Faceți căutări pe acest blog

Ziua autorilor europeni #ReadWithEurope

#ReadWithEurope #CreativeEurope

Obiectivul Zilei autorilor europeni este să pună în lumină tot ceea ce poate oferi literatura europeană unui public tânăr și să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură, într-un mod distractiv și favorabil incluziunii. În același timp, inițiativa urmărește să impulsioneze difuzarea literaturii în Europa și să consolideze competitivitatea sectorului editorial.

Această ocazie subliniază importanța autorilor și a literaturii europene în patrimoniul nostru cultural, evidențiind în același timp diversitatea și bogăția acestora.

Cărțile sunt un instrument puternic pentru responsabilizare, educație, dar și pentru stimularea creativității și inovației. Prin această inițiativă, Uniunea Europeană încearcă să inspire generațiile tinere să stabilească o relație cu lumea cărților.

Ziua Autorilor Europeni oferă tinerilor o oportunitate de a se implica în provocările sociale și personale actuale și servește drept platformă pentru promovarea și susținerea programelor și inițiativelor în curs de desfășurare în țările europene pentru a încuraja o cultură a lecturii.


2024

Ziua Autorilor Europeni 2024



Cea de-a doua ediție a Zilei Autorilor Europeni va avea loc pe 25 martie 2024 simultan în toate țările europene. Evenimentul constă în următoarele activități:
  • evenimente de lectură în școli, biblioteci și librării;
  • vizite ale autorilor europeni;
  • conferințe privind dimensiunea europeană a promovării lecturii.
Invităm școlile, librăriile, bibliotecile și alți parteneri de promovare a lecturii să organizeze evenimente axate pe autori europeni.

Aceste evenimente pot fi, de asemenea, o oportunitate de a invita un reprezentant din domeniul literaturii, cum ar fi un scriitor, un traducător sau un editor. Scopul acestor întâlniri este de a îmbunătăți experiența participanților, precum și de a crește gradul de conștientizare cu privire la diversitatea profesiilor din acest domeniu.

Detalii

2023

Pe 27 martie 2023, Comisia Europeană a lansat  prima edițieZilei autorilor europeni

Această zi va oferi ocazia de a reconecta generațiile mai tinere cu cititul și de a le arăta că literatura poate fi un instrument de emancipare personală. Lectura îi poate ajuta pe elevi și în special pe liceeni să facă față actualelor provocări sociale și din viața personală. Acest nou eveniment anual urmărește totodată promovarea bogăției și diversității literaturii europene și reprezintă o ocazie de a scoate în evidență importanța tuturor programelor și inițiativelor de promovare a lecturii desfășurate de țările europene la nivel național.

Liceele din întreaga Europă au fost încurajate să organizeze sesiuni de lectură cu voce tare, cu participarea unui autor, a unei personalități cunoscute sau a unui reprezentant al sectorului editorial, pentru a le prezenta elevilor diferitele profesii implicate în producerea unei cărți, de la autor la ilustrator, traducător, editor și multe altele. 

Anul acesta, 100 de autori europeni vor face vizite în școli pentru a citi din operele lor și pentru a-i încuraja pe elevi să descopere scriitorii europeni. Comisia organizează acest turneu al autorilor europeni în colaborare cu Consiliul scriitorilor europeni și cu consorțiul Premiului Uniunii Europene pentru literatură.

Tot pe 27 martie, la Sofia, în Bulgaria, are loc o conferință de o zi pentru promovarea lecturii, intitulată Conferința Zilei autorilor europeni. Conferința reuneste reprezentanți ai ministerelor culturii și educației din țările UE, instituții publice și ONG-uri naționale active în acest domeniu, precum și organizații care reprezintă sectorul editorial la nivel european. Cu acest prilej se vor împărtăși exemple și practici în legătură cu modalitățile de colaborare dintre sistemul de învățământ și sectorul editorial pentru promovarea lecturii în școli la nivel local, național și european. Conferința poate fi urmărită online.

Cu ocazia Zilei autorilor europeni, toată lumea este invitată să partajeze pe platformele de comunicare socială imaginea unei cărți scrise de autorul european preferat, cu hashtagul #ReadWithEurope.

Ziua autorilor europeni, organizată în premieră în acest an, este o inițiativă a componentei „Cultură” din cadrul programului „Europa creativă” al Uniunii Europene, care sprijină literatura și activitatea editorială.