Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Iulie - septembrie 2024

 

17.09.2024


Cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova

Platforma de Parteneriat pentru Moldova a fost inițiată de România, Germania și Franța Evenimentul a reunit peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.Printre participanții la conferință s-au numărat miniștrii de externe ai Germaniei, României, Franței, Poloniei, Olandei și Lituaniei. Prezența acestor oficiali de rang înalt demonstrează angajamentul ferm al partenerilor internaționali pentru susținerea Republicii Moldova

Discuțiile s-au axat pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor 4 grupuri de lucru: 
  1. Justiție, anticorupție și securitate; 
  2. Energie, eficiență energetică și mediu; 
  3. Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; 
  4. Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.
Republica Moldova a obținut un sprijin semnificativ în cadrul Platformei de Parteneriat pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. 



În cadrul reuniunii de la Chișinău, Republica Moldova  a semnat nouă acorduri internaționale pentru a accelera modernizarea, inclusiv

cu  Banca Europeană de Investiții (BEI)
Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.


cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al UE de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț - Ungheni - Chișinău - Căinari.





cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)

Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.

 



Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.





DETALII

VIDEO - https://www.privesc.eu/arhiva/106904/Deschiderea-Conferintei-Ministeriale-a-Platformei-de-Parteneriat-pentru-Republica-Moldova
Semnarea acordurilor


16 - 20 .09.2024

Forumul de investiții Republica Moldova – Uniunea Europeană 

Discuțiile din cadrul Forumului de investiții Republica Moldova – Uniunea Europeană vizează aportul comunității de afaceri în procesul de integrare europeană a țării noastre, finanțarea disponibilă pentru creșterea afacerilor, precum și dezvoltarea energiei regenerabile și a unei economii durabile.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Businessului European (EBA) din Republica Moldova. Moldova Business Week 2024 În premieră, evenimentul are loc în 4 regiuni-cheie: Chișinău, Edineț, Ungheni, Bălți și reunește peste o mie de oameni de afaceri, investitori și experți, care vor explora potențialul economic al țării noastre.

Detalii


*  *  *


30.07.2024

Sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”


Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu CBS-AXA, a prezentat  rezultatele celui de al doilea sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”.

Potrivit sondajului, în contextul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, 65,8% din rândul respondenților deciși ar vota ”pentru”, iar 34,2% ar vota „contra”. În același timp, peste 55% dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni membră a UE în următorii 10 ani, 84% fiind la curent cu deschiderea negocierilor de aderare la UE de către țara noastră.


Datele mai arată că 66,1% din respondenți vor participa la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie curent. Circa 18% dintre respondenți consideră că, după aderarea la UE, în Republica Moldova se va micșora nivelul de corupție, 17,9% că se va mări libertatea de a călători în UE, iar 13,8% că se vor îmbunătăți serviciile medicale. Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% – impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6% – accelerarea reformei justiției.



La capitolul informării despre UE, 51,1% dintre respondenți au menționat că sunt bine și foarte bine informați, iar 48,3% sunt puțin sau deloc informați. Resursele informaționale utilizate cel mai frecvent pentru a urmări ultimele evoluții legate de UE sunt internetul (55,3%) și televiziunea (47,3%).

Pe dimensiunea relațiilor comerciale, țările membre ale UE sunt privite ca principalii parteneri pentru Republica Moldova, cu 51,2% din răspunsuri, urmate de Ucraina – 26,6% și Federația Rusă – 25,6%. Percepția cetățenilor privind ponderea țărilor UE în comerțul cu Republica Moldova corespunde, în termeni generali, cu datele statistice oficiale. Principalele produse exportate pe piața UE sunt de origine agricolă, iar produsele industriale au o pondere mai mică, în viziunea respondenților.



Totodată, 53,9% dintre respondenți au menționat Uniunea Europeană drept principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova, urmată de Federația Rusă cu 21% și SUA cu 20,9%. 
Circa 54% dintre respondenți cunosc despre câteva sau mai multe proiecte finanțate de către Uniunea Europeană în ultimii 5 ani în localitatea de baștină a acestora, axate în special pe reparația și reconstrucția drumurilor, reparația școlilor și grădinițelor, dar și iluminatul stradal. Autoritățile publice centrale sunt percepute drept principalii beneficiari ai asistenței UE cu 58%, la mare distanță de celel
alte categorii de beneficiari – agricultorii (19,7%), orașele (18,2%) și cetățenii (17,8%).

