Faceți căutări pe acest blog

BV - Regulament privind armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene

REGULAMENT privind armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene: Aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1171/2018// Monitorul Oficial . - Nr. 499-503 . - art Nr: 1314. - P.

Disponibil la : http://www.legis.md/cautare/rezultate/109962


Regulamentul privind armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene  reglementează modul de organizare și funcționare a procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene. Acesta se aplică proiectelor de acte normative ce au ca scop armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, stabilește principiile, condițiile și etapele, criteriile, metodele și instrumentele de armonizare legislativă, precum și coordonarea și monitorizarea procesului de armonizare la nivel național.
Armonizarea legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene este un proces continuu, care are drept scop integrarea în ordinea juridică internă a legislației Uniunii Europene, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul acordurilor bilaterale încheiate cu Uniunea Europeană, al planurilor de acțiuni ale Guvernului, precum și cu programele legislative ale Parlamentului. 

În procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene se respectă următoarele principii:
1) armonizarea progresivă;
2) armonizarea dinamică;
3) ireversibilitatea.

Procesul de armonizare a legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene se realizează prin:


            1) întreprinderea măsurilor de ordin general și special necesare pentru a asigura introducerea legislației Uniunii Europene în ordinea juridică internă a Republicii Moldova;
            2) crearea de norme sau introducerea de proceduri noi, care să includă normele din legislația Uniunii Europene;
            3) modificarea normelor sau a procedurilor existente pentru a include norme din legislația europeană;
            4) eliminarea normelor, procedurilor, practicilor sau a altor măsuri incompatibile cu legislația Uniunii Europene sau legislația armonizată;
            5) asigurarea implementării și aplicării eficiente a legislației armonizate.

Coordonarea și monitorizarea procesului de armonizare a legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene, la nivel național este realizată de Cancelaria de Stat, prin intermediul Centrului de armonizare a legislației. 

             Cancelaria de Stat, prin intermediul Centrului de armonizare a legislației, realizează misiunea și funcțiile stabilite în prezentul Regulament în următoarele domenii de activitate:
            1) coordonarea și monitorizarea procesului de armonizare a legislației la nivel național;
            2) asigurarea compatibilității legislației naționale cu legislația Uniunii Europene;
            3) asigurarea asistenței metodologice și de specialitate în domeniul dreptului Uniunii Europene și a procesului de armonizare legislativă.