Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - August 2012

 30.08.2012


Guvernul va continua să acţioneze în vederea realizării obiectivului prioritar de integrare europeană

Intrevederea Prim ministrului  V.Filat cu Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova


Detalii




 30.08.2012

Ministrul Justiției a discutat cu șeful Delegației Uniunii Europene mersul reformelor în sectorul Justiției din Moldova


Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit cu Dirk Shuebel, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Dirk Shuebel a acceptat astfel invitația lui Oleg Efrim la o discuție sinceră și în detaliu pe marginea progreselor realizate în cadrul reformei inițiate în sectorul Justiției, problemelor existente, precum și a perspectivei colaborării dintre Moldova și Uniunea Europeană în acest domeniu.

 Detalii





22.08.2012


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a efectuat o vizită oficială în Moldova

Angela Merkel a declarat că succesele înregistrate de Republica Moldova la capitolul implementarea reformelor sînt clare, iar progresele în ceea ce ţine de negocierea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb şi Acordului privind liberalizarea regimului de vize - remarcabile.

De asemenea, Cancelarul Federal a menţionat că Republica Moldova este un pilon în cadrul Parteneriatului Estic şi a precizat că colaborarea în acest cadru trebuie să fie continuată.

Angela Merkel a spus că Republica Moldova are o perspectivă europeană, dar procesul de integrare trebuie să aibă loc pas cu pas, încurajînd Guvernul să continue reformele demarate.
 

 21.08.2012

Raportorul Parlamentului European a remarcat rezultatele Moldovei în procesul de integrare europeană

În Republica Moldova, s-a aflat într-o vizită de lucru Graham WATSON, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În cadrul vizitei, euro-deputatul a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Vlad Filat.Graham WATSON a remarcat rezultatele bune pe care le-a înregistrat Republica Moldova în eforturile depuse pentru a se apropia de comunitatea europeană, prilej cu care l-a felicitat pe Premier. Oficialul a transmis cu această ocazie şi felicitările colegilor din Parlamentul European pentru succese remarcabile în procesul de implementare a reformelor. Graham WATSON a îndemnat Guvernul R. Moldova să continue eforturile de europenizare şi modernizare a ţării, menţionînd că UE va continua să sprijine ţara noastră în acest proces.


17.08.2012

UE va aloca fonduri adiţionale pentru Moldova
  
O misiune specială a Uniunii Europene a venit la Chişinău pentru a identifica potenţialele sectoare care vor obţine fonduri adiţionale din partea UE. Pentru anul 2012, valoarea alocaţiilor adiţionale este de 28 de milioane de euro. 




13.08.2012

Dirk Schuebel: Dacă politicienii nu dau un exemplu bun, cum poţi să te aştepţi de la oamenii obişnuiţi să facă altceva!?: Interviu
 În situaţia actuală, când Uniunea Europeană se confruntă cu un şir de dificultăţi de ordin economic, mesajul integraţionist al autorităţilor de la Chişinău şi-a pierdut într-o oarecare măsură atractivitatea. În plus, o parte din concetăţenii noştri nu privesc cu ochi buni exigenţele impuse de UE în procesul de integrare, care necesită eforturi considerabile. Pe acest fundal, au apărut o serie de mişcări, care promovează, deşi într-o manieră mai mult populistă, integrarea în Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarusi. 

Despre situaţia actuală a Uniunii Europene, aspiraţiile integraţioniste ale Chişinăului şi capacitatea de reformare a autorităţilor moldoveneşti  ECO.md a  discutat cu Excelenţa Sa, Dirk Schuebel, Ambasador al Uniunii Europene la Chişinău.
  


09.08.2012

Proiectul „Consolidarea managementului (guvernanţei) sectorului de învăţământ vocaţional tehnic” 

va fi implementat în perioada 2013-2017

Prin proiectul de asistenţă, ne propunem să eficientizăm administrarea învăţământului vocaţional/tehnic, şi capacitatea acestuia de a asigura un proces educațional de calitate și relevanţă dintre cererea societății şi a pieţei muncii, atât pentru tineri, cât şi pentru adulţi.

Proiectul țintește patru domenii de referință. Vom începe cu cartografierea reţelei instituţiilor VET şi elaborarea ulterioară a Master Planului de eficientizare a reţelei de instituţii. Acesta va fi utilizat de către Guvern în cadrul programului de suport bugetar pentru sectorul VET, la care lucrăm acum.

Demersul de reformă îl vom conjuga cu alte acţiuni conexe absolut necesare pentru un rezultat pozitiv al implementării. Este vorba de consolidarea cadrului instituţional şi a capacităţii la nivel de management central al Direcţiei VET din cadrul Ministerului Educaţiei şi a Centrului Republican de Dezvoltare a Învăţământului Profesional.