Detalii - https://ipre.md/2024/07/30/sondaj-de-opinie-peste-66-dintre-cetatenii-moldoveni-intentioneaza-sa-participe-la-referendumul-constitutional-privind-aderarea-republicii-moldova-la-ue/

Sondaj de opinie  - https://ipre.md/wp-content/uploads/2024/07/Sondaj-IPRE_CBS-AXA-30.07.2024_fin-1.pdf


27-28.07.2024

Reuniunea Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC)


va avea loc la Budapesta și va fi găzduit de Adunarea Națională a Ungariei. 

În deschiderea evenimentului, vicepreședintele Adunării Naționale a Ungariei, István Jakab, va adresa un mesaj de salut participanților. 

Parlamentul Republicii Moldova  afost  reprezentat la reuniune de către deputații Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană și Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

„Am îndemnat ca suportul țărilor Uniunii Europene pentru Republica Moldova să continue pentru a accelera rapid în toate capitolele de negocieri. Avem nevoie de acces cât mai rapid la fondurile de preaderare, că să putem avea mai multe posibilități să investim în dezvoltarea țării. Aceste întruniri, la care participă decidenți din toate parlamentele din țările UE, sunt o ocazie bună să consolidăm imaginea Republicii Moldova în afară. Iar aceasta ne ajută, în schimb, să primim suport politic și financiar ca să dezvoltăm țara noastră”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

 În marja evenimentului, deputații moldoveni au avut întrevederi bilaterale cu oficiali și omologi din cadrul Consiliului Național al Republicii Slovenia, Senatului Republicii Franceze, Parlamentului Croației, Senatului Regatului Țărilor de Jos și Bundesratului Austriei. Oficialii au discutat despre oportunitățile de intensificare a colaborării interparlamentare pe domenii-cheie.

COSAC reprezintă un forum înființat în 1989, pentru cooperare, schimb de informație și bune practici dintre parlamentele naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European. Obiectivul COSAC este de a facilita discuțiile dintre deputații din parlamentele naționale și europarlamentari cu privire la aspectele practice ale controlului parlamentar al afacerilor europene.

Reuniunile Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană sunt organizate semestrial.

Detalii


23.07.2024

Lansarea Raportului de monitorizare independentă nr. 1 „Evaluarea progresului Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană”


Raportul evaluează dinamica reformelor realizate de guvernarea de la Chișinău în implementarea capitolelor fundamentale ale procesului de aderare. 

Scopul primordial al raportului este de a informa factorii decizionali din Republica Moldova, precum și societatea civilă privind rezultatele evaluării implementării recomandărilor Comisiei Europene ca parte a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, are drept scop și de a informa exercițiul de elaborare a primului Raport de extindere al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care urmează să fie publicat în toamna anului curent. Perioada de monitorizare este 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. Astfel, subiectele și capitolele monitorizate în cadrul prezentului raport sunt (conform Raportului Comisiei Europene din noiembrie 2023): Democrația; Reforma Administrației Publice; Reforma justiției; Lupta cu corupția; Drepturile fundamentale; Libertatea de exprimare; Securitatea; Existența economiei de piață funcționale; Achizițiile publice; Statistica; Controlul financiar și Politicile sociale şi ocuparea forței de muncă.

În deschiderea evenimentului, E.S Jānis Mažeiks,
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat: „Extinderea este un proces complex și bazat pe merit, care va necesita nu doar angajamentul întregului guvern, ci și al întregii societăți. În acest context, rolul societății civile devine și mai important. Organizațiile societății civile sporesc transparența prin monitorizarea activităților și reformelor. Ele joacă, de asemenea, un rol esențial în educarea publicului cu privire la procesul de integrare în UE, la beneficiile pe care acesta le poate aduce Moldovei și, în acest fel, ajută la contracararea dezinformării.”

