Faceți căutări pe acest blog

Dialoguri europene / Radio Europa Liberă - August 2013

Dialoguri Europene / Radio Europa Liberă

Interviuri, comentarii, opinii

Septembrie 2012
Octombrie 2012
Noiembrie 2012
Decembrie 2012
Ianuarie 2013
Februarie 2013
Martie 2013
Aprilie 2013
Mai 2013
Iunie 2013 

Iulie 2013




30.08.2013

Granturi pentru a propulsa Moldova spre un viitor mai bun
Cu suportul organizaţiei internaţionale „Hilfswerk” Austria, şapte moldoveni care au muncit mai mulţi ani în afara ţării au reuşit, inclusiv cu banii puşi de o parte, să deschidă o afacere în Republica Moldova. Alte câteva sute de moldoveni au fost instruiţi cum să gestioneze o afacere. Mai multe despre rezultatele programului „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, aflăm de la Victor Koroli, manager de proiect în cadrul organizaţiei Hilfswerk Austria în Republica

 29.08.2013

Vasile Bumacov: „Agricultura Moldovei are nevoie de fonduri europene şi este pregătită să le asimileze”

Interviu cu  ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.


20.08.2013

Rusia nu are puterea de a opri integrarea europeană a R. Moldova


REL l-a întrebat pe fostul consilier guvernamental, Nicu Popescu, astăzi analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate dacă Rusia poate presa totuși Republica Moldova și dacă Republica Moldova poate rezista.

Nicu Popescu: „Cred că agenda europeană a Republicii Moldova este mai largă decât pur şi simplu acordul de asociere şi pregătirea pentru summit-ul de la Vilnius. Or principalele două subiecte în perioada post-Vilnius vor ţine de asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova, proces care va primi un impuls serios prin lansarea construcţiei conductei de gaz Iaşi-Ungheni. Ulterior, după lansarea construcţiei acestei conducte vom avea nevoie de extinderea reţelei de gaz de la Ungheni spre Chişinău. Eventual, speranța că Republica Moldova  ar putea obţine acces la noi surse de gaz prin intermediul reţelei româneşti. În acest sens, dosarul energetic ne va ţine ocupaţi pentru încă 10-15 ani, înainte ca să putem vorbi de o securitate energetică consolidată a Republicii Moldova. În acelaşi timp, inclusiv după Vilnius, un subiect foarte important rămâne procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Dinamica actualmente este foarte bună. Cred că speranţa şi în Republica Moldova, şi în UE, şi în rândul prietenilor Moldovei din UE este că la anul Republica Moldova s-ar afla într-o poziţie să obţină liberalizarea vizelor.” 


16.08.2013

„Fără reforme situaţia din Moldova nu se va îmbunătăţi...”

La încheierea misiunii sale în Moldova, diplomatul Dirk Schuebel a răspuns  REL

... Europa Liberă: Dle Schuebel, ce şanse are Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană?

Dirk Schuebel:
„Cred că exemplul Croaţiei, care la 1 iulie a aderat la UE, devenind al 28-lea stat membru, demonstrează că uşa nu este închisă. Evident că noii veniţi urmează să îndeplinească anumite condiţii şi, de asemenea, trebuie să existe voinţă politică unanimă din partea celorlalte ţări membre de a primi în Uniune şi alte state. Republica Moldova are şanse bune, însă cred că între timp ar trebui să dezvolte ţara, să îmbunătăţească economia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, să combată corupţia. Atunci când ţara va ajunge la un anumit nivel de democraţie, o cerere de aderare va fi perfect înţeleasă. Însă doar atunci.”


Europa Liberă: Şansele eurointegrării R. Moldova împreună cu Transnistria, adică o Moldovă unificată ar trebui să ajungă în UE?

Dirk Schuebel:
„Nu aş vrea să speculez asupra acestei chestiuni. Evident că este mai bine să fie rezolvat conflictul transnistrean şi aderarea să aibă loc în comun, însă în acest sens nu există o precondiţie. După cum aţi văzut, am negociat Acordul de Asociere chiar dacă nu există o rezolvare a diferendului transnistrean.”...


05.08.2013


Oleg Efrim: În aşteptarea combaterii corupţiei : Interviu cu Ministrul justiţiei

....Europa Liberă: Domnule ministru, Uniunea Europeană a oferit, oferă şi va continua să ofere asistenţă financiară substanţială ca să fie stârpit acest flagel. Dar se pare că nu numai europenii ar fi în aşteptarea unor măsuri concrete în vederea combaterii corupţiei, ci şi cetăţenii Republicii Moldova. Poporul este tare demult în aşteptarea combaterii corupţiei, tragerii la răspundere a judecătorilor corupţi, cu averi de milioane, presa aproape în fiecare zi ne arată ce averi ar fi în proprietatea lor. Aceasta contează, nu?

Oleg Efrim: „Sigur, Uniunea Europeană ne susţine în eforturile pe care le depunem noi pentru a lupta cu corupţia. Dar tot ceea ce facem aicea, acasă, nu facem pentru a-i impresiona pe europeni, o facem pentru cetăţenii noştri. Şi, în primul rând, noi suntem cei care avem nevoie de o societate şi o ţară fără corupţie. Este, în acelaşi timp, greşit să consideri: combaterea corupţiei este doar pedepsirea penală a celor care săvârşesc acte de corupţie. Un aspect foarte important în reprezintă faptele de prevenire a corupţiei şi de a exclude corupţia. Şi aici guvernul a întreprins eforturi considerabile. Tot ce este legat de procesul de digitizare, tot ceea ce este legat de guvernarea electronică sunt acţiuni care contribuie şi vor contribui la eradicarea acestui fenomen. Pentru că acolo unde înlocuieşti funcţionarul cu un computer, computerul nu poate să ceară şi nu poate să primească foloase necuvenite. Şi aici sunt deja un număr mare de servicii electronice pe care le-a lansat guvernul şi în continuare vor fi lansate. Implicit la Ministerul Justiţiei, am pornit procesul de digitizare a arhivei de stare civilă, care sunt printre cele mai solicitate acte  din cadrul Ministerului Justiţiei. Săptămâna viitoare, vom lansa serviciul de apostilă electronică, unde, iarăşi, în afara faptului că vom reduce timpul de aşteptare a oamenilor de la 10 zile până la o perioadă de câteva ore, vom exclude rândurile şi vom exclude posibilitatea ca cineva să fie mituit. Şi toate acestea sunt acţiuni inclusiv de prevenire a corupţiei.