deschidem un nou capitol în istoria noastră comună, un capitol care urma să contureze rolul Europei în lume și viitorul tuturor cetățenilor săi. Acum, 20 ani mai târziu, sunt convins că a fost cea mai importantă semnătură din cariera mea. Moneda euro a devenit un simbol al unității, suveranității și stabilității. Ea a adus cetățenilor noștri prosperitate și protecție și este de datoria noastră să ne asigurăm că va continua să o facă. Acesta este motivul pentru care lucrăm intens la finalizarea uniunii economice și monetare și la consolidarea rolului monedei euro pe scena internațională.”

Lansarea monedei euro a marcat punctul culminant al unui proces de durată, care începuse cu mult timp înainte. Ca urmare a tulburărilor monetare mondiale din anii ´70 și ´80, anumite țări europene au devenit vulnerabile și s-a simțit necesitatea unor soluții la nivel european. În plus, odată cu crearea unei piețe unice, utilizarea unei monede unice în Europa ar fi facilitat desfășurarea activităților economice și comerciale. După decenii de discuții cu privire la modul în care se putea realiza uniunea economică și monetară, în 1988 a fost înființată Comisia Delors. Sub președinția lui Jacques Delors, președintele Comisiei Europene din acea perioadă, Comisia Delors a examinat măsurile specifice, progresive care urmau să ducă la crearea unei astfel de monede unice. Moneda unică a fost adusă la viață prin acordul pe care l-au semnat liderii politici în 1992 la Maastricht, pe baza raportului Comisiei Delors și a negocierilor care au urmat. Astfel, semnarea Tratatului de la Maastricht a reprezentat un moment simbolic în trecerea la moneda euro. În 1994, Institutul Monetar European (IME), cu sediul la Frankfurt, și-a demarat activitățile pregătitoare care urmau să permită Băncii Centrale Europene (BCE) să își asume responsabilitatea desfășurării politicii monetare în zona euro. În consecință, la 1 iunie 1998, BCE a devenit operațională.

La 1 ianuarie 1999, a fost lansată moneda euro, devenind moneda oficială a 11 state membre, iar responsabilitatea pentru politica monetară a fost încredințată Băncii Centrale Europene și Eurosistemului. După trei ani în care euro a apărut în extrasele de cont ale cetățenilor alături de monedele naționale, bancnotele și monedele euro și-au făcut apariția în 12 țări care au luat parte, astfel, la cel mai mare schimb de monede din istorie. Primele țări membre ale zonei euro au fost Austria, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Portugalia. Grecia a aderat în 2001. De atunci, alte șapte state membre au introdus moneda euro (Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia și Slovenia).

A doua monedă ca utilizare în lume

Moneda euro a parcurs un drum lung de la primele discuții de la sfârșitul anilor ´60 până la a devenimoneda a 340 de milioane de europeni,  utilizată de alte 175 de milioane de persoane din întreaga lume.
Este a doua monedă ca importanță în lume, aproximativ 60 de țări din lume utilizând moneda euro sau legându-și propria monedă de euro. Euro reprezintă o rezervă de valoare sigură pentru băncile centrale internaționale, utilizat pentru emiterea titlurilor de creanță în întreaga lume și acceptat la scară largă pentru plăți internaționale.

La zece ani de la criza financiară care a afectat puternic întreaga lume, arhitectura uniunii economice și monetare a Europei a fost consolidată în mod semnificativ, însă mai sunt încă multe de făcut. Pornind de la viziunea prezentată în Raportul celor cinci președinți din iunie 2015 și în documentele de reflecție privind aprofundarea uniunii economice și monetare și viitorul finanțelor UE din primăvara anului 2017, Comisia Europeană a stabilit o foaie de parcurs pentru aprofundarea uniunii economice și monetare. În luna decembrie, liderii UE au convenit, de asemenea, să depună eforturi în vederea consolidării rolului internațional al euro ca parte a acestui parcurs.

O monedă unică în beneficiul tuturor europenilor

Sprijinul public în favoarea monedei euro a fost în mod constant ridicat în UE, în special în țările care o utilizează deja. O majoritate de 74 % de respondenți din zona euro au declarat că, în opinia lor, moneda euro este benefică pentru UE. Această cifră corespunde scorului istoric stabilit anul trecut și confirmă faptul că sprijinul public în favoarea monedei euro este la nivelul cel mai ridicat de la începutul realizării sondajelor, în 2002. O majoritate de 64 % de respondenți din zona euro au declarat, de asemenea, că moneda euro este benefică pentru țara lor. 36 % dintre europeni consideră moneda euro ca fiind unul dintre principalele simboluri ale Uniunii Europene, plasând-o pe locul doi ca simbol, după„libertate”. Moneda unică a adus beneficii vizibile și foarte practice atât gospodăriilor, cât și întreprinderilor și guvernelor europene: prețuri stabile, costuri ale tranzacțiilor mai mici, piețe mai transparente și mai competitive și intensificarea comerțului. Euro facilitează călătoriile și viața în străinătate și protejează economiile.


Aflați mai multe despre istoria și avantajele monedei euro

 https://europa.eu/euroat20/ro