Faceți căutări pe acest blog

Premiul Europei - la cea de-a 60-a aniversare


La 22 iunie 2015, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) celebrează cea de-a 60-a aniversare a Premiului Europei, reunind primarii din 75 de oraşe cărora le-a fost decernat Premiul de la instituirea sa în 1955. 

“Aceste oraşe întruchipează spiritul european al fondatorilor Consiliului Europei. Ele constituie un bastion împotriva euroscepticismului şi eurofobiei, prin angajamentul lor pentru o Europă concretă, făcută de către cetăţeni pentru cetăţeni, şi pe care o pot vedea în viaţa de fiecare zi”, a declarat Axel E. Fischer, Preşedintele subcomisiei APCE pentru Premiul Europei. 

Premiul Europei reprezintă o recompensă pentru angajamentul european al oraşelor şi încurajează acţiunile acestora de promovare a ideii european prin constituirea înrudirilor, aderare la organizaţii europene sau internaţionale ale autorităţilor locale şi relaţii permanente cu entităţi din străinătate – între universităţi, camere de comerţ, confederaţii profesionale, asociaţii culturale şi sportive, sau organizarea manifestaţiilor europene, Zilelor Europei, schimb de tineret şi la modul general promovarea valorilor europene în instituţiile municipale educaţionale, în şcoli, precum şi activităţi de solidaritate europeană pentru comunele străine sinistrate. 


 




În total, 2324 oraşe au fost recompensate până în prezent pentru promovarea valorilor europene la nivel local prin una dintre distincţiile Premiului Europei (Diploma europeană, Drapelul de onoare, Placheta de onoare) care toate trebuie obţinute înainte de a pretinde la cea mai înaltă distincţie, Premiul Europei.

SISTEMUL DE ATRIBUIRE A PREMIULUI EUROPEI

Pentru obţinerea Premiului Europei pot aplica toate municipalităţile din cele 47 de State membre ale Consiliului Europei. Există o singură metodă pentru înaintarea candidaturii - formularul online, care este disponibil pe pagina de internet a Premiului Europei. Chestionarele trebuie să fie îndeplinite şi expediate până la data de 31 decembrie a fiecărui an.

Pentru fiecare dintre cele 4 distincţii, de fiecare dată trebuie îndeplinit formularul online. Secretarul solicită un raport pentru ultimul an, însoţit de articole de presă.

 Subcomisia pentru Premiul Europei (alcătuită din membrii Adunării Parlamentare)  examinează candidaturile pentru cele 4 distincţii la sfârşitul lunii aprilie şi comunică alegerea sa Comisiei pentru probleme sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă spre aprobare. Municipalităţile selectate sunt ulterior informate printr-o scrisoare expediată prin poştă sau e-mail. Ulterior se va fi adresată o scrisoare de confirmare în care vor fi menţionate propunerile pentru organizarea ceremoniei.

Sistemul de atribuire a diferitor niveluri ale Premiului este unul progresiv. După ce au aplicat pentru Diploma europeană, care este primul nivel, municipalităţile cadidate trebuie succesiv să aplice pentru Drapelul de onoare, apoi pentru Placheta de onoare, pentru a putea atinge cel mai înalt nivel - Premiul Europei.


Informaţii suplimentare
Agenda celebrării celei de-a 60-a aniversări a Premiului Europei
Pagina Premiului Europei
Pagina dedicată celei de-a 60-a aniversări a Premiului European