Faceți căutări pe acest blog

BV : UE-RM - Perspectivele de aderare a Ucrainei, Moldovei și Georgiei la UE - primele răspunsuri la condițiile stabilite de Comisia Europeană

Emerson , Michael. EU Accession Prospects of Ukraine, Moldova and Georgia - first responses to the conditions set by the European Commission / Michael Emerson, Tinatin Akhvlediani, Denis Cenusa [et al.]; CEPS,  Project 3dcftas.eu. – 2023. – 42 p.

Disponibil :
Republica Moldova/Denis Cenusa  -  P. 19-30

Perspectivele de aderare a Ucrainei, Moldovei și Georgiei la UE - primele răspunsuri la condițiile stabilite de Comisia Europeană.

Publicația  raportează primul semestru al muncii întreprinse de cele trei state pentru îndeplinirea acestor condiții. Toate cele trei state au pus în mișcare acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor, care privesc în mare măsură criteriile politice fundamentale și ale statului de drept pentru aderare. 

În toate cazurile, există multă muncă în desfășurare, unele condiții fiind deja îndeplinite, iar altele într-o etapă anterioară. Atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova, este posibil să se constate o mare îndeplinire a condițiilor pe parcursul anului 2023.

Comisia urmează să publice în octombrie 2023 evaluări cuprinzătoare ale nivelului de pregătire a fiecăruia dintre cele trei state, iar în cazurile în care condițiile sunt îndeplinite în mare măsură, UE ar trebui, ca pas următor, să deschidă procesul formal de negociere a aderării.

De asemenea, se recomandă ca până la acel moment UE să fi reformat procesul de aderare în sine, în special prin trecerea la votul cu majoritate calificată asupra detaliilor procedurilor și, mai bine, prin adoptarea unui proces de aderare în etape care să asigure stimulente structurate pentru depășirea blocajelor din sistemul actual așa cum se poate observa în Balcanii de Vest.