Faceți căutări pe acest blog

Declarația Secretarului general al CoE, Marija Pejčinović Burić cu ocazia Zilei Europei, 5 mai 2020



tradaptare neoficială bnrm.md


Declarația Secretarului general al Consiliului Europei,  Marija Pejčinović Burić
cu ocazia Zilei Europei, 5 mai 2020

„În această zi, de Ziua Europei, cu toții ne gândim la impactul pandemiei COVID-19 pe întregul continentul și în întreaga lume. 

Fiecare dintre noi a fost atins de criză, dar solidaritatea noastră se îndreaptă către cei care și-au pierdut prietenii și pe cei dragi. 

La nivel instituțional, ne străduim să facem ceea ce este corect, adecvat și cu mijloacele noastre pentru a ajuta Europa să se recupereze. 

Consiliul Europei și Uniunea Europeană au roluri și responsabilități diferite, dar, în calitate de membri apropiați ai familiei europene, avem foarte multe în comun.
Când vine vorba de Coronavirus - și alte probleme - împărtășim convingerea că răspunsurile la problemele noastre trebuie să se bazeze pe valorile noastre fundamentale: drepturile omului, democrația și statul de drept. 

Pe această bază vom găsi o unitate mai mare în Europa, mai ales în perioadele de adversitate. 

Mai pe larg, și pentru că împărtășim această perspectivă, astăzi continuăm să lucrăm împreună în multe domenii și printr-o serie de programe comune, finanțate în mare parte de UE și gestionate la nivel operațional de Consiliul Europei. 

Prin acestea, suntem împreună pentru a combate corupția, consolida justiția, proteja minoritățile și multe altele pe continentul nostru. 

Ziua Europei are loc și într-un an aniversar important pentru organizațiile noastre. 

La 9 mai se marchează 70 de ani de la declarația Schuman. 

Și pe 5 mai, atunci când Consiliul Europei sărbătorește semnarea Tratatului de la Londra și crearea organizației noastre, suntem, de asemenea, și cu gândul la cei 70 de ani care au trecut de la semnarea Convenției Europeane a Drepturilor Omului 

Acest document - stabilește drepturile de bază la care fiecare european are dreptul - a fost transformativ pentru cei care locuiesc pe continentul nostru. 

A transformat, îmbunătățit și chiar salvat vieți și și-a demonstrat valoarea ca piatră de temelie pentru ambele organizații. 

Așadar, în această zi a Europei, voi reflecta nu numai problemele profunde cu care ne confruntăm, ci și patrimoniul nostru comun, valorile comune și rezolvarea comună pentru a depăși actuala criză și vom lucra împreună pentru o mai mare forță și unitate în anii următori”.