Faceți căutări pe acest blog

BV : CoE-RM Siguranța online a copiilor în Republica Moldova

Siguranța online a copiilor în Republica Moldova: Analiza legislației, politicilor și practicilor pentru prevenirea, identificarea, raportarea și eliminarea materialelor online care reprezintă exploatarea și abuzul sexual asupra copiilor: Manual /John Carr; Elena Botezatu. - Consiliul Europei, 2023. - 46 p.


Internetul a devenit, printre multe altele, un mijloc de comunicare pentru familii, un mijloc de comunicare pentru copii. În cea mai mare parte a Europei, unul din cinci utilizatori de internet este copil, adică o persoană cu vârsta sub 18 ani. În întreaga lume, proporția este de unul din trei, iar în unele țări, aproximativ cincizeci la sută din toate fi ințele umane care utilizează internetul sunt copii. 

În Republica Moldova nu sunt disponibile date fiabile la nivel macro privind numărul de copii care utilizează internetul și în ce categorii de vârstă. Cu toate acestea, este extrem de probabil ca, în timp, poate chiar foarte curând, nivelurile de utilizare în rândul copiilor din Republica Moldova să reflecte nivelurile de utilizare în rândul copiilor din alte părți ale Europei. În timp ce datele la nivel macro privind utilizarea nu sunt disponibile în acest moment, datorită studiilor individuale orientate, se cunosc totuși foarte multe despre modul în care copiii moldoveni utilizează efectiv tehnologiile digitale, ce beneficii obțin de pe urma acestora, precum și ce probleme întâmpină. 

Nu este surprinzător faptul că experiența copiilor moldoveni reflectă mai mult sau mai puțin exact experiențele copiilor de pretutindeni în Europa și chiar din întreaga lume. În timp ce copiii au fost beneficiarii principali ai tehnologiilor digitale care permit conectarea la internet sau utilizarea acestuia, prea mulți au fost, de asemenea, afectați de acestea. Abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor pe internet continuă să reprezinte un motiv de îngrijorare majoră. Acesta este principalul obiectiv al prezentului raport. 

Prezentul raport se concentrează asupra dimensiunii online a abuzului sexual asupra copiilor și a exploatării sexuale a copiilor; cu toate acestea, în mai multe puncte se face referire și se recunoaște pe deplin importanța vitală a măsurilor luate în lumea offline pentru a reduce incidența abuzului sexual asupra copiilor și a exploatării sexuale a copiilor în primul rând sau pentru a răspunde nevoilor victimelor din lumea fizică. Acestea sunt vitale pentru succesul general al oricărei inițiative. Consiliul Europei a elaborat o serie de recomandări care pot ajuta la orientarea factorilor de decizie politică la nivel național și internațional în ceea ce privește abuzul sexual asupra copiilor și exploatarea sexuală a copiilor, atât online, cât și offline.

Analiza și corelarea cu standardele internaționale au fost efectuate în perioada octombrie-noiembrie 2022 în cadrul proiectului Consiliului Europei privind prevenirea și protecția copiilor împotriva violenței, inclusiv în mediul digital în Republica Moldova. Aceasta face parte dintr-un program continuu de sprijin pe care Consiliul Europei îl oferă în legătură cu aceste probleme vitale. 

CUPRINS:











Vezi de asemnea
 VEZI de asemenea
https://www.saferinternetday.org/supporters/council-of-europe

Manual pentru factorii de decizie politică cu privire la drepturile copilului în mediul digital
https://cpescmdlib.blogspot.com/2021/02/coe-e-publicatii-manual-pentru-factorii.html
Manual pentru educaţia cetăţeniei digitale
https://cpescmdlib.blogspot.com/2019/07/coe-e-publicatii-recente-manual.html
Ghidul "Cetățenia digitală ... și copilul dvs. - Ceea ce fiecare părinte trebuie să știe și să facă"
https://cpescmdlib.blogspot.com/2019/06/coe-e-publicatii-recente-ghidul.html
Dezvoltarea abilității studenților de a evalua informațiile din rețelele media și rețelele sociale
https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/12/coe-intrari-noi-internet.html
Orientările pentru respectarea, protejarea și realizarea drepturilor copilului în mediul digital
https://cpescmdlib.blogspot.com/2018/07/coe-e-publicatii-ghid-privind.html
Află despre drepturile tale în mediul digital. Orientările Consiliului Europei pentru respectarea, protejarea și îndeplinirea drepturilor copilului în mediul digital – versiunea simplifi cată pentru copii Prezentat pentru copii și tineri cu vârsta sub 18 ani/https://cpescmdlib.blogspot.com/2020/06/coe-e-publicatii-afla-despre-drepturile.html