 
Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană al Republicii Moldov
a a spus: „Ne dorim ca societatea civilă să fie implicată cât mai activ în toate etapele procesului de aderare. Aportul vostru este necesar pentru a asigura atât transparența, cât și calitatea procesului de negociere. Raportul de astăzi ne va ajuta în elaborarea celei de-a doua contribuții la pachetul de extindere al Comisiei Europene din acest an, în luna septembrie.”

Autorii raportului prezentat au estimat
scorul mediu pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene ce țin de clusterul „Fundamentals”, la 3,2 puncte din 5 puncte maxim. Conform metodologiei, scorul corespunde calificării „Implementarea a fost inițiată și un anumit progres sesizabil a fost atins”. Astfel, aceștia, pe de o parte, apreciază faptul că implementarea recomandărilor este în proces de desfășurare, deși cu viteze variabile, iar, pe de altă parte, atenționează asupra necesității impulsionării implementării recomandărilor și asigurării continuității reformelor-cheie care fac parte din clusterul „Fundamenals”.

Potrivit autorilor, cele mai importante progrese au fost atinse pe dimensiunea ... https://www.euromonitor.md/ 



18 - 19.07. 2024

Conferința Internațională „Următorii pași în procesul de aderare la Uniunea Europeană”

Scopul conferinței este de a consolida cunoștințele referitoare la etapele și pașii necesari în procesul de aderare, planificare, transpunerea legislației UE, precum și facilitarea schimbului de bune practici și experiențe, oportunități și provocări în parcursul de integrare europeană.

La eveniment organizat de Biroul pentru Integrare Europeană cu suportul Proiectului „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova”, finanțat de UE.participă reprezentanți ai țărilor candidate la UE, precum: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania, Ucraina.
Publicul țintă: membri ai grupurilor de lucru, constituite prin noul Mecanismul de coordonare a procesului de aderare a RM la UE (HG180/2024), reprezentanți ai societății civile, mediul de afaceri, mediul academic, mass-media și alte persoane interesate de subiect.

Timp de două zile, împreună cu experți din Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia, participanții discută despre experiența statelor din Balcanii de Vest care au început deja procesul de negociere, dar și despre următorii pași pe care țara noastră urmează să-i facă în parcursul său european.
„Suntem ancorați pe un drum ferm spre Uniunea Europeană. Trebuie să ne asigurăm că toate instituțiile statului, inclusiv societatea civilă, mediul de afaceri și cel academic - sunt parte a acestui proces de transformare a societății noastre prin care aducem valorile și standardele europene la noi acasă. Ne dorim cu toții o Moldovă europeană mai puternică și mai rezilientă, ancorată într-o familie europeană unde pacea și prosperitatea stau în capul mesei, pregătită să facă față provocărilor zilei de azi și de mâine”, a spus în deschiderea conferinței Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.
Erika Hasznos, șefa adjunctă a Delegației UE la Chișinău, a apreciat eforturile depuse de autorități la etapa actuală: „Acum suntem în cea de-a doua fază a procesului de extindere. Screening-ul bilateral necesită foarte multă atenție și am încrederea că Republica Moldova va deveni și mai puternică în urma acestui proces, dar și mai pregătită pentru aderare. Uniunea Europeană a fost și este în continuare pregătită să susțină Republica Moldova în drumul ei spre UE”.

19.07.24  Cea de-a doua zi a Conferinței internaționale ,,Următorii pași în procesul de aderare la UE” a continuat cu trei ateliere de lucru organizate în paralel. La masa de discuții, alături de experții din țările din Balcanii de Vest și cei din Republica Moldova, s-au alăturat funcționari publici implicați în procesul de integrare europeană, membri ai grupurilor de lucru pentru negocieri, membri ai societății civile, comunicatori guvernamentali și jurnaliști.

Tematica atelierelor a vizat diverse subiecte. S-a discutat, în special, despre elaborarea documentelor strategice necesare în procesul de aderare la UE; transpunerea legislației UE; consolidarea capacităților instituționale; importanța cooperării active cu societatea civilă, cu mass-media și cu alți actori relevanți.

