[Accesat la 11.06.2024]
În consecință, MONEYVAL a reevaluat cele trei recomandări ale Grupului de Acțiune Financiară (FATF) referitoare la aceste aspecte, trecându-le de la „parțial conform” la „în mare parte conform”.
Raportul constată, de asemenea, unele progrese în ceea ce privește conformitatea țării cu recomandările FATF privind organizațiile non-profit și furnizorii de servicii cu active virtuale. Cu toate acestea, calificativul pentru aceste recomandări rămâne „parțial conform”.
Per ansamblu, din cele 40 de recomandări ale FATF, MONEYVAL evaluează Republica Moldova ca fiind:
- Conformă cu 9 recomandări,
- În mare parte conformă cu 28 de recomandări,
- Parțial conformă cu 3 recomandări.
Vizita de evaluare mutuală a MONEYVAL în Republica Moldova pentru runda a 6-a va avea loc în aprilie 2028. Ținând cont de acest lucru și aplicând propriile reguli de procedură, MONEYVAL a decis că Republica Moldova nu va mai face obiectul procesului de monitorizare aferent rundei a 5-a.
În al doilea raport de monitorizare, adoptat în cadrul celei de-a 67-a reuniuni plenare, în mai 2024, MONEYVAL a decis aplicarea procedurilor de consolidare a conformității (CEPs) în cazul Republicii Moldova. Ulterior, la reuniunea plenară din decembrie 2024, MONEYVAL a modificat criteriile de aplicare a acestor proceduri. În conformitate cu noile criterii, țara nu a mai făcut obiectul aplicării CEPs.
Prin urmare, MONEYVAL a decis să nu mai aplice aceste proceduri Republicii Moldova.
Comitetul de Experți pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor și a Finanțării Terorismului (MONEYVAL) este un organism de monitorizare al Consiliului Europei și un organism regional de tip FATF, care evaluează conformitatea cu principalele standarde internaționale de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a proliferării armelor de distrugere în masă, precum și eficiența implementării acestora. MONEYVAL include 35 de jurisdicții, dintre care 32 sunt evaluate exclusiv de către MONEYVAL.