Faceți căutări pe acest blog

BV - Corupția subminează drepturile omului și statul de drept : Comentariul Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului

Mijatović, Dunja. Corruption undermines human rights and the rule of law : Human Rights Comment / Dunja Mijatović // Human Rights Comments /The Council of Europe Commissioner for Human Rights .- 19.01.2021. - 5 p.  [Accesat : 22.01.2021]

Disponibil : https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/corruption-undermines-human-rights-and-the-rule-of-law
 

Corupția subminează drepturile omului și statul de drept : Comentariul Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului,

"În ultimii ani, în multe țări europene, inclusiv în România, Malta, Republica Moldova, Bulgaria, Republica Slovacă și Ucraina, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva corupției sistemice, cerând respectarea statului de drept, tragerea la răspundere a politicienilor corupți și o luptă hotărâtă împotriva corupției.

Corupția este numită pe bună dreptate unul dintre cele mai insidioase fenomene sociale. Aceasta afectează încrederea în instituțiile publice, împiedică dezvoltarea economică și are un impact disproporționat asupra exercitării depline a drepturilor omului, în special de către persoanele care aparțin unor grupuri marginalizate sau defavorizate, precum minoritățile, persoanele cu dizabilități, refugiații, migranții și prizonierii. De asemenea, afectează în mod preponderent femeile, copiii și persoanele care trăiesc în sărăcie, în special prin limitarea accesului la drepturile sociale de bază, precum asistența medicală, locuința și educația ", menționează Dunja Mijatović, Comisar la Consiliul Europei pentru Drepturile Omului în comentariul ei.

Comisarul analizează următoarele subiecte : 

  • Standarde înalte anticorupție
  • Corupția - o amenințare gravă pentru administrarea justiției și a drepturilor omului
  • Importanța protecției libertății de exprimare și a transparenței
  • Lupta împotriva corupției – trebuie să rămână o prioritate

"... Funcționarii publici trebuie să acționeze cu integritate și să evite angajamentele care pot implica un conflict de interese și un risc crescut de corupție.

Este la fel de important să se asigure un sistem puternic, funcțional și finanțat într-un mod adecvat de supraveghere a comportamentului necorespunzător al poliției și să se efectueze o instruire regulată a membrilor forțelor de ordine cu privire la integritate și etică.

Cheltuielile publice pentru servicii de sănătate sunt deosebit de ineficiente în țările cu o guvernanță slabă. Pentru a preveni corupția în acest sector, statele membre trebuie să asigure o guvernanță puternică și eficientă, ca un instrument esențial pentru funcționarea optimă a sistemelor naționale de servicii, a sănătății și pentru prevenirea urgențelor, cum ar fi pandemiile.

Guvernele trebuie să protejeze libertatea de exprimare și siguranța jurnaliștilor și să lupte împotriva impunității crimelor împotriva jurnaliștilor. Politicienii trebuie să se abțină de la critici și presiuni nejustificate asupra jurnaliștilor de investigație, care pot avea un efect îngrozitor și pot duce la autocenzură.

Nu în ultimul rând, guvernele trebuie să combată în mod eficient SLAPP-urile (Procese strategice împotriva participării publice), permițând demiterea timpurie a unor astfel de procese, introducând măsuri de pedepsire a abuzului, în special prin inversarea costurilor procedurilor și minimizând consecințele SLAPP-urilor oferind sprijin practic celor care sunt dați în judecată", menționează în încheiere Dunja Mijatović, Comisar la Consiliul Europei pentru Drepturile Omului.

Informații suplimentare :

Vezi de asemenea :
Raportul Comisarului CoE pentru drepturile omului privind Republica Moldova: http://cpescmd2.blogspot.com/2020/06/bv-coe-rm-raportul-comisarului-coe.html