Au fost abordate subiecte privind rolul parlamentelor naționale în procesul de aderare la UE, cerințele de armonizare a legislației naționale la prevederile legislației UE, diplomația parlamentară.

17-18.07.2024  

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a participat  la Summit al Comunității Politice Europene: 


În cadrul summitului, șefa statului a avut o discuție dedicată menținerii păcii și stabilității în Republica Moldova cu Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda evenimentului, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, și Președintele Consiliului European, Charles Michel.


De asemenea, Președinta Maia Sandu a coprezidat, alături de omologul francez, unul dintre grupurile de lucru ale summitului, discuțiile căruia s-au axat pe apărarea democrației în Europa. Pe agenda vizitei, șefa statului a avut și întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri europeni, printre care Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, Prim-ministra Letoniei, Evika Siliņa, Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, Prim-ministrul Țărilor de Jos, Dick Schoof, și cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Discuțiile au fost despre integrarea europeană, dezvoltarea economică și despre reziliența Republicii Moldova și provocările cu care se confruntă.

Detalii

17.07.2024 

219 gospodării au devenit mai eficiente energetic, datorită asistenței acordate în cadrul programului „Casa verde”, 

derulat cu susținerea financiară a Uniunii Europene (UE) și implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
 
74 de gospodării din cele 219 selectate în programul „Casa verde” sunt case de copii de tip familial. Inițial au fost efectuate audituri energetice și în baza recomandărilor au fost decise măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice cu cel mai mare impact asupra fiecărei gospodării în parte. În rezultat, au fost instalate 11 colectoare solare, 22 de cazane pe biomasă, 22 de panouri fotovoltaice și a fost realizată izolarea termică a 35 de case - în total 90 de intervenții, în unele gospodării fiind combinate multiple măsuri de eficientizare energetică.

În alte 145 de gospodării au fost instalate panouri fotovoltaice. Acești beneficiari au fost selectați din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza mai multor criterii, cum ar fi să dețină în proprietate casa în care locuiesc, să înregistreze un consum lunar mediu de energie de 400-600 kWh și să aibă grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicat. Prioritate au avut familiile cu mulți copii. Beneficiarii au fost selectați cu sprijinul Centrului Național pentru Energia Durabilă și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.



15.07.2024

Lansarea rețelei naționale de specialiști în protecția victimelor violenței și reabilitării victimelor infracțiunilor

Pentru prima dată în 2024, în Republica Moldova, a fost instituită funcția de specialist în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor. Acest lucru a fost posibil datorită reformei în domeniul asistenței sociale RESTART, care face posibilă implementarea politicilor în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, dar și reabilitării victimelor la nivel local.

Grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM), specialiștii din domeniu au primit echipament IT performant cu scopul de a le eficientiza munca. 

Astfel, Uniunea Europeană a oferit 51 de laptopuri, în valoare de 963,696.00 MDL și genți cu rechizite pentru birou, care vor fi distribuite specialiștilor din domeniul protecției victimelor violenței în cele 10 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, în Chișinău și în UTA Găgăuzia. Prin urmare, specialiștii din prima linie pot utiliza serviciile digitale, ceea le permite să gestioneze mai eficient managementul de caz.

Instruirile și donația echipamentului IT a fost posibilă grație proiectului „Consolidarea capacităților naționale ale Moldovei de a asigura protecție de calitate, educație, servicii de sănătate și oportunități socio-economice pentru refugiații ucraineni”, finanțat de Serviciul pentru instrumente de politică externă al Uniunii Europene (FPI) și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (IOM). De asemenea, activitățile proiectului au scopul de a consolida eforturile Ministerului Muncii și Protecției Sociale în acest domeniu.

Detalii

11.07.2024


UE a predat 40 de vehicule de patrulare și 100 camere video corporale Inspectoratului General al Poliției
(IGP) 

în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Donația, în valoare de 710 000 euro, are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor care trăiesc în comunitățile locale


Ceremonia de predare-primire a avut loc la sediul IGP din Chișinău, în prezența Comisarului European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI, a Ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian EFROS, și a Șefului de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel.

