Faceți căutări pe acest blog

BV : UE-RM - Raport de implementare a asocierii în Republica Moldova

Association Implementation Report on the Republic of Moldova : JOINT STAFF WORKING DOCUMENT/ EUROPEAN COMMISSION. - Brussels, 6.2.2023 SWD(2023) 41 final. – 21 p.

Disponibil : https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/ST-6094-2023-INIT_en.pdf (accesat 08.02.2023)

Raportul privind punerea în aplicare a asocierii urmărește în mod dinamic progresele înregistrate anual în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova, în contextul realităților politice și economice.


Acest raport descrie etapa realizării de către Republica Moldova a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, inclusiv Zona sa de liber schimb aprofundat și cuprinzător. Acesta acoperă perioada de la ultimul raport din 13 octombrie 2021 până la următorul Consiliu de Asociere UE-Moldova programat pentru 7 februarie 2023.

UE a continuat să lucreze cu guvernul Republicii Moldova pe baza angajamentului reciproc față de reforme și de principiile de bază consacrate în Acordul de Asociere UE-Moldova și în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În urma mandatului primit de guvernul pro-reformă al țării în august 2021, guvernul Republicii Moldova s-a angajat să-și implementeze agenda ambițioasă de reformă. Problemele cheie au inclus reforma mult așteptată a justiției, recâștigarea încrederii publicului în sistemul judiciar și în sistemul administrației publice, combaterea sărăciei și îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții al țării.

Deși guvernul și-a manifestat un angajament ferm pentru îndeplinirea programului său ambițios, progresul general al reformelor a fost afectat de o serie de crize: pandemia, criza energetică, afluxurile de refugiați și impactul negativ al invaziei Ucrainei de către Rusia, asupra securității Moldovei, mediul comercial și economic în general. Lipsa capacității instituționale și a resurselor umane în administrația publică a avut, de asemenea, un impact asupra ritmului reformelor. În ciuda acestor factori negativi, s-au înregistrat progrese în mai multe domenii cheie. Printre acestea se numără ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, adoptarea mult-așteptată a strategiei cuprinzătoare pentru sectorul justiției, inițierea unei proceduri de pre-vetting (procedura de evaluare a integrităţii candidaţilor) a noilor membri ai organelor judiciare și de urmărire penală la nivel înalt, precum și eforturi reînnoite de combatere a corupției la nivel înalt prin deschiderea unui număr de dosare penale. Moldova și-a îmbunătățit semnificativ clasamentul în Indexul mondial al libertății presei din 2022. De asemenea, a fost printre puținele țări care au înregistrat progrese în cadrul Indicelui de percepție a corupției al Transparency International pentru 2021. Viziunea strategică pe termen lung a actualului guvern este ancorarea Moldovei în procesul de integrare europeană. Noua strategie națională de dezvoltare a Moldovei „Moldova Europeană 2030” trasează în mod clar o cale durabilă către implementarea Acordului de Asociere și abordarea cerințelor statutului de țară candidată la UE, printre altele, prin consolidarea democrației, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. Moldova a elaborat rapid un plan de acțiune pentru implementarea celor nouă pași propuși de Comisia Europeană în Avizul său. Comisia va monitoriza progresul Republicii Moldova în îndeplinirea criteriilor de aderare, inclusiv în ceea ce privește cei nouă pași și alinierea generală la legislația UE, și va raporta despre progresele înregistrate ca parte a pachetului obișnuit de extindere începând din toamna anului 2023.


Raportul din 2022 este ultimul de acest tip, întrucât Republica Moldova va fi inclusă în pachetul privind extinderea începând cu toamna anului 2023. Trebuie să se facă distincția între acest raport și raportul analitic publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută. Raportul analitic completează avizul Comisiei Europene privind cererea Republicii Moldova de aderare la UE și evaluează capacitatea generală a țării de a respecta obligațiile care decurg din calitatea de membru în întregul corpus legislativ al UE.

Vezi de asemenea 

Cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova (7.02.2023)