Faceți căutări pe acest blog

BV : CoE-RM: Raport de conformitate GRECO: Prevenirea corupției în ceea ce privește deputații, judecătorii și procurorii

Fourth Evaluation Round: Corruption prevention in respect of members of parliament, judges and prosecutors: Third interim compliance report: Republic of Moldova: Adopted by GRECO at its 98th Plenary Meeting (Strasbourg, 18-22 November 2024) / Group of states against corruption. - Strasbourg, 28 November 2024. - 16 p. - (Accesat 29.11.2024).


Cea de-a patra runda de evaluare: Prevenirea corupției în ceea ce privește membrii parlamentului, judecătorii și procurorii: Cel de-al treilea Raport interimar de conformitate: Republica Moldova: Adoptat de GRECO la cea de-a 98-a sesiune plenară (Strasbourg, 18-22 noiembrie 2024) / Grupul de state împotriva corupției. - Strasbourg,  28 noiembrie 2024.- 16 p.

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport de monitorizare care evaluează respectarea de către Republica Moldova a celor 18 recomandări cuprinse într-un raport de evaluare privind prevenirea corupției în ceea ce privește deputații, judecătorii și procurorii, adoptat în 2016.

GRECO concluzionează că Republica Moldova a pus în aplicare în mod satisfăcător 13 din cele 18 recomandări și a pus în aplicare parțial patru recomandări. O recomandare, referitoare la introducerea de norme pentru parlamentari privind modul de interacțiune cu terții care încearcă să influențeze procesul legislativ, nu a fost pusă în aplicare.

În ceea ce privește parlamentarii, țara a înregistrat progrese la publicarea în timp util a proiectelor legislative. Un proiect de lege privind conduita și etica deputaților a trecