Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Septembrie 2014

30.09.2014

Republica Moldova  condamnată la CEDO pentru maltratarea deţinuţilor de către poliţie


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa în cauza Bulgaru împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 35840/09). Cauza vizează acuzaţii de acţiuni de brutalitate gravă din partea poliţiei.

Reclamantul este cetăţean al Republicii Moldova, născut în 1982, în prezent deţinut în penitenciarul de la Cricova. În perioada dec. 2008-ian.2008, relamantul care se afla în penitenciarul de Cricova, a fost transportat în repetate rânduri la Comisariatul General de poliţie din Chişinău, fiind suspectat de omorul unui deţinut. Pentru a-l face să recunoască, poliţiştii l-au maltratat, încât reclamantul a recurs la suicid. După intervenţia avocatului, dl Bulgaru a fost transportat la penitenciarul de la Cricova şi a fost înaintată o plângere împotriva organelor de poliţie, care nu a fost examinată de autorităţi în mod adecvat.

Astfel, Curtea europeană a Drepturilor Omului a stabilit încălcarea articolului 3 (interzicerea torturii) şi a acordat reclamantului 20.000 europe cu titlu reparaţie a prejudiciului moral.

Detalii

29.09.2014 - 03.10.2014


Sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Decernarea premiului Václav Havel
În prima zi a sesiunii APCE a fost decernat Premiul pentru drepturile omului Václav Havel. El a revenit lui Anar Mammadli - un proeminent apărător al drepturilor omului din Azerbaidjan. El luptă neîncetat pentru apărarea dreptului la alegeri libere. El a creat în Azerbaidjan o organizaţie influentă şi experimentată în monitorizarea alegerilor, Centrul pentru monitorizare electorală şi studii democratice (EMDS), a cărui preşedinte este. Începând cu 2001, Centrul dirijează misiuni independente de observare a alegerilor în Azerbaidjan. Anar Mammadli a participat la programe şi manifestări privind observarea alegerilor, participarea şi instruirea electoratului, precum şi la concepţia produselor electorale şi la elaborarea rapoartelor privind rezultatele a 13 scrutine. El a fost arestat în 2013 fiind acuzat, printre altele, de “abuz de putere” şi a fost condamnat, în mai 2014, la 5 ani şi jumătate de detenţie. Deoarece Anar Mammadli se află în detenţie, premiul l-a primit tatăl său.

Premiul în valoare de 60 000 euro, reprezintă o recompensă pentru acţiuni excepţionale ale societăţii civile de apărare a drepturilor omului în Europa şi în afară.

26.09.2014

Ziua Europeană a Limbilor


La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001. 
Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor sunt următoarele:
  1. sensibilizarea publicului cu privire la importanţa învăţării limbilor şi la diversificarea numeroaselor limbi învăţate, cu scopul de a favoriza plurilingvismul şi înţelegerea interculturală;
  2. promovarea bogăţiei diversităţii culturale şi lingvistice a Europei, menţinerea şi cultivarea ei;
  3. încurajarea învăţării pe tot parcursul vieţii, nu numai în contextul şcolar ci şi în afara acestuia, pe durata studiilor, pentru nevoi profesionale, dar şi din motive de mobilitate sau pentru petrecerea timpului liber şi pentru diverse schimburi.
 Detalii

23-26.09.2014

Vizita de monitorizare a coraportorilor APCE



Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen și Piotr Wach efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova.

Coraportorii se vor informa în special despre situaţia politică actuală şi evoluţiile instituţionale înainte de alegerile legislative, punerea în aplicare a Rezoluţiei 1955 (2013) a Adunării, precum şi despre situaţia în Transnistria. În rezultatul vizitei va fi elaborat un raport de monitorizare care va fi prezentat şi discutat în cadrul APCE.

Detalii
 
22-27..09.2014

Zilele Europene ale Patrimoniului în Republica Moldova

Zilele europene ale patrimoniului reprezintă o inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei, susținută de către organizatori de la nivel național și local.

În 2014, în Republica Moldova Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural se vor desfăşura în mai multe localităţi. Ceremonia de inaugurare va avea loc în oraşul Chişinău, iar principalele activităţi ale Zilelor se vor axa pe prezentarea proiectelor de restaurare ale patrimoniului construit de importanţă naţională – restaurarea cetăţii Soroca, proiect care va fi finalizat în anul 2015, restaurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni. În Chişinău va avea loc inaugurarea casei-muzeu Sciusev după lucrările de restaurate. Ceremonia de închidere a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc în satul Avdarma, r-l Cantemir. 

16.09.2014

Iniţiative europene în domeniul libertăţii de exprimare şi participării democratice

Prezentând în faţa Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei programul său pentru următorii cinci ani, Secretarul General, Thorbjørn Jagland, a menţionat că prima prioritate ar fi punerea în aplicare în Statele membre a Convenţiei europene a drepturilor omului (CEDO) şi a hotărârilor Curţii europene a drepturilor omului.

