Faceți căutări pe acest blog

BV: UE-RM - Manual privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană



Manual privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană = Handbook on the negotiations for the accession of the Republic of Moldova to theEuropean Union / Vladimir Međak, Aljoša Race; Guvernul Republicii Moldova. – Chișinău :Arc, 2024 (Bons Offices). – 88 p.
Aut. indicaţi pe verso f. de tit. – Paginaţie opusă. – Carte-valet. – Referinţe bibliogr. însubsol. – Finanţat de Uniunea Europeană. – [700] ex.
ISBN 978-9975-0-0895-2.
[Accesat 22.11.2024]

(rom.)

(eng.)

Acest manual va contribui, fără îndoială, la o înțelegere mai bună a negocierilor de aderare, principala noastră sarcină în anii următori. Prin furnizarea de informații detaliate, orientări practice și cadre strategice, prezentul manual servește drept resursă vitală pentru toți cei implicați în drumul spre aderarea Republicii Moldova la UE. ..Prin acest manual, ne propunem să oferim tuturor participanților la acest efort istoric cunoștințele și instrumentele necesare pentru a contribui în mod eficient la misiunea noastră colectivă, asigurându-ne astfel că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană devine realitate./ Cristina Gherasimov,Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană

Manualul oferă o privire detaliată asupra procesului de aderare, incluzând informații despre UE , structura instituțiilor și principiile sale fundamentale. Sunt abordate subiecte precum istoria extinderii UE, criteriile pentru statele candidate, relația dintre UE și Republica Moldova și efectele Acordului de Asociere. Cartea detaliază și pașii negocierilor de aderare, de la deschiderea până la închiderea capitolelor tematice, și include exemple practice din experiențele altor state membre, evidențiind bune practici și provocări.

Manualul se adresează în primul rând factorilor de decizie și funcționarilor publici implicați directsau indirect în procesul de negocieri și care pot avea niveluri diferite de cunoștințe și experiență.Manualul este, de asemenea, destinat reprezentanților societății civile, precum și jurnaliștilor,studenților, cercetătorilor și tuturor cetățenilor interesați

Primul capitol al manualului este foarte general, furnizând informații esențiale cu privire la Uniunea Europeană și la funcționarea acesteia. Cei care sunt deja familiarizați cu subiectuldin cadrul studiilor lor pot considera că acest capitol este redundant pentru necesitățile lor, însă eiar putea găsi, de asemenea, unele informații noi. 

Al doilea capitol se referă la istoria procesului de extindere, la criteriile de extindere și la relația din-tre Republica Moldova și UE. Acesta include o scurtă prezentare a Acordului de asociere RepublicaMoldova – UE, acordând o atenție deosebită cooperării politice posibile prin intermediul organelor comune instituite prin Acordul de asociere. 

Ambele capitole sunt esențiale, deoarece vor duce la o mai bună înțelegere a celui de-al treilea capitol fundamental privind negocierile de aderare la UE,ale cărui descrieri clare și practice prezintă procesul de aderare cât mai limpede posibil.

Ultimul capitol conchide asupra materialului anterior, prezentând principalele mesaje care trebuiedesprinse din experiențele practice și din lecțiile învățate atât din negocierile anterioare, cât și dincele în curs de desfășurare

CUPRINS

Cronologia relațiilor Republica Moldova – UE 12
Terminologia și abrevierile principale 13
1 PREZENTARE GENERALĂ A UE: INFORMAȚII ESENȚIALE 15 
1.1 Prezentare istorică generală 15
1.2 Competențele, instituțiile, procedurile și relațiile UE 24
1.2.1 Competențele Uniunii Europene 24
1.2.2 Instituțiile UE 26
1.2.3 Relațiile dintre Consiliu șiParlamentul European în cadrul procesului legislativ 40
2 UE ȘI PROCESUL DE EXTINDERE: INFORMAȚII󰀭CHEIE 43
2.1 Istoria extinderii UE până astăzi 43
2.2 Cadrul juridic pentru extindere 47
2.3 Criteriile de extindere de la Copenhaga 48
2.4 Acordul de asociere Republica Moldova – UE 50
2.4.1 Structura Acordului de asociere Republica Moldova – UE 53
2.4.2 Consiliul de asociere 56
2.4.3 Comitetul de asociere 56
2.4.4 Subcomitetele 57
2.4.5 Comitetul parlamentar de asociere 58
2.5 Republica Moldova și UE – la ce etapă se află Republica Moldova în procesul de aderare la UE în septembrie 2024 58
3 NEGOCIERILE DE ADERARE LA UE  61
3.1 Subiectul negocierilor: ce negociem? 61
3.2 Metodologia UE de desfășurare a negocierilor de aderare 64
3.3 Organizarea negocierilor: clustere și capitole de negociere 68
3.4 Formatul negocierilor:actori-cheie și Conferința Interguvernamentală (CIG) 70
3.5 Etapele negocierilor de aderare: de la screening la aderarea la UE 72
3.6 Screening – examinarea analiticăa nivelului de armonizare cu acquis-ul UE 7
33.7 Criteriile de referință (benchmarks) 76
3.7.1 Criteriile de referință de deschidere (opening benchmarks) 76
3.7.2 Criteriile de referință intermediare (interim benchmarks) 79
3.7.3 Criteriile de referință de închidere (closing benchmarks) 80
3.8 Poziția de negociere: importanța și conținutul 82
4 LECȚII ÎNVĂȚATE DIN NEGOCIERILEDE ADERARE ÎN CURS DE DESFĂȘURARE