„Acest generos suport din partea UE, în valoare de 710 000 euro (aproximativ 14,63 milioane lei), este menit să răspundă nevoilor stindente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență (criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică). Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE, și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea Poliției Comunitare. Donația de astăzi reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni și/sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér VÁRHELYI.

Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022. Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele și va asigura garantarea traseelor în condiții de siguranță sunt facilitate prin politici și proceduri bazate pe respectarea drepturilor”, a declarat Damien Fresnel, Șef de Programe OIM Moldova.


https://politia.md/ro/content/noul-echipament-donat-de-ue-inspectoratului-general-al-politiei-igp-consolideaza-drepturile
 
10.07 - 11.07.2024 

Cea de-a doua etapa a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral

Republica Moldova a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral. Cu acest prilej, țara noastră găzduiește în aceste zile o delegație numeroasă a Comisiei Europene.

Evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole - Valori fundamentale.  Totodată, funcționarii publici de la Chișinău prezintă și analizează, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 - Achiziții publice, un domeniu esențial pentru buna funcționare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici.
Comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, a reafirmat angajamentul și sprijinul UE pentru procesul de aderare a Republicii Moldova, menționând că implementarea acquis-ului comunitar va aduce și mai multe beneficii cetățenilor noștri.

„Achizițiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare. Punerea în aplicare a acestor reguli nu doar va asigura transparența și corectitudinea, dar și va facilita și accesul rapid la fonduri UE, sprijinind astfel planul economic și de investiții al Republicii Moldova. Este un pas esențial pentru ca cetățenii să beneficieze de avantajele Uniunii Europene cât mai curând posibil”, a spus Oliver Varhelyi.

Mai mult

are loc în contextul primei runde de screening bilateral din cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
În cadrul vizitei, Comisarul Várhelyi va discuta despre cooperarea UE-Moldova, inclusiv despre statutul de țară candidată a Republicii Moldova la UE. 

Comisarului  European s- a întâlnit
 cu președinta Maia Sandu
 Agenda discuțiilor a inclus subiecte privind progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, securitatea regională și sprijinul UE pentru eforturile de modernizare a țării.
prim-ministrul Dorin Recean
viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov

viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba;

ministrul energiei Victor Parlicov

ministrul afacerilor interne, Adrian Efros

De asemenea, Comisarul Várhelyi  a vizitat beneficiari ai proiectelor finanțate de UE
 și a participat la o serie de evenimente menite să ilustreze suportul UE oferit prin intermediul Planului Economic și de Investiții pentru Parteneriatul Estic în valoare de 17 miliarde de euro, care include și Republica Moldova.


10.07,2024

Comisia Europeană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat o declarație de intenție pentru instituirea unui program de reducere a costurilor de renovare a eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale din Republica Moldova.


Uniunea Europeană va contribui cu 9,5 milioane EUR sub formă de granturi în sprijinul liniilor de credit acordate în cadrul Fondului BERD de Finanțare a Economiei Verzi în Sectorul Rezidențial (Residential GEFF). Această inițiativă comună urmărește să stimuleze proprietarii de apartamente și case din Moldova să întreprindă lucrări de renovare a eficienței energetice pentru a-și reduce facturile la energie și a consolida securitatea energetică pe termen lung a Republicii Moldova. Acest program comun completează Fondul guvernamental de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova, dedicat în mod special familiilor vulnerabile.

Declarația a fost semnată astăzi de Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și de șefa Biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen.

Despre Mecanismul de finanțare a economiei verzi rezidențiale (GEFF): GEFF va fi implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul băncilor comerciale din Moldova. GEFF va viza sectorul rezidențial și ține să promoveze investițiile în eficiența energetică.

Despre Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova (MREEF): MREEF va viza proprietarii de case individuale și asociațiile de proprietari de condominii, care vor putea primi subvenții pentru măsuri de eficiență energetică. Fondul intenționează să ofere finanțare nerambursabilă de până la 70% din costurile totale necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficiență energetică și de utilizare a energiilor regenerabile în sectorul rezidențial, restul urmând să fie acoperit de către locatari. Pentru 2024, 25 de asociații de locatari au fost deja selectate în urma unui concurs, în cadrul căruia au implementat măsurile necesare de eficiență energetică în clădirile administrate.



