Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Aprilie-iunie 2024



28.05.24


Președinta Maia Sandu a abordat subiectul accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la UE în cadrul vizitei de lucru la Bruxelles

Șefa statului a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre procesul de reforme, dezvoltarea economiei afectate de război, rolul Moldovei în securitatea regională și viziunea noastră pentru o Europă unită, stabilă și prosperă.
Maia Sandu a avut întrevederi cu Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene,, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Resurse Umane,, Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru Economie și Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extindere.

La invitația Comisarului Hahn, șefa statului a ținut un discurs la Conferința privind bugetul Uniunii Europene. Șefa statului a pledat ca următorul buget al comunității europene să fie un buget al păcii, o investiție în restabilirea păcii pe continent. 

Totodată, șefa statului a discutat despre dezvoltarea economică și îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor țării noastre cu Kristalina Gheorghieva, Directoare Generală a Fondului Monetar Internaţional și Nadia Calviño, Președinta Băncii Europene de Investiții.

 

26.04.24

Cea de-a 3-a reuniune a Dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană la nivel înalt în domeniul politic și de securitate

Dialogul a reconfirmat angajamentul și interesul reciproc al părților de a continua consolidarea cooperării în domeniul politicii externe și de securitate comune, în conformitate cu statutul de candidat la UE al Republicii Moldova.

Reuniunea a fost co-prezidată de secretarul general adjunct pentru afaceri politice/Director Politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora, și de viceprim-ministrul ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

Secretarul general adjunct Enrique Mora a declarat: „A treia ediție a Dialogului la nivel înalt în domeniul politic și de securitate confirmă cooperarea noastră intensă cu Republica Moldova, pe care UE intenționează să o avanseze la un nou nivel strategic. Întâlnirea de astăzi are loc pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele acestuia sunt încă prezente - așa cum arată încălcările repetate ale spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele și dronele rusești. Moldova a răspuns cu hotărâre la acțiunile hibride conduse de Rusia și afiliații săi, dând dovadă de o reziliență remarcabilă, continuând să avanseze pe calea sa spre UE. Uniunea Europeană își va continua sprijinul cuprinzător pentru reziliența Moldovei, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat UE (EUPM)”.

Părțile au discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova din cauza acțiunilor hibride ale Rusiei, în vederea destabilizării parcursului european al Republicii Moldova. UE a exprimat apreciere pentru reziliență și hotărârea țării noastre în acest context.

Cooperarea în domeniul securității a fost un subiect central de discuție. UE a salutat alinierea sporită de către Republica Moldova la Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a UE și a discutat despre contribuțiile viitoare ale țării noastre la misiunile sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune.

Notă: Dialogul Republica Moldova – UE la nivel înalt în domeniul politic și de securitate are loc anual, următoarea întâlnire fiind programată la Bruxelles în 2025.



25.04.2024

Republica Moldova a transmis la Bruxelles Contribuția națională la Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru 2024

Documentul reflectă progresele înregistrate în implementarea recomandărilor din Pachetul de extindere 2023 și realizarea criteriilor de aderare la Uniunea Europeană în perioada iulie 2023 - martie 2024.

Contribuția pentru anul curent va fi transmisă în 2 părți – prima în aprilie, iar cea de a doua în septembrie 2024. 

Progresele raportate de instituțiile naționale vor fi evaluate de către Comisia Europeană în Raportul pentru Republica Moldova din Pachetul de extindere 2024, care va fi publicat către sfârșitul acestui an.
Detalii - https://gov.md/ro/content/republica-moldova-transmis-la-bruxelles-contributia-nationala-la-pachetul-de-extindere-al-0



18.04.24

Ședintă Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, într-o nouă componență

Suplinirea Comisiei cu noi membri vine din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat. „Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a menționat șefa statului Maia Sandu. Totodată, aceasta a salutat modificarea structurii Guvernului cu includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană și înființarea Biroului pentru integrare europeană, care are scopul de a coordona procesul de aderare.

Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al UE pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova.

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.

Detalii 

11.04.24 

Lansarea proiectului UE-OIM „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”


Uniunea Europeană a alocat 2 milioane EUR
pentru reformarea instituțiilor-cheie, care reglementează piața muncii din Moldova. În acest sens a fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Scopul proiectului, cu durata de 2 ani, este de a îmbunătăți accesul la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova. Conferința de lansare a proiectului a avut loc în cadrul vizitei comune în Republica Moldova a Comisarului European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și a Directorului General al OIM, Gilbert Houngbo.

