Faceți căutări pe acest blog

NOUTATI UE-RM - Septembrie 2011

29.09.2011

Conferinţa Parteneriatului Estic: Spre o Comunitate Europeană a democraţiei, prosperităţii şi a unei societăţi civile puternice

Peste 200 de participanţi sunt aşteptaţi să participle la conferinţa internaţională despre relaţiile UE cu partenerii săi estici, inclusiv reprezentanţi de vază ai instituţiilor UE, statelor membre ale UE şi ţărilor partenere. De asemenea, la conferinţă vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, experţi din regiune şi 30 de reprezentanţi ai Forumului societăţii civile din cadrul Parteneriatului Estic din ţările partenere.

Scopul conferinţei este de a elabora recomandări de includere a activităţilor societăţii civile în Parteneriatul Estic. Acesta este un eveniment de însoţire a preşedinţiei poloneze a UE şi a summit-ului Parteneriatului Estic programat pentru 29-30 septembrie 2011.

28.09.2011

Delegatia UE in RM a consultat organizatiile societatii civile in legatura cu strategia de acordare a asistentei pentru viitor

Delegatia UE in Republica Moldova a organizat primul Seminar Consultativ cu Organizatiile Societatii Civile (OSC-uri) din intreaga tara, cu scopul identificarii si reflectarii asupra prioritatilor si necesitatilor OSC-urilor in legatura cu asistenta UE in cadrul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului (EIDHR) si in cadrul Programelor pentru actorii nestatali si autoritatile locale (NSA-LA). La evenimentul de doua zile, organizat la Vadul lui Voda, au participat Reprezentanti ai Delegatiei UE si lideri ai organizatiilor societatii civile din toate raioanele Republicii Moldova. Acest eveniment a contribuit la o apropiere dintre OSC-urile implicate in Platforma Nationala a Forumului Societatii Civile din Republica Moldova.

In detalii

27.09.2011
 

Pasi pentru a avansa cooperarea in cadrul parteneriatului estic


Comisia Europeană a prezentat mai multe propuneri pentru a intensifica şi a consolida în continuare cadrul existent pentru dialog şi cooperare cu partenerii săi estici, inclusiv activitatea privind prioritatile tematice. Aceste propuneri vin ca supliment la rapoartele privind punerea în aplicare de către Republica Moldova şi Ucraina a planurilor de acţiune privind liberalizarea vizelor.

Pentru mai multe informaţii:
  • Comisia face progrese in cadrul cooperarii in domeniul justitiei si afacerilor interne in cadrul Parteneriatului Estic (Comunicat de presa)
  •  COM (2011) 564: Comunicare privind cooperarea in zona de justitie si afaceri interne in cadrul Parteneriatului Estic
 
Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a adoptat un pachet de recomandări pentru accelerarea apropierii RM de UE




Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova – o platformă de comunicare între Guvern şi societatea civilă – a adoptat azi, 27 septembrie 2011, un pachet de recomandări. Propunerile elaborate în comun de experţii guvernamentali şi non-guvernamentali reprezintă produsul a un an de consultări.
 In detalii
 
27.09.2011

Uniunea Europeană – Marea provocare a Republicii Moldova II: Sondaj national

Dacă mâine ar avea loc un referendum unde li s-a cere să se pronunţe pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 59% din populaţie ar spune „da”. Faţă de acum jumătate de an, procentul celor care optează tranşant pentru această opţiune a scăzut cu 3%, ceea ce denotă că „luna de miere” a trecut, iar oamenii privesc cu din ce în ce mai mult realism demersul de integrare europeană.

27.09.2011

Iurie Leancă despre prezentul și viitorul integrării europene a R. Moldova: In ajunul reuniunii de la Varșovia a Parteneriatului Estic

In perioada 29-30 septembrie, Polonia va găzdui cel de-al doilea Summit al Parteneriatului Estic, care va reuni liderii celor 27 de state membre ai UE şi ai vecinilor estici ai  Uniunii, Preşedintele Consiliului European, Preşedintele Comisiei Europene, Preşedintele Parlamentului European, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.  La doi ani de la lansare a Parteneriatului Estic, acest eveniment  reprezintă un bun prilej pentru regândirea angajamentelor Uniunii Europene în vecinătatea estică, din perspectiva eficientizării acestui nou proiect european şi formulării unor perspective europene mai clare pentru statele cuprinse în parteneriat. Despre asteptarile Chișinăului de la acest Summit, Europa Libera a discutat cu seful diplomatiei Iurie Leancă.
Interviu


23.09.2011
 Uniunea Europeană vede Republica Moldova ca parte componentă a reţelei energetice comune
Viceprim-ministru, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a participat la reuniunea miniştrilor UE responsabili de domeniul energetic, în cadrul Preşedinţiei polone în UE, care a avut loc la Wroclaw, în perioada 19-20 septembrie curent. Miniştrii au avut ca temă de dezbatere dezvoltarea infrastructurii energetice a Uniunii Europene şi conectarea ţărilor Comunităţii Energetice la reţeaua energetică europeană comună.