Crearea structurilor pentru asigurarea dialogului social pentru cele mai importante ramuri ale economiei şi a altor Comitete Sectoriale pe lângă cele patru existente reprezintă alte domenii de intervenţii.
 Vezi
 - Interviu cu Loretta Handrabura, viceministra Educației

 Vezi de asemenea:

6.08.202

Comisia Europeană susţine reformele în Moldova

Comisia Europeană a anunţat  noul suport de € 94 milioane de euro pentru Republica Moldova
 
Noua finanţare ( o parte a Programului anual de acţiune 2012), se va concentra pe reforma administrării justiţiei, consolidarea dezvoltării locale şi regionale, îmbunătăţirea sistemului de educaţie şi formare profesională, precum şi pregătirea terenului pentru noile acorduri bilaterale cu UE.

Detalii



 2.08.2012
  
Raportul anual cu privire la asistenţa externă acordată Moldovei este publicat





 Raportul reflectă aportul asistenţei externe în toate sectoarele prioritare ale Strategiei Naţionale de Dezvoltare

Mai mulţi parteneri externi de dezvoltare au fost activi în Moldova, dar cel mai mare donator a fost UE.

Detalii/Descarcati




 
1.08.2012

Uniunea Europeană alocă fonduri noi pentru îmbunătăţirea transportului şi a mediului în vecinătatea estică

Comisia Europeană a adoptat prima parte a Programului Regional de Acţiune pentru 2012 pentru vecinătatea estică, care se va concentra pe domeniile de mediu şi transport. 

ÎDomeniile, cum ar fi mediul, schimbările climatice sau transportul nu cunosc frontiere. Comisia Europeană este interesată să lucreze împreună cu partenerii din Est, pentru a face vecinătatea noastră să devină un loc mai ecologic şi mai sigur pentru toţi cei care trăiesc acolo. 


1.08.2012

 Guvernul a modificat Acordul cu UE pentru a avansa în negocieri 

Guvernul a aprobat unele modificări la Acordul Republica Moldova-UE privind facilitarea eliberării vizelor. Proiectul de lege cu modificările introduse va fi transmis spre aprobare Parlamentului. Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, a declarat în cadrul şedinţei Guvernului că aceste modificări vor ajuta la avansarea în procesul de negociere a regimului liberalizat de vize cu UE.

Natalia Gherman a menţionat că este vorba despre modificările operate anterior, dar că au fost adăugate acum în Acord şi vin să extindă facilităţile pentru obţinerea vizelor şi lărgirea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia de scutiri de taxe. 

1.08.2012


Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă (PAED) în plină desfăşurare


În municipiul Chişinău va fi redus consumul de energie şi emisiile de dioxid de carbon cu cel puţin de 20% până în anul 2020 faţă de anul 2010.  Grupul de lucru implicat în Proiectul „Creșterea eficienței energetice a municipiilor Chișinău și Sevastopol pe baza practicilor pozitive existente” a stabilit ca an de referinţă anul 2010 având în vedere accesibilitatea datelor privind consumul de energie şi emisiile de CO2, necesare pentru realizarea Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă (PAED).

Proiectul a fost scris în cadrul parteneriatului dintre Primăria municipiului Chişinău și IDIS „Viitorul” și se desfășoară cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin intermediul programului CIUDAD (Cooperare pentru dezvoltare urbană și dialog). Activităţile lui sunt similare în ambele municipalități: Chișinău  și Sevastopol, oferind beneficii concrete celor peste 750000 locuitori ai Chișinăului  și 379200 de locuitori ai Municipiului Sevastopol. Amintim că alături de Primăria municipiului Chişinău şi IDIS „Viitorul”, parteneri sunt ICLEI European Secretariat GmbH, Uniunea Municipalităţilor din Regiunea Marmara, Turcia şi Comitetul Regional de Monitorizare Ecologică din Sevastopol.

 
1.08.2012

 Şcoala de Vară “Europa la tine acasă”

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat prima Şcoala de Vară “Europa la tine acasă”, dedicată dezvoltării reţelei de Eurocluburi pentru tinerii din Republica Moldova, la care au participat 26 de tineri din diferite localităţi ale Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16-23 de ani,

Timp de trei zile, beneficiarii şcolii de vară au avut posibilitatea să participe la cursuri teoretice şi practice pe teme legate de instrumente ale Uniunii Europene destinate tinerilor: Erasmus Mundus, Tempus, Jean Monet, Comenius - beneficii şi oportunităţi; susţinerea afacerilor tinerilor, a noilor idei, precum şi extinderea accesului cetăţenilor la servicile publice on-line prin intermediul internetului etc. 

Detalii 
Comunicat de presa