Unul din obiectivele Proiectului este creșterea performanțelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în ceea ce privește prevenirea și combaterea excluziunii de pe piața muncii. Acest obiectiv vizează îmbunătățirea capacităților instituționale ale MMPS și ANOFM de a îndeplini obiectivele stabilite de cadrul politicii de ocupare a forței de muncă. Noul proiect lansat va include diversificarea serviciilor și programelor de ocupare a forței de muncă; extinderea furnizării de servicii personalizate; îmbunătățirea sistemului de management al performanței și îmbunătățirea sistemului de formare internă pentru personalul ANOFM.

„Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a declarat Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Un alt obiectiv al Proiectului este îmbunătățirea performanțelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ale Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor. Obiectivul se concentrează pe îmbunătățirea capacităților ISM de a-și îndeplini mandatul de control de stat. Aceasta înseamnă revizuirea cadrului juridic și a politicilor interne; planificarea strategică a vizitelor de inspecție; îmbunătățirea sistemului de formare pentru personalul ISM; modernizarea procedurilor ISM și a sistemului informațional; colaborarea strânsă cu partenerii sociali, precum și furnizarea de sprijin material.


Detalii
https://social.gov.md/wp-content/uploads/2024/04/Despre-proiect-1.pdf


    Vizita comună  Comisarului European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit


10.04.2024

Banca Europeană de Investiții Global a anunțat semnarea a două acorduri

cu cea mai mare bancă din Republica Moldova, Moldova Agroindbank, în cadrul Conferinței UE-Moldova privind investițiile în sectorul privat, desfășurată la Chișinău:

  1. un împrumut de 50 de milioane de euro și
  2. un instrument de partajare a riscurilor, susținut de UE, care deblochează un portofoliu suplimentar de 44 de milioane de euro de împrumuturi pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM).
Împrumutul de 50 de milioane de euro acordat de BEI pentru maib va îmbunătăți accesul la finanțare și va stimula investițiile ecologice. Cel puțin 10 % din valoarea împrumutului va fi dedicată proiectelor ecologice, contribuind astfel la acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și la durabilitatea mediului. IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie din Moldova vor primi împrumuturi în condiții atractive, cum ar fi termene lungi, rate avantajoase ale dobânzii și opțiunea de denominare atât în valută străină, cât și în lei moldovenești.

Semnarea garanției de portofoliu parțiale, susținute de Fondul european pentru dezvoltare durabilă (EFSD) al UE, permite BEI Global să-și completeze și consolideze oferta de sprijin financiar pentru sectorul privat din Moldova. Această operațiune de partajare a riscurilor va mobiliza 44 de milioane de euro în plus sub formă de împrumuturi pentru IMM-uri.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă pentru activitățile BEI în Moldova, a declarat: „Acest pachet financiar va susține antreprenoriatul local, va încuraja crearea de locuri de muncă și va consolida rezistența întreprinderilor moldovenești, ceea ce este cu atât mai important acum pe fondalul războiului din Ucraina. Întreprinderile micro, mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei moldovenești, reprezentând 60% din locurile de muncă din sectorul privat. Consolidarea și diversificarea economiei moldovenești au devenit tot mai imperioase pe măsură ce țara avansează spre aderarea la UE. Împreună cu partenerii noștri din UE, ne menținem angajamentul de a ajuta Moldova în dezvoltarea unei economii mai puternice, cu scopul de a o face mai competitivă, inovatoare și incluzivă”.

Directorul DG NEAR pentru vecinătate estică și dezvoltare instituțională, Adrienn Kiraly, a declarat: „Suntem încântați să fim prezenți la semnarea acordului de împrumut al BEI cu maib și a garanției de portofoliu parțiale susținute de Uniunea Europeană. Împreună, aceste instrumente vor mobiliza împrumuturi în valoare de peste 90 de milioane de euro pentru a sprijini IMM-urile din Moldova și vor contribui la consolidarea în continuare a inițiativei emblematice „Acces la finanțare” din cadrul Planului de investiții economice al UE (EIP). Prin acest sprijin, ne propunem să consolidăm rezistența întreprinderilor din Moldova, generând în același timp locuri de muncă și oportunități economice”.