10.07.2024

Cea de-a IX-a Reuniune a Subcomitetului Republica Moldova - UE pentru Libertate, Securitate și Justiție

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat noua reuniune a Subcomitetului RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție în calitate de platformă fundamentală de raportare a reformelor realizate și de stabilire a noilor priorități

Au fost discutate acțiunile realizate, următorii pași pe sectorul justiției, domeniul integrității, spălării banilor, migrației, protecției datelor etc. Reprezentanții UE au salutat angajamentul puternic al Guvernului Republicii Moldova pentru realizarea reformelor, în pofida provocărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a acțiunilor hibride îndreptate spre țara noastră. De asemenea, au remarcat progresul Republicii Moldova în implementarea reformelor în domenii ale statului de drept, anticorupție și bună guvernare.

Co-președinta Subcomitetului Republica Moldova - UE pentru Libertate, Securitate și Justiție din partea Comisiei Europene, Diana Jablonska, a menționat semnificația reuniunii care este organizată după evenimentul istoric de începere oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova. Totodată, Co-președinta a declarat că lansarea exercițiului de screening bilateral este dovada intensității discuțiilor actuale.

În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte ce se referă la reforma sectorului justiției; prevenirea și combaterea corupției; spălarea banilor și finanțarea terorismului; prevenirea și combaterea crimei organizate și altor activități ilegale; cooperarea juridică; cooperarea în domeniul migrației, azilului și managementului frontierei; precum și protecției datelor cu caracter personal.

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, ANI, CSM, CSP, INJ, CNA, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Fiecare dintre autorități a raportat progresele înregistrate de la ultima reuniune a Subcomitetului, desfășurată în luna octombrie 2022, la Bruxelles.

Subcomitetului RM-UE pentru Libertate, Securitate și Justiție este o platformă de interacțiune cu reprezentanții UE în scopul monitorizării regulate a evoluțiilor înregistrate de autoritățile naționale care derivă din angajamentele asumate în urma semnării Acordului de Asociere RM-UE.



08.07.2024

Comisia Europeană acordă Republicii Moldova sprijin financiar în valoare de 72,5 milioane de euro


Comisia pune la dispoziția Republicii Moldova un împrumut în valoare de 50 de milioane de euro în condiții avantajoase. O altă plată în valoare de 22,5 milioane de euro sub formă de granturi va urma până la sfârșitul acestei luni.

Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând totodată continuarea reformelor. Economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, Moldova rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu grave probleme de securitate energetică.

Aceasta este cea de-a patra tranșă din cadrul Asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru Moldova. Aceasta vine după ce Comisia a concluzionat că țara a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru acordarea acestei debursări. 
În particular, Moldova 
  • a îmbunătățit guvernanța sectorului public și 
  • a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei
  • a consolidat statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (și anume, legea vetting-ului) a judecătorilor. 
De asemenea, s-au înregistrat progrese în combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii. De asemenea, țara a luat măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă și și-a reformat Codul vamal, care este acum pe deplin aliniat la Codul vamal al Uniunii Europene. În plus, Moldova a adoptat o Strategie națională pentru dezvoltare economică, care oferă o viziune ambițioasă pentru orientarea politicilor sale economice până în 2030.

Asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al UE de a sprijini Moldova în urma provocărilor multiple din ultimii ani. De asemenea, aceasta va ajuta Moldova să avanseze pe calea sa europeană și se cifrează la 295 de milioane de euro.


https://www.eeas.europa.eu/delegations/moldova/comisia-acord%C4%83-republicii-moldova-sprijin-financiar-%C3%AEn-valoare-de-725-milioane-de-euro_ro?s=223


08-09.07.2024

Vizita Comisarei europene pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides

Vizita comisarei are loc cu ocazia semnării Acordului de achiziție comună, care va ajuta țara noastră să cumpere medicamente și echipamente medicale împreună cu statele membre ale Uniunii Europene.