Dl Jagland a formulat noi propuneri în domeniul libertăţii de exprimare, participării democratice şi romilor:
  • Crearea unui Indice de participare al Consiliului Europei, în scopul evaluării participării democratice a cetăţenilor la viaţa politică şi socială.
  • Lansarea unui inventar online a cazurilor de violenţă şi intimidare a jurnaliştilor, elaborat în colaborare cu asociaţiile jurnaliştilor.
  • Publicarea, la începutul anului 2015, a unui studiu comparativ a legislaţiei şi practicii cu privire la blocarea şi filtrarea conţinutului internet ilegal în 47 de State membre.
  • Adoptarea unui nou plan tematic de acţiuni ale Consiliului Europei pentru susţinerea romilor.

Detalii


12.09.2014

Conferinţa europeană a Preşedinţilor Parlamentelor

59 de președinți și vicepreședinți ai parlamentelor statelor membre ale Consiliului Europei, țărilor partenere și observatoare s-au reunit la Oslo, în perioada 11-12 septembrie, pentru a participa la Conferință.

Principalele subiecte discutate în cadrul conferinței se referă la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale constituționale ale cetățenilor, relația între democrație, suveranitate și securitate în Europa, rolul majorității și a opoziției în asigurarea echilibrului în democrație.

În discursul său adresat participanților la conferință, Președintele Parlamentului Igor Corman a vorbit despre impactul contextului regional asupra politicului din țara noastră, procesul de integrare europeană și factorii de care depinde relația între guvernare și opoziție în Republica Moldova.

Detalii 
08.09.2014

Promovarea serviciilor mass-media audiovizuale în ţările Parteneriatului Estic

La Strasbourg a avut loc o întrevedere între Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi Directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union - EBU), Ingrid Deltenre, la care s-a discutat despre consolidarea cooperării acestor organizaţii în scopul promovării mijloacelor publice de informare din Balcani şi Europa de Est.

Decizia a fost luată în cadrul memorandumului semnat în 2011, care defineşte obiectivele şi valorile împărtăşite de ambele organizaţii, în special promovarea şi protecţia drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, totodată promovând valorile mijloacelor publice de informare, printre care se înscriu libertatea de exprimare şi pluralismul.

Acordul prevede o asistenţă profesională în diverse domenii, cum ar fi consilierea strategică şi consultanţa juridică, dar şi standardele aplicabile actualităţilor, obligaţia de a duce evidenţa contabilă, programele destinate minorităţilor, arhivarea şi digitizarea. Un grup bilateral de coordonare va elabora un program comun de lucru, va atribui competenţele şi va acorda finanţarea corespunzătoare.


05.09.2014

Pagina CEDO pentru reclamanţi disponibilă în limba română


Paginile web care oferă informaţii utile pentru toţi doritorii de a se adresa la CEDO, acum sunt disponibile în toate limbile oficiale ale Statelor membre.

Aceste pagini sunt disponibile în întregime în limbile Statelor Părţi şi conţin toate documentele necesare pentru înaintarea unei plângeri la Curte, împreună cu publicaţiile traduse, schema examinării cererilor, spoturi video şi linkuri utile care explică funcţionarea Curţii în 35 de limbi, inclusiv în limba română. 

Pagina CEDO

1-2.09.2014

Dimensiunea religioasă a dialogului cultural

Agenda Celei de-a 7-a ediţii a Reuniunilor a inclus şedinţe plenare şi trei mese rotunde tematice :

În cadrul Preşedinţiei Azerbaidjanului a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei,.Azerbaidjanul a găzduit Reuniunea anuală a Consiliului Europei cu privire la dimensiunea religioasă a dialogului cultural.
  • « Toleranţa religioasă şi confesională nereligioasă în societăţi diverse din punct de vedere cultural : un capital social » ;
  • « Contribuţia religiilor şi confesiunilor nereligioase la lupta împotriva oricărei forme de discriminare, de intoleranţă şi de violenţă » ;
  • « Contribuţia patrimoniului cultural cu caracter religios la dialog cultural şi la respectarea valorilor universale apărate de Consiliul Europei ». 

Această manifestare a reunit membri de vază ai comunităţilor religioase (budişti, creştini, evrei, musulmani), reprezentanţi ai confesiunilor nereligioase, grupurilor interreligioase, ONGurilor şi organizaţiilor de tineret, experţi şi profesori universitari, procum şi profesionişti în domeniul mass-media şi conducători ai organizaţiilor internaţionale.

Reuniunea, care a făcut bilanţul acţiunii întreprinse de către Consiliul Europei în vederea promovării libertăţii de religie, în conformitate cu articolul 9 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, a fost consacrat relaţiilor între cutură şi religie de pe continentul european.

Detalii