23.09.2011

Declaraţia Înaltului Reprezentant al UE, Catherine Ashton, făcută în legătură cu reluarea negocierilor privind soluţionarea conflictului Transnistrean

Astăzi, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi Vice preşedinte al Comisiei Europene, a făcut următoarea declaraţie:

“Salut călduros decizia care a fost adoptată azi dimineaţă, la Moscova, de către participanţii la formatul de negocieri “5+2” privind reluarea negocierilor oficiale, care au fost întrerupte în februarie 2006. Acest pas important va duce la soluţionarea paşnică, complexă şi de durată a conflictului Transnistrean.

Suntem în aşteptarea unui proces de negocieri în care toate părţile implicate în formatul “5+2” vor acţiona cu bună credinţă şi vor promova un spirit de cooperare. Ca parte a formatului de negocieri “5+2”, UE speră că următoarea reuniune oficială va avea loc cât de curând posibil şi reafirmă dorinţa de a susţine părţile implicate în conflict atât la nivel de negocieri, cât şi în transpunerea în realitate a soluţionării conflictului.”

  23.09.2011

Comisia Europeană evaluează progresele Moldovei în cadrul Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor


 Comisia Europeană a lansat primul raport de activitate privind punerea în aplicare de către Republica Moldova a Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor. Planul de acţiuni stabileşte toate condiţiile tehnice care trebui îndeplinite de către Moldova înainte de realizarea eventuală a unui regim fără vize de călătorie. Un al doilea raport va fi elaborat până la sfârşitul anului 2011.  

 17.09.2011

Vizita Prim-ministrlui Moldovei, Vlad Filat la Ialta

Prim-ministrul Vlad FILAT a participat la lucrările panelului „Europa de Est: rolul Ucrainei”, desfăşurat în cadrul celei de-a 8-a Reuniuni anuale de la Ialta. Peste 200 de lideri din sfera politicului, afacerilor şi societăţii civile reprezentând mai mult de 20 de ţări au discutat despre provocările globale majore şi impactul lor asupra Europei şi Ucrainei. Cu această ocazie Vlad Filat a avut întrevederi cu  Thorbjorn JAGLAND, Secretar General al Consiliului Europei şi cu Štefan FÜLE, Comisar European pentru extindere şi politică europeană de vecinătate.

 

15.09.2011

Parlamentul European. a adoptat recomandarile privind aderarea Moldovei la Acordul de Asociere

Parlamentul European a adoptat, joi (15.09.2011), cu o larga majoritate recomandarile sale adresate Consiliului European, Comisiei si Serviciului European de Actiune Externa, ca acestea sa ofere Republicii Moldova perspectiva de a adera, la un moment dat, la Uniunea Europeana. "Prin votul sau, Parlamentul European recunoaste importanta crescanda a Moldovei in Europa si semnificatia si angajamentul acesteia fata de UE, ca partener-cheie", a spus Presedintele PE, Jerzy Buzek, pe tema negocierilor asupra Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova.


12.09.2011

Declaratia  facuta de C.Ashton , Inaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe
si Politica de Securitate
cu privire la sitiatia in Transnistria








09.09.2011


Zilele europene ale patrimoniului: 50 de țări permit accesul la monumente rar văzute


În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului și la evenimente unice, care fac parte din Zilele europene ale patrimoniului, eveniment care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de țări din Europa. Această inițiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, care promovează sensibilizarea la nivelul UE.

„Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității noastre culturale și a istoriei comune. Zilele europene ale patrimoniului încurajează oamenii să descopere nestematele de cultură din jurul lor. De asemenea, ne ajută să conștientizăm că patrimoniul nostru „național” are adesea o dimensiune europeană. De exemplu, strămoșii noștri s-au inspirat frecvent din evoluția altor țări atunci când au construit casele sau grădinile pe care le prețuim astăzi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

07.09.2011 - 09.09.2011

Moldova a participat la Forumul economic anual din Polonia
 
În perioada 7-9 septembrie 2011 şi-a desfăşurat lucrările cel de-al 21 Forum economic din Krynica-Zdroj (Polonia), un eveniment de importanţă majoră pentru Europa centrală şi de est, misiunea căruia este crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea unei cooperări politice şi economice între Uniunea Europeană şi ţările din vecinătate. La Forum a participat şi o delegaţie oficială din partea Moldovei, condusă de Prim-ministrul republicii, Vlad Filat.