Scopul acordului constă în oferirea unui grad sporit de securitate și acces la produse vitale, în special în perioade când acestea sunt deficitare la nivel mondial. Un alt avantaj este și obținerea unor prețuri mai rezonabile la achiziția de medicamente sau dispozitive medicale.


Agenda Comisarei include întrevederi 

Președinta Maia Sandu a apreciat faptul că Republica Moldova face parte din Programul EU4Health (UE pentru Sănătate), în cadrul căreia țara noastră are acces la finanțare pentru consolidarea capacităților și forței de muncă din sistemul de sănătate, dar și pentru facilitarea accesului la medicamente și servicii medicale pentru populație.
În ultimii ani, UE oferit un suport constant privind modernizarea sistemului de sănătate, inclusiv a diferitor secții din mai multe spitale din țară, contribuind totodată la alinierea sistemului medical național la standardele UE

Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe agenda europeană a Republicii Moldova au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară.
Șeful Executivului și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată țării noastre de UE în domeniile cheie, menționând că expertiza și sprijinul UE sunt esențiale la etapa în care Republica Moldova își aliniază legislația națională și se pregătește pentru următorii pași în parcursul său european. Potrivit premierului, o prioritate pentru Executiv rămâne construirea unui sistem de sănătate conform standardelor europene, care să răspundă necesităților cetățenilor și să ofere servicii de calitate la prețuri echitabile.
În acest sens, oficialii au accentuat importanța sporirii sprijinului UE în cadrul instrumentelor de cooperare, continuarea renovării infrastructurii de sănătate, dotarea instituțiilor medicale, precum și transformarea digitală a sistemului. De asemenea, părțile s-au referit la asistența medicală transfrontalieră și suplimentarea eforturilor pentru menținerea și dezvoltarea resurselor umane în sistemul de sănătate.
 Aprofundarea cooperării în sectorul sănătății și consolidarea sectorului siguranței alimentare  au fost abordate de către oficiali în contextul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Agenda Comisarei Stella Kyriakides include și vizite la instituții din Republica Moldova, beneficiare ale asistenței Uniunii Europene.



În cadrul unei vizite oficiale la Chișinău a Comisarei pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella KyriakidesMoldova a devenit a 38-a țară care semnează Acordul privind achizițiile publice comune în domeniul sănătății. Moldova este acum cea de-a șasea țară candidată la UE care a încheiat Acordul.


Acordul privind achizițiile comune
este un mecanism juridic și operațional care permite țărilor participante să-și unească forțele în fața unei amenințări grave la adresa sănătății și să achiziționeze în comun bunuri esențiale, precum medicamente și echipamente medicale. De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, acesta a permis țărilor participante să achiziționeze în condiții echitabile echipamente de protecție personală, ace și seringi pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ventilatoare și medicamente.

Participarea la Acordul privind achizițiile publice comune permite unei țări să beneficieze de puterea de cumpărare combinată a statelor membre ale UE și a statelor participante, facilitând acces și securitate sporită privind furnizarea de contramăsuri medicale în cazuri de urgență în domeniul sănătății prin partajarea nevoilor și crearea de economii de scară. Acordul privind achizițiile publice comune îmbunătățește, de asemenea, gradul de pregătire al țărilor participante în cazul bolilor transfrontaliere grave, prin încheierea contractelor pentru contramăsurile medicale esențiale înainte de apariția unor focare majore.


(VIDEO) 9.07.24 - Conferință de presă susținută de ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, și comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, urmare a întrevederii bilaterale și a semnării Acordului de Achiziții Comune între cele două părți


08.07.2024

Guvernul lansează campania „Europa pentru tine”,

 în cadrul căreia cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.

Campania se va desfășura în toată țara, până la data de 18 august, și va include acțiuni de informare și comunicare prin care cetățenii vor cunoaște mai multe detalii despre proiectele și fondurile UE, dar și despre avantajele aderării la Uniunea Europeană.

Pentru mai multe informații despre investițiile europene în domeniile cheie pentru dezvoltarea țării și istoriile de transformare a localităților datorită suportului european, vă invităm să accesați site-ul moldovaeuropeana.md.