 Detalii

09..04  - 10.042024

Vizita Președintelui  Eurojust, Ladislav Hamran, în Moldova 

întrevedere cu Președinta Maia Sandu 
Interlocutorii au discutat despre intensificarea cooperării judiciare operaționale cu „Eurojust” și statele membre ale UE - un element important în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Șefa statului a subliniat faptul că o mai bună cooperare cu instituțiile europene va contribui la combaterea mai eficientă a crimelor transfrontaliere și la intensificarea luptei împotriva crimei organizate și a accentuat rolul echipelor comune de investigații cu participarea procurorilor din Republica Moldova.
https://presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/presedinta-maia-sandu-a-discutat-despre-intensificarea-cooperarii-in-domeniul-judiciar-si-luptei-impotriva-crimei-organizate-transfrontaliere-cu-ladislav-hamran-presedintele-eurojust

întrevedere cu Procurorul General interimar, Ion Munteanu

Domnul Ladislav Hamran a subliniat că, colaborarea dintre Procuratura Republicii Moldova și Eurojust, nu este doar o obligație, ci o relație de parteneriat, iar orice necesitate legată de facilitarea procesului de acordare a asistenței juridice internaționale în cauzele investigate poate fi adresată Agenției pentru examinare. Domnul Hamran a reiterat disponibilitatea Eurojust de a oferi suport și expertiză continuă, menționând și posibilitățile de asistență financiară care poate fi acordată, în cadrul cooperării, de Secretariatul Echipelor Comune de Investigații.

În cadrul discuț‬iilor, a fost salutat faptul că Republica Moldova ș‬i Eurojust au semnat ‬‬‬un acord de cooperare, intrat în vigoare din 2016, iar prin desemnarea procurorului de ‬legătură se valorifică mai eficient posibilităț‬ile de cooperare (cazurile din trimestrul I/2024 depăș‬esc deja totalul cazurilor din 2023).Preș‬edintele Eurojust a ‬‬menț‬ionat întâlnirile regulate la nivelul instituț‬iei cu procurorii de legătură din statele aflate în negocieri de aderare la UE, ca un exerciț‬iu al unei culturi comune.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menț‬ionat că țara noastră este preocupată de identificarea ș‬i recuperarea bunurilor ‬infracț‬ionale ‬‬peste ‬hotare, ‬iar ‬asistenț‬a ‬procurorului ‬de ‬legătură ‬este binevenită în acest caz



întrevedere cu Prim-ministrul Dorin Recean
Părțile au discutat despre intensificarea colaborării în domeniul justiției, reformele implementate de Executiv și suportul oferit de „Eurojust” în investigarea crimelor transfrontaliere.
https://gov.md/ro/content/prim-ministrul-dorin-recean-avut-o-intrevedere-cu-presedintele-eurojust-ladislav-hamran
 

 


Eurojust - Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală  facilitează coordonarea și cooperarea judiciară între autoritățile naționale prin acordarea de sprijin practic procurorilor în lupta împotriva criminalității transfrontaliere grave și a terorismului

La 21.10.2016, a fost ratificat de către Eurojust şi astfel a intrat în vigoare Acordul de
Cooperare dintre Republica Moldova şi Eurojust semnat la 10.07.2014.În prezent cooperarea cu Eurojust se realizează prin intermediul Procurorului de legătură la Eurojust, desemnat temporar pe o perioadă limitată de Procuratura Republici Moldova.

04.04.2024

Instrumentul european pentru pace: Consiliul UE adoptă măsuri de asistență în sprijinul Republicii Moldova

Consiliul UE a adoptat două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP) în sprijinul forțelor armate ale Republicii Moldova și al forțelor armate ale Ghanei, cu obiectivul consolidării securității naționale, a stabilității și a rezilienței în sectorul apărării.

Măsura adoptată se ridică la 41 de milioane EUR pe o perioadă de 40 de luni și va finanța furnizarea de echipamente neletale în următoarele domenii: mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Pe baza sprijinului anterior în cadrul IEP, măsura de asistență urmărește să permită forțelor armate ale Republicii Moldova să sporească eficacitatea operațională, să accelereze respectarea standardelor UE și interoperabilitatea și, prin urmare, să protejeze mai bine civilii în situații de criză și de urgență. Aceasta urmărește, de asemenea, să consolideze capacitățile Republicii Moldova în ceea ce privește participarea sa la misiunile și operațiile militare ale UE în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC).

Măsura a fost solicitată de Republica Moldova la 5 februarie 2023 și va completa alte măsuri de asistență adoptate în mai 2023, iunie 2022 și decembrie 2021.

UE se angajează să furnizeze Republicii Moldova tot sprijinul relevant pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru consolidarea rezilienței, securității și stabilității acestei țări în contextul activităților de destabilizare desfășurate de Rusia.
 
Detalii