Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi UE-RM - Martie 2016


Arhiva 2011-2015










21-23.03.2016

Cea de-a cincea sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest

În cadrul reuniunii deputații din țările Parteneriatului Estic și Parlamentul European vor discuta o serie de rezoluții referitoare la pozițiile și preocupările comune ale statelor membre UE și țările partenere din Europa de Est privind politica externă și amenințările externe la adresa securității acestora, perspectivele financiare multianuale ale UE și impactul acestora asupra cooperării economice între țările Parteneriatului Estic. De asemenea, parlamentarii vor dezbate proiectele de rezoluții referitoare la dezvoltarea politicii privind gazele neconvenționale și efectele potențiale ale pieței energiei în UE și țările partenere din Europa de Est, cooperarea dintre UE și țările partenere din Europa de Est în vederea recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale, a experienței de lucru și a diplomelor universitare în cadrul procesului de la Bologna.

Detalii

 17.03.2016

Şedinţă a Comitetului de Supraveghere al Misiunii UE de Consiliere în Politici Publice pentru RM

Cei 26 de consilieri de nivel înalt vor acorda asistenţă conducătorilor instituțiilor statului, inclusiv Prim-ministrului. Premierul are deja trei consilieri în domenii precum reforma administrației publice, sectorul financiar-bancar, comunicare şi transparență. Urmează să mai fie selectați încă doi experți pentru domeniile anticorupție și justiție.

Scopul proiectului este sprijinirea autorităţilor Republicii Moldova în implementarea agendei de reformă în domeniul integrării europene, în special în dezvoltarea capacităților de realizare a Acordului de Asociere RM-UE.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola a reconfirmat sprijinul UE pentru procesul de reforme şi dezvoltare durabilă a Republicii Moldova. Oficialul european a exprimat convingerea că această misiune va consolida capacitățile autorităților publice, fapt ce va contribui la soluţionarea problemelor şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din Republica Moldova.




 17.03.2016

Conferința de nivel înalt privind cooperarea UE cu țările Parteneriatului Estic și Asiei Centrale în sectorul energetic

, organizată la Bruxelles de  Comisia Europeană, cu sprijinul Secretariatului Tehnic INOGATE.

Conferința a reunit reprezentanți ai Uniunii Europene și țărilor partenere, ai instituțiilor financiare internaționale, sectorului privat, mediului academic și a fost prezidată de vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič și Johannes Hahn, comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere.
În cadrul evenimentului, Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni responsabili de sectorul energetic, precum Maroš Šefčovič, Vice-președintele Comisiei Europene, comisar pe energetică, Janez Kopač, Director (Secretariatului Comunității energetice, Urban Rusnák, Secretarul general al Cărții energetice.



15-16.03 2016

Vizita Prim-ministrului Pavel Filip la Bruxelles


Premierul Pavel Filip a participat la cea de-a doua Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Premierul  a avut întrevederi cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate,Vicepreşedintele Comisiei Europene și cu Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere. vicepreşedinții Comisiei Europene: Maroš Šefčovič, Comisar pentru Uniunea Energiei și Valdis Dombrovskis, Comisar pentru moneda Euro şi dialog social, precum și cu Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

Şeful Guvernului de la Chișinău s-a întâlnit de asemenea cu Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului European., membrul Parlamentului European, Co-preşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere RM-UE, Andi Cristea și  a purtat discuții cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

 Detalii

14.03.2016

Reuniunea Consiliului de Asociere UE-RM

Moldova şi UE au desfășurat pe 14 martie 2016 cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere, conform Acordului de Asociere  .


Părțile au reconfirmat hotărârea comună de a implementa angajamentele asumate în vederea consolidării asocierii politice şi integrării economice a Moldovei cu UE.

Consiliul de Asociere recunoaşte importanţa soluţionării dificultăţilor curente din Moldova printr-un dialog constructiv între toate forţele politice din ţară, luînd în considerare aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova.

”UE a încurajat Moldova să continue eforturile de adoptare a legilor necesare şi a reconfirmat susţinerea Moldovei în atingerea acestor obiective. Părţile au subliniat importanţa dialogului şi cooperării cu societatea civilă, în particular, în ceea ce priveşte implementarea Acordului de Asociere şi necesitatea unei participări sporite a societăţii civile in Moldova în procesele de elaborare a politicilor publice şi de luare a deciziilor. Mai mult decît atît, Consiliul de Asociere a accentuat importanţa asigurării şi intensificării unei abordări care să implice pe deplin întreagă societate”, se spune î
ntr-un comunicat de presă comun emis după reuniunea de la Bruxelles

  • Detalii  
  • Comunicat de presă comun de după cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană=Joint Press Release following the second Association Council meeting between the European Union and the Republic of Moldova


11.03.2016

Guvernul, a publicat Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare 

ce necesită a fi întreprinse pentru avansarea reformelor, asigurând o stabilitate în ţară şi accelerând procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri, angajamente şi termene de implementare a acțiunilor în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016 şi a celor semnalate de alţi parteneri de dezvoltare, răspunzând totodată așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova.




9.03.2016

Ministerul Economiei în parteneriat cu Delegația UE în RM va lansa o Campanie națională de informare și comunicare privind DCFTA

Anunțul a fost făcut, în cadrul conferinței "Informare eficientă pentru businessul din Moldova". În cadrul conferinței, Octavian Calmîc a susținut că paralel cu procesul de implementare a Acordului de Liber Schimb cu UE DCFTA, e nevoie de o amplificare a comunicării și informării mai active a mediului de afaceri la nivel regional prin intermediul unei Campanii naționale pe DCFTA, care va integra toate eforturile de comunicare ale autorităților publice centrale și locale, ale donatorilor și societății civile.  

Seful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a menționat că parteneriatul cu autoritățile și mediul de afaceri este unul foarte important pentru o comunicare eficientă, care să răspundă așteptarilor comunității de business cu privire la dezvoltarea afacerilor în contextul DCFTA.
detalii

03.03.2016

  UE oferă asistență pentru crearea serviciilor de suport și educație



Proiectul care va facilita accesul în primii ani de viață ai copiilor cu necesități speciale la serviciile comunitare de suport și educație, va fi desfășurat în perioada anilor 2016-2018, în cinci raioane ale țării: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni.

Obiectivul general al acestui proiect este de a asigura accesul copiilor cu necesități speciale, cu vîrsta cuprinsă între 0-7 ani și familiilor acestora la programe de suport, dezvoltate în cadrul acestui proiect. Programele vor fi orientate spre consolidarea capacităților părinților, profesioniștilor și oferirea acestei categorii de copii a celor mai bune oportunități pentru dezvoltarea în primii ani de viață a potențialului de care dispun.

Valoarea totală a proiectului "Sporirea accesului copiilor cu necesități speciale la servicii comunitare de suport și educație în primii ani de viață”este de 680 mii de euro.


Detalii