Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Aprilie 2025

07-11.04.2025

Sesiunea de primăvară a APCE se axează pe subiecte urgente ce vizează situația democrației, statului de drept și drepturilor omului în Europa

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) se reunește în sesiunea sa de primăvară la Strasbourg, în perioada 7–11 aprilie 2025, pentru a discuta o serie de subiecte urgente ce vizează situația democrației, statului de drept și drepturilor omului în Europa.

Printre dezbaterile urgente și proiectele propuse de rezoluții și recomandări, se remarcă:

  • Situația din Georgia, inclusiv contestarea acreditivelor delegației parlamentare georgiene, pe fondul îngrijorărilor legate de alegerile parlamentare și degradarea standardelor democratice  Doc. 16141 (2025);
  • Arestatea primarului Istanbulului și situația drepturilor omului în Turcia;
  • Blocada umanitară din Gaza și apelul pentru un încetare a focului imediată;
  • Necesitatea răspunderii internaționale pentru crimele comise în războiul din Ucraina;
  • Proteste în Serbia și erodarea libertății de întrunire în Ungaria;
  • Interferența străină ca amenințare la adresa securității democratice în Europa Doc. 16131 (2025);
  • Dezbaterea asupra corupției și respectării statului de drept în cadrul Consiliului Europei  Doc. 16138 (2025).

Sesiunea din aprilie va fi marcată de prezența unor lideri europeni, printre care:

  • Alain Berset, Secretarul General al Consiliului Europei, care va răspunde întrebărilor membrilor Adunării;
  • Xavier Bettel, ministrul de externe al Luxemburgului și președinte al Comitetului Miniștrilor;
  • Marele Duce de Luxemburg și Xavier Espot Zamora, prim-ministrul Principatului Andorra.

De asemenea, va fi decernat Premiul Muzeului Consiliului Europei 2025, acordat Casei Limbii Basce – Euskararen Etxea din Bilbao, Spania.

La sesiune va participa și o delegație a Parlamentului Republicii Moldova


Pagina sesiunii

*     *     *

02.04.2025

Zece ani de activitate: Platforma pentru Siguranța Jurnaliștilor a emis 2.000 de alerte privind amenințări grave la adresa libertății presei

Platforma Consiliului Europei pentru protecția jurnalismului și siguranța jurnaliștilor marchează astăzi a zecea aniversare.

De la lansarea sa pe 2 aprilie 2015, ca rezultat al unui parteneriat între Consiliul Europei și organizații pentru libertatea presei și asociații de jurnaliști, platforma a publicat 2.025 de alerte privind amenințări grave la adresa libertății presei, cu un accent deosebit pe siguranța jurnaliștilor, în statele membre ale Consiliului Europei, Federația Rusă și Belarus.

Printre amenințările grave semnalate pe platformă se numără violența fizică și intimidarea jurnaliștilor, detenția și închiderea acestora, procesele judiciare abuzive, impunitatea crimelor împotriva jurnaliștilor, legislația restrictivă privind mass-media, supravegherea digitală, atacurile asupra independenței serviciilor publice de presă și acapararea mass-media.

Alertele sunt trimise de organizațiile partenere și notificate autorităților naționale, care sunt invitate să răspundă, detaliind măsurile preventive, de protecție sau corective luate pentru a aborda amenințarea. La data de 1 aprilie 2025, 1.622 de alerte sunt încă active, în timp ce 403 au fost rezolvate deoarece amenințarea a încetat să mai existe sau a fost remediată. În total, 735 de alerte nu au primit un răspuns din partea statelor vizate.

Din 2015, un număr de 500 de alerte au fost legate de atacuri asupra siguranței fizice și integrității jurnaliștilor – inclusiv moartea a 53 de jurnaliști sau profesioniști din domeniul mass-media. Alte 579 de alerte au vizat hărțuirea și intimidarea jurnaliștilor, 42 au fost legate de impunitate, 364 au raportat detenția și închiderea jurnaliștilor, iar 540 au semnalat alte acțiuni cu efecte descurajatoare asupra libertății presei.

Numărul alertelor a crescut constant, de la 106 alerte în 2015 la 219 în 2024. În 2025, până în prezent, au fost publicate 55 de alerte. Anul cu cel mai mare număr de alerte a fost 2022 (288). Potrivit partenerilor Platformei, această creștere reflectă un regres democratic în anumite țări și o deteriorare a climatului general al libertății presei, agravată și de pandemia de Covid-19. După 2022, numărul alertelor anuale a scăzut, dar a rămas peste nivelul anterior pandemiei.

Cele 15 organizații partenere ale Platformei sunt: ARTICLE 19, Asociația Jurnaliștilor Europeni, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, Centrul European pentru Libertatea Presei și Mass-Media, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Free Press Unlimited, Index on Censorship, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Institutul Internațional pentru Siguranța Știrilor, Institutul Internațional de Presă, Fundația Justice For Journalists, Pen International, Reporteri Fără Frontiere și Rory Peck Trust.

CoE: Protecţia jurnalismului şi a securităţii jurnaliştilor: Platformă online

https://t.ly/WKiXF