Disponibil: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=142350&lang=ro
Mecanismul național de coordonare a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (Anexa 1 la Hotărârea Guvernului nr.180/2024)
stabilește
- modul de coordonare a procesului de integrare europeană,
- autoritățile responsabile și nivelurile de coordonare,
- modul de organizare și funcționare a Grupurilor de lucru pentru negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE și a echipei de negociere, conform schemei prevăzute în anexa nr. 1.
1) asigurarea coerenței activității autorităților/instituțiilor publice în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE și în procesul de implementare a Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și UE și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, ratificat prin Legea nr. 112/2014 precum și a altor documente conexe procesului de aderare la Uniunea Europeană;
2) monitorizarea modului de realizare a angajamentelor asumate de Republica Moldova în relațiile cu UE;
3) asigurarea continuității și coerenței întregului proces de negociere cu Uniunea Europeană.
Subiecții responsabili de coordonarea și realizarea Mecanismului și implementarea Acordului de Asociere sunt:
1) membrii Guvernului;
2) viceprim-ministrul pentru integrare europeană, negociator-șef al Republicii Moldova;
3) secretarul de stat al Guvernului pentru integrare europeană;
4) negociatorul-șef adjunct;
5) Consiliul de coordonare interinstituțională (în continuare – Consiliu) și comitetele interinstituționale;
6) Grupurile de lucru;
7) Echipa de negociere;
8) Cancelaria de Stat (Biroul pentru integrare europeană (în continuare - BIE), Centrul de armonizare a legislației, Direcția coordonarea asistenței externe și fonduri europene, Direcția generală planificare strategică şi coordonarea politicilor);
9) ministerele și alte autorități/instituții publice.
Mecanismul este constituit din următoarele niveluri:
1) nivelul politic superior – asigură coordonarea strategică a procesului de negociere a aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este reprezentat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană (în continuare - CNIE), condusă de Președintele Republicii Moldova;
2) nivelul guvernamental – asigură organizarea și coordonarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și de aprobare a documentelor strategice necesare pentru desfășurarea acestui proces, reprezentat de membrii Guvernului sub egida Prim-ministrului;
3) nivelul de coordonare interinstituțională – asigură coerența și consistența în activitatea Grupurilor de lucru și implementarea Acordului de Asociere, fiind reprezentat de Consiliu, care este constituit din președinții Comitetelor interinstituționale ale celor șase clustere și președinții Grupurilor de lucru, precum și din alte persoane cu funcții de conducere din cadrul autorităților publice.
Reuniunile Consiliului sunt convocate de secretarul de stat al Guvernului pentru integrare europeană. Consiliul poate fi convocat, la necesitate, de viceprim-ministrul pentru integrare europeană la nivelul miniștrilor și conducătorilor autorităților/instituțiilor publice;
4) nivelul operațional – asigură realizarea tuturor activităților necesare pentru pregătirea și desfășurarea procesului de negociere în vederea aderării la Uniunea Europeană, precum și a implementării angajamentelor care derivă din Acordul de Asociere și din alte documente conexe procesului de aderare la Uniunea Europeană. Acest nivel este reprezentat de Grupurile de lucru.
REGULAMENT privind organizarea și funcționarea Echipei de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (Anexa 2 la Hotărârea Guvernului nr.180/2024)
- Echipa de negociere pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană coordonează pregătirea pozițiilor de negociere pentru desfășurarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE și este responsabilă de conducerea acestor negocieri, la toate capitolele și în toate etapele de negociere.
- Echipa de negociere raportează Guvernului și viceprim-ministrului pentru integrare europeană, în calitatea sa de negociator-șef pentru aderarea Republicii Moldova la UE .
- Echipa de negociere comunică cu instituțiile Uniunii Europene, cu statele membre ale Uniunii Europene, precum și cu statele candidate la aderarea la UE, în conformitate cu prevederile Regulamentului de procedură al Echipei de negociere, aprobat de către viceprim-ministrul pentru integrare europeană, la propunerea șefului Echipei de negociere.