În cadrul Forului economic, la 9 septembrie 2011 a avut loc Conferinţa miniştrilor Economiei din Parteneriatul Estic, cu genericul “Extinderea pieţei unice europene către partenerii estici - stimulare reciprocă a creşterii noastre economice - concept nou pentru politica de vecinătate”, la care a prezentat un discurs  Vicepremierul Moldovei, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

În timpul vizitei oficiale din Polonia, cu ocazia Forumului economic,  prim-ministrul Moldovei a avut întrevederi cu  Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu Donald TUSK, Prim-ministrul Republicii Polone, cu Janusz LEWANDOWSKI, Comisarul European pentru Programare Financiară şi Buget, cu Preşedintele Georgiei, Mihail SAAKAŞVILI, cu Primarul oraşului Wroclaw, Rafał DUTKIEWICZ, etc.



 8.09.2011

Marea Britanie va continua să sprijine procesul de extindere a UE şi apropierea R. Moldova de UE

 În discuţiile privind aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, Ministrul britanic de externe ,William Hague a reiterat susţinerea consecventă de către ţara sa a apropierii Republicii Moldova de UE, subliniind că Marea Britanie va continua să sprijine procesul de extindere a UE.




Comunicat de presa

 8-09.2011

Primarii din UE și politicienii de la nivel regional lansează dialogul cu partenerii din țările învecinate din est
 Astăzi a început, în orașul polonez Poznań, Conferința autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP). Noua platformă a fost înființată de Comitetul Regiunilor și reunește 36 de primari și politicieni de la nivel regional din UE și din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Ea își propune să promoveze cooperarea transfrontalieră și să ofere autorităților regionale și locale posibilitatea de a-și face auzită vocea în cadrul Parteneriatului estic al UE.

Evoluția politică din vecinătatea estică a Europei are un impact asupra prosperității și stabilității Uniunii Europene. Iată de ce, în decembrie 2008, Uniunea Europeană a lansat „Parteneriatul estic”. Măsurile propuse pentru aprofundarea relațiilor dintre UE și cele șase țări vecine sunt diverse: de la negocierea unor acorduri de liber schimb cuprinzătoare până la liberalizarea treptată a vizelor.

Pentru a sprijini aceste proiecte, Comitetul Regiunilor organizează Conferința autorităților locale și regionale din Parteneriatul estic (CORLEAP). Luând cuvântul în sesiunea de deschidere de astăzi, Štefan Füle, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, a ținut să salute această inițiativă: „Am toată încrederea că noua platformă va deveni un centru înfloritor de cooperare între autoritățile locale și regionale din UE și din țările Parteneriatului estic”.

In detalii

 7.09.2011

Strategia pentru relațiile externe ale UE în sectorul energiei

În contextul actual în care piețele energetice mondiale sunt în continuă schimbare, securitatea energetică a UE presupune o coordonare adecvată în interiorul Uniunii și adoptarea unei poziții ferme și solide pe plan extern. Comisia a adoptat astăzi o comunicare pe tema securității aprovizionării cu energie și a cooperării internaționale, în care prezintă pentru prima dată o strategie amplă pentru relațiile externe ale UE în sectorul energiei. Abordarea detaliată de Comisie are în centrul său îmbunătățirea coordonării între statele membre pentru identificarea și realizarea în practică a priorităților clare ale politicii energetice externe.

 In detalii:


 6.09.2011

Ministerul Economiei a prezentat Guvernului Raportul intermediar a implementarii Planului de actiuni pentru realizarea recomandarilor Comisiei Europene privind ZLSAC

Ministerul Economiei a prezentat Guvernului Republicii Moldova si Comisiei Europene Raportul intermediar privind progresele in realizarea Planului de actiuni pentru implementarea recomandarilor Comisiei Europene in instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana (ZLSAC).

 4.09.2011

On The Eastern Partnership

Interview with Nicu Popescu, analyst in the European Council on Foreign Relations ECFR and co-author of a report ‘Turning Presence Into Power: Lessons From The Neighbourhood.










1.09.2011

 Reuniunea sefilor delegatiilor nationale la AP EURONEST


In cadrul reuniunii a fost discutata agenda sesiunii plenare a Adunarii Parlamentare EURONEST, care va avea loc in perioada 14-15 septembrie 2011 la Strasbourg. De asemenea, au fost supuse dezbaterilor subiectele incluse pe agendele Comitetelor AP EURONEST, inclusiv proiectul raportului privind recomandarile pentru Summitul Parteneriatului Estic 2011, cu genericul „Asteptari inalte pentru fapte ambitioase”, elaborat de Comisia pentru afaceri politice, drepturile omului si democratie.


Comunicat de presa

VEZI de asemenea: