Faceți căutări pe acest blog

Premiului Vigdís pentru emanciparea femeilor

Premiul Vigdís pentru emanciparea femeilor 2025 a fost acordat organizației Women of the Sun din Palestina*, care își propune să creeze căi și oportunități pentru ca femeile palestiniene să pătrundă în domenii tradițional dominate de bărbați, inclusiv în politică, afaceri și tehnologie.

Premiul anual, în valoare de 60.000 de euro, este acordat în comun de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și de Guvernul Islandei, și onorează inițiativele remarcabile care promovează emanciparea femeilor în toată diversitatea lor, în Europa și dincolo de ea. Premiul poartă numele fostei președinte a Islandei, Vigdís Finnbogadóttir, prima femeie din lume aleasă ca șef de stat.

Women of the Sun, fondată de Reem al-Hajajreh în 2021, desfășoară programe care, printre altele, promovează accesul fetelor la o educație de calitate, încurajează femeile să își asume roluri de conducere, sprijină antreprenoarele și creează oportunități culturale pentru femei. De asemenea, organizația reunește femei palestiniene și israeliene într-un efort comun pentru pace.


Primind premiul în cadrul unei ceremonii desfășurate la Strasbourg, în prima zi a sesiunii de vară a APCE, Reem al-Hajajreh a declarat:

„Stau astăzi în fața dumneavoastră purtând această recunoaștere cu mândrie și umilință – nu în numele meu, ci în numele miilor de femei palestiniene care continuă să-și ridice vocea în ciuda tuturor provocărilor, afirmând: nu vom aștepta să ne vină rândul, ci îl vom crea.”

Ea a adăugat:

„Acest premiu este un omagiu adus fiecărei femei palestiniene care a rezistat marginalizării și a insistat să devină lider în comunitatea sa. Am văzut femei transformând durerea în putere, excluderea în inițiativă și tăcerea într-o voce puternică ce cere drepturi.”

Președintele APCE, Theodoros Rousopoulos, care a prezidat comisia de selecție, a felicitat-o pe Reem al-Hajajreh și i-a înmânat un cec de 60.000 de euro, o diplomă și trofeul Premiului – o sculptură realizată din magmă vulcanică islandeză, denumită Kvika.

„Women of the Sun au inițiat, de asemenea, proiecte comune care reunesc femei palestiniene și israeliene, încurajând dialogul. De altfel, una dintre organizațiile care le-au susținut candidatura a fost chiar partenera lor din Israel, Women Wage Peace”, a precizat acesta.
„Cred că aceasta este dovada că, atunci când femeile se așază la aceeași masă, nu vorbesc despre război, ci despre soluții, demnitate și un viitor mai bun pentru copiii lor.”

Auður Edda Jökulsdóttir, emisar special pentru egalitate de gen din partea Ministerului Afacerilor Externe al Islandei, a declarat:

Premiul Vigdís onorează acele persoane și organizații care oferă putere femeilor și fetelor – și ne amintește că lupta lor este o datorie colectivă. Din partea guvernului meu, primul din istoria Islandei condus de trei femei, adresez sincere felicitări tuturor celor nominalizați. În vremuri de regres, trebuie să rămânem fermi în lupta pentru egalitatea de gen.”


Finalistele Premiului Vigdís 2025

Au mai fost desemnați doi finaliști:

  • Green Girls Foundation din Camerun – o organizație care folosește inteligența artificială pentru a oferi femeilor și fetelor din comunitățile rurale africane soluții de energie curată pentru electricitate și gătit;
  • Gisèle Pelicot din Franța – un exemplu de curaj și o voce puternică împotriva violenței asupra femeilor, după ce a renunțat la anonimat în timpul proceselor împotriva soțului și altor bărbați care au drogat-o și violat-o.

Pentru ediția 2025, comisia de selecție a analizat 111 nominalizări din întreaga lume.

Despre Premiul Vigdís


Premiul Vigdís a fost lansat în mai 2023 la Reykjavik, în prezența Vigdís Finnbogadóttir. Prima ediție a premiului a fost acordată în 2024 Centrului pentru Femei Irida din Grecia – o organizație de bază care luptă pentru schimbări pozitive în viața femeilor afectate de sărăcie, excluziune socială și violență bazată pe gen.

Cine poate fi nominalizat?

La Premiul Vigdís pot fi nominalizați:

  • persoane fizice;
  • organizații ale societății civile;
  • ONG-uri naționale sau internaționale;
  • asociații;
  • companii private.

Cum se aplică?

După consultarea regulamentului complet, este necesar să se completeze formularul online, oferind detalii despre candidatul propus, activitățile acestuia și numele a cel puțin cinci susținători. Formularul pentru ediția 2026 va fi publicat în toamna anului 2025.

Comisia de selecție

Comisia este prezidată de președintele APCE (sau un reprezentant desemnat) și este alcătuită din șase membri independenți, recunoscuți pentru expertiza lor în domeniul emancipării femeilor.

Trei membri sunt desemnați de Biroul APCE, la propunerea Comisiei pentru egalitate și nediscriminare:

  • Robert Biedroń (Polonia), fost președinte al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din Parlamentul European;
  • Sandra Konstatzky (Austria), șefa Ombudsmanului pentru Egalitate de Tratament;
  • Iris Luarasi (Albania), jurnalistă, activistă, fostă președintă a GREVIO.

Trei membri sunt desemnați de Guvernul Islandei:

  • Rósa Björk Brynjólfsdóttir (Islanda), consilieră pe afaceri internaționale a prim-ministrului, fostă deputată în Althingi;
  • Sanam Naraghi Anderlini (Iran/Marea Britanie), directoare executivă a rețelei ICAN;
  • Finnborg Salome Steinþórsdóttir (Islanda), lector în studii de gen la Universitatea din Islanda.

Mandatul membrilor este de doi ani, cu posibilitatea de reînnoire de maximum două ori. Membrii APCE în exercițiu nu sunt eligibili pentru a face parte din comisie.

Ceremonia de decernare a premiului

Premiul este acordat în cadrul unei ceremonii oficiale, organizate la Strasbourg, în ziua de luni a sesiunii de vară a APCE – de regulă, la sfârșitul lunii iunie.
Numele câștigătorului este anunțat de Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Informații suplimentare: