Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Iunie 2014

19.06.2014

Sesiunea de vară a APCE. Alegerea Secretarului General al Consiliului Europei 
Între 23 şi 27 iunie 2014, la Strasbourg îşi va ţine lucrările sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Alegerea Secretarului General al Consiliului Europei, un discurs al Preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi o dezbatere comună cu privire la “barca-sicriu” şi sosirile masive de fluxurilor de migranţi la coastele italiene, sunt printre cele mai importante subiecte incluse pe agenda sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

De asemenea, pe ordinea de zi sunt incluse rapoarte privind violenţa răspândită prin şi de către mijloacele mass-media, provocările cu care se confruntă Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, o contribuţie parlamentară pentru soluţionarea conflictului din Sahara occidentală, precum şi un raport cu titlul „Spre o mai bună democraţie europeană: să facem faţă provocărilor unei Europe federale”. Ministrul Afacerilor Externe din Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, va prezenta o comunicare în calitate de Preşedinte al Comitetului de Miniştri.

Alte subiecte incluse pe agenda sesiunii vizează : identităţile şi diversitatea în cadrul societăţilor interculturale; integrarea migranţilor în Europa; modificarea administraţieie publice în Europa: este oare serviciul public în pericol ?; Consolidarea independenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului; o justiţie penală pentru minori adaptată copiilor: de la retorică la realitate.

Transmiterea în direct : Sesiunea va putea fi urmărită în direct de pe pagina web a APCE.
 

17.06.2014

De la o bună pregătire la hotărâri judecătoreşti bune. Provocări, metodologii şi perspective 

La Strasbourg, a avut loc Conferinţa anuală a Programului HELP, organizată de către Consiliul Europei pentru profesioniștii din domeniul juridic.

Scopul Conferinței HELP este de a oferi un teren pentru discuții între reprezentanții instituțiilor de formare națională a judecătorilor şi procurorilor şi Barourilor din cele 47 de state-membre ale Consiliului Europei (profesioniști din domeniul juridic) cu privire la modalitatea instruirii în domeniul drepturilor omului şi în mod particular – în domeniul sistemului de protecţie a drepturilor omului creat în baza Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Agenda include următoarele tematici dezvoltate în plenul Conferinţei: 1. Protocolul N. 16 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): un dialog extins între tribunale prin intermediul avizelor consultative; 2. Rolul instanțelor naționale în apărarea drepturilor omului și menținerea sistemului de protecție a drepturilor omului; 3. Programul HELP şi rețeaua HELP: realizările anilor 2013-2014 și obiectivele conferinței; 4. Raportul Comitetului consultativ HELP.



Activităţile propuse în cadrul Conferinţei se vor desfăşura în cadrul a trei grupuri de lucru. Primul grup de lucru va pune în discuţie obstacolele care apar în calea aplicării practice a cunoştinţelor în domeniul drepturilor omului şi cooperarea între organizațiile internaționale privind perfecţionarea capacităților de punere în aplicare a Convenţiei europene a drepturilor omului. Al doilea grup de lucru va discuta chestiunile legate de metodologia de training în domeniul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, evaluarea necesităţilor, formarea formatorilor şi metodologia HELP de instruire de la distanță în domeniul drepturilor omului. Al treilea grup de lucru va face o evaluare a procesului de formare în domeniul drepturilor omului pentru profesioniștii din domeniul juridic şi a impactului pe termen lung a instruirii în domeniul drepturilor omului asupra activităţii profesioniştilor din domeniul juridic.

Detalii

13.06.2014

Participarea societăţii civile în procesul de luare a deciziilor: vise, realitate şi provocări 

La Chişinău a avut loc reuniunea regională de planificare strategică cu genericul "Participarea societății civile în procesul de luare a deciziilor: vise, realitate și provocări", organizată de
Direcția Societatea Civilă a Consiliului Europei.

Scopul reuniunii a fost de a identifica modalități concrete pentru asigurarea participării societății civile în procesul decizional democratic din regiune și, mai important, modalitățile concrete în care Consiliul Europei ar putea oferi asistență societății civile în țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan , Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Pe baza discuțiilor și concluziilor reuniunii, Direcția Societății Civile va dezvolta o asistență regională și proiecte de cooperare. În plus, concluziile reuniunii vor fi aduse în discuțiile la un eveniment secundar privind societatea civila în Europa de Est care va avea loc la Strasbourg, la sfârșitul lunii iunie 2014 si anume - Conferinta organizațiilor internaționale non-guvernamentale http://www.coe.int/T/NGO/default_en.asp

Detalii

11.06.2014

Jurisprudenţa CEDO: Lansarea a şase noi fişe tematice

Curtea europeană a Drepturilor Omului a lansat şase noi fişe tematice în baza jurisprudenţei sale . Acestea vizează următoarele subiecte: persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi, partidele şi asociaţiile politice, greva foamei în detenţie, migranţii în detenţie şi violenţa domestică.

