Faceți căutări pe acest blog

Ziua Europei 2020


Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. 

Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei (CoE)
și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE) https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_ro

Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949 și în acest mod, a selectat această dată pentru a celebra propria înființare din anul 1964.
Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființări Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) care a fost fondată în 1951 si care a devenit fundația pentru Comunitatea Economică Europeană (redenumită ulterior Comunitatea Europeană și în final Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht. 

Pentru a marca Ziua Europei, tradițional instituțiile UE își deschid porțile pentru public în mai, la Bruxelles și la Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa și din întreaga lume organizează diverse activități și evenimente, pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de cetățeni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu UE.

În contextul epidemiei COVID-19, anul acesta Ziua Europei se săbătorește online.

https://europa.eu/newsroom/events/europe-day-2020_en


De exemplu pe pagina specială https://www.europarl.europa.eu/europeans-against-covid19/ puteți găsi un set de testimonii impresionante și încurajatoare, precum și informații actualizate cu privire la răspunsul UE la criza coronavirusului. Aflați despre alte evenimente dedicate Zilei Europei care vor fi organizate și publicate de instituțiile UE pe pagina oficială europe.eu


În Republica Moldova Ziua Europei se sarbătorește din 2006. Aceasta fiind declarată sărbătoare oficială în R. Moldova de către Parlament la 28 aprilie 2017. 


Traditional, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova organizează pe toată perioada lunii mai “Orăşelul European”și diverse expoziţii, ateliere de creație, evenimente culturale, dezbateri şi prezentări de informare a publicului despre UE, iar la finele lunii mai se planifică un turneu de fotbal. 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova  împreună cu Ambasadele Statelor Membre UE acreditate în Republica Moldova și Ambasadele țărilor Parteneriatului Estic, organizează pe parcursul lunii mai o serie de evenimente educaționale, culturale și interactive, cu prilejul Zilei Europei.


În premieră, Ziua Europei este marcată în Republica Moldova timp de o lună la TV, Radio, online  cu o agendă plină de activități creative pentru publicul din Republica Moldova. Prin această inițiativă, Uniunea Europeană rămâne aproape de cetățenii acestei țări, aducând-le acasă o serie de evenimente online care să marcheze valorile europene, în pofida acestei perioade pline de provocări.

Programul va include evenimente online pentru fiecare, inclusiv activități educaționale pentru copii, tineri și alte categorii de public, care își propun să informeze despre cooperarea dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și să ofere posibilitatea moldovenilor de a se bucura de diverse evenimente creative de-a lungul lunii mai.

Vedeți  Comunicat de presă
Vedeți  AGENDA evenimentelor dedicate Zilei Europei 
În perioada 4-9 mai 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează “Saptamâna EUROPEI” care presupune o serie de activități culturale, educaționale online.

Vedeți Programul “Săptămânii EUROPEI”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită toți doritorii la o incursiune virtuală cu genericul „Cunoaşte Europa în spaţiul virtual”, care va avea loc în perioada 4 - 9 mai în spațiul online
 Vedeti  Agenda BNRM

l