Faceți căutări pe acest blog

Zilele Europene ale Patrimoniului - 2014

Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei, susținută de către organizatori de la nivel național și local.
Gabriella Battaini-Dragoni, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, a afirmat: „Această inițiativă comună este deosebit de apreciată de concetățenii noștri europeni. Succesul său în cei 20 de ani de existență se datorează organizării sale la nivel local, de către comunitățile municipale și regionale. În fiecare an, comunitățile din întreaga Europă devin parte a unei «familii culturale» care sărbătorește patrimoniul nostru cultural european extraordinar de bogat.”

Zilele europene ale patrimoniului oferă oamenilor o oportunitate minunată de a descoperi comori culturale care se află adesea extrem de aproape de locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută, în vreme ce alte astfel de comori sunt rareori accesibile publicului. Prin faptul că își deschid ușile, aceste situri ne deschid ochii și mințile spre patrimoniul cultural comun și diferit care constituie bijuteria coroanei europene”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Publicul va avea acces la o uimitoare varietate de evenimente și situri: de la „patrimoniul ascuns” al Franței (exemple rar văzute sau neașteptate de patrimoniu ascuns în ziduri, în subteran sau în peisaj) și arhivele cu sediul la Leeds ale lanțului de magazine Marks & Spencer, celebru pentru lenjeria intimă și sandvișurile sale, la exemple ale îndelungatei povești de dragoste, care datează din epoca neolitică, dintre Germania și cherestea, în toate formele pe care le poate lua acest material, și celebrarea la Bruxelles, în Belgia, a „Artei construcției”, prin care se evidențiază progresele inginerești și tehnice ce au permis evoluția arhitecturii de-a lungul secolelor.

Numeroase țări organizează evenimente comune care accentuează dimensiunea europeană a inițiativei. Spania, Ucraina, Moldova și Georgia, de exemplu, au creat un site internet care va lega muzeele dedicate vinului din întreaga Europă; Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Slovenia, Franța și Belgia cooperează în vederea realizării unui eveniment dedicat schimburilor de experiență între tineri și educației privind patrimoniul.

În paralel, în 21 de țări europene, are loc un concurs de fotografie, „Wiki loves monuments”, care vizează să încurajeze publicul să descopere semnificația culturală, istorică și științifică a vecinătății lor.

În 2014, în Republica Moldova Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural se vor desfăşura în mai multe localităţi. Ceremonia de inaugurare va avea loc în oraşul Chişinău, iar principalele activităţi ale Zilelor se vor axa pe prezentarea proiectelor de restaurare ale patrimoniului construit de importanţă naţională – restaurarea cetăţii Soroca, proiect care va fi finalizat în anul 2015, restaurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni. În Chişinău va avea loc inaugurarea casei-muzeu Sciusev după lucrările de restaurate. Ceremonia de închidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc în satul Avdarma, r-l Cantemir.

Luni, 22 septembrie, la 10.00, la Ministerul Culturii, Sala de protocol va începe conferinţa de presă organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova, ediţia 2014, al care vor participa: Ministrul Culturii, Monica Babuc; Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică

Marţi, 23 septembrie 2014, la 10.00, la Muzeul Naţional de Artă a Moldovei, 31 August, nr. 115 va avea loc Inaugurarea Zilelor Europene ale Patrimoniului, după care va fi naugurată expoziţia Zilele Patrimoniului: experienţa europeană. La 11.30-12.30 va fi ansat Proiectului Consiliului Europei „COMUS” (Strategii urbane comunitare în oraşele istorice). Prezintă: Reprezentantul Oficiului Consiliului Europei în RM. Obiectivul proiectului COMUS este de a stimula dezvoltarea socio-economică prin valorificarea resurselor de patrimoniu cultural din oraşele istorice ale Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Moldovei şi Ucrainei. 12 oraşe istorice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina vor testa strategii de dezvoltare locale, bazate pe reabilitarea patrimoniului. Vor fi implicate primăriile, administraţia publică locală, instituţiile locale şi naţionale specializate, profesionişti din domeniu (arhitecţi şi dezvoltatori urbani), societatea civilă. Proiectul COMUS este continuarea „Proiectului pilot de reabilitare a patrimoniului cultural în oraşele istorice” organizat de Uniunea Europeană / Consiliul Europei.

Miercuri, 24 septembrie 2014, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, începând cu ora 10.30 vor avea loc mai multe evenimente, printre care: Lansarea revistei Arheologia preventivă în Republica Moldova. Vol. I, Nr. 1-2, 2014; Lansarea monografiei Moneda otomană în Moldova în perioada 1512-1603. Chişinău, 2013. Autor Dr. in istorie Ana Boldureanu; naugurarea expoziţiei de piese restaurate din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

La 15.30 va avea loc naugurarea Casei-memoriale A. Sciusev după restaurarea monumentului cu statut protejat, or. Chişinău, str. Sciusev 77.

Joi, 25 septembrie 2014, la 9.00-9.30 va avea loc inaugurarea expoziţiei de fotografii Patrimoniul cultural şi comunităţile locale în Holul Parlamentului Republicii Moldova Alocuţiuni: Ministrul Culturii Monica Babuc, Preşedintele Parlamentului Igor Corman, Viceministrul Gh. Postică.

La Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, la 11.00, Ion Ştefăniţă va prezenta prelegerea publică Patrimoniul cultural istoric al Republicii Moldova: trecut, prezent şi viitor, urmată de Decernarea Diplomelor Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, la 12.30 vor fi prezentate rezultatelor proiectului de restaurare a sediului MNEIM, iar la 13.00 va fi inaugurată inaugurată expoziţia Carte rară din Europa . Expoziţia prezintă exemplare de carte rară din colecţiile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi ale Bibliotecii Universităţii de Medicină şi Farmaceutică.

Programe complexe cu ocazia Zilelor europene ale patrimoniului sunt prevăzute şi în afara capitalei: la Muzeul de Istorie şi Etnografie, satul Mereni, raionul Anenii Noi, la Cetatea Soroca.

Sâmbătă, 27 septembrie 2014, în Satul Avdarma, r-l Comrat va avea loc Evenimentul de închidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Mai mult