10.06.2014


Dragostea Copiilor - Petrovschi - Nagornii împotriva. Republicii Moldova (cererea nr. 25575/08)
În hotărârea sa asupra fondului, pronunţată la 13 septembrie 2011, Curtea a constatat încălcarea articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţia europeană a drepturilor omului şi a articolului 1 din Protocolul nr. 1 (protecţia proprietăţii) din Convenţie şi a hotărât să rezerve întrebarea privind aplicabilitatea articolului 41 (reparaţia echitabilă). Curtea a examinat această întrebare în hotărârea sa din 10 iunie 2014 si a acordat companieie reclamante 2.000 euro pentru prejudiciul moral şi 4.300 euro pentru costuri şi cheltuieli.

Compania reclamantă administra o şcoală primară din Chişinău (Moldova). În anul 2001, în rezultatul unui proces civil, aceasta a fost obligată să achite unei persoane particulare 78 400 dolari americani. Totodată, printr-o hotărâre definitivă pronunţată în 2007, curtea de apel a constatat că cererea de executare nu poate fi admisă, termenul de prescripţie fiind expirat. Compania reclamantă s-a plâns de faptul că, în cadrul unei proceduri de revizuire hotărârea definitivă pronunţată în favoarea sa a fost anulată, deoarece în octombrie 2008 Curtea supremă a ordonat achitarea sumei respective. De asemenea, întreprinderea reclamantă s-a plâns de faptul că judecătorul raportor fusese înlocuit în timpul procedurii de revizuire, ceea ce, în opinia sa, a fost considerat contrar legislaţiei.

Compania reclamantă a fost reprezentată de către dl V. Gribincea, avocat care îşi desfăşoară activitatea în Chişinău. Guvernul Republicii Moldova  a fost reprezentat de către Agentul său, dl V. Grosu..

Hotărârea CEDO din 10 iunie 2014 (reparaţia echitabilă)
Hotărârea CEDO din 13 septembrie 2011 (asupra fondului cauzei) (în română)

06.06.2014

Nu este vorba doar despre consultare: Cum pot autorităţile locale şi regionale să promoveze participarea tinerilor care conduce la un impact real asupra societăţii?

Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa (Comisia pentru probleme de actualitate) organizează, la 12 iunie 2014, la Palatul Europei (Strasbourg) o Conferinţă cu genericul “Nu este vorba doar despre consultare: Cum pot autorităţile locale şi regionale să promoveze participarea tinerilor care conduce la un impact real asupra societăţii?”.

Obiectivul Conferinţei este de a studia realitatea actuală a cetăţeniei democratice a tinerilor şi de a examina modalităţile în care colectivităţile pot convenit cu aceştia pentru punerea în aplicare a unei culturi a participării. Aceasta le va permite să se implice pe deplin în elaborarea politicilor şi luareadeciziilor. La Conferinţă vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret şi aleşi locali care vor face schimb de experienţă şi vor discuta despre bunele practici aplicate în diverse regiuni ale Europei, dar şi despre iniţiativele publice locale şi regionale.

La Conferinţă sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret, cercetători şi alte persoane interesate.

Limbile de lucru: engleza, franceza, italiana, germana, rusa

Doritorii de a participa la Conferinţă sunt invitaţi să completeze Formularul de înregistrare şi să-l expedieze până la 10 iunie 2014 la adresa: joanne.hunting@coe.in.

Detalii 

03.06.2014

Banca de Dezvoltare a CoE oferă 10 milioane de euro pentru dezvoltarea ÎMM

Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică a aprobat decizia privind solicitarea unei linii de credit în valoare de 10 mil. euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), pentru finanţarea sectorului ÎMM-lor din RM.

Scopul proiectului este creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, în condiţii avantajoase, pentru dezvoltarea afacerilor, în special în zonele rurale. Până la 50% din costul proiectelor vor fi acordate din resursele atrase de la CEB, iar restul - din resursele proprii ale băncii moldoveneşti şi ale beneficiarului. Mijloacele financiare se preconizează a fi alocate pentru proiecte investiţionale pe o perioadă de până la 7 ani, cu o perioadă de graţie de până la doi ani.

Prin susţinerea proiectelor de acest gen, Guvernul îşi propune să dezvolte mediul de afaceri, să amelioreze condiţiile de trai în zonele rurale şi, totodată, să creeze locuri de muncă.

Detalii 

03.06.2014

Criza pune în pericol drepturile tinerilor


Nils Muižnieks, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, într-un nou articol publicat în Carnetul Drepturilor Omului, a abordat problema drepturilor fundamentale ale tinerilor în perioada de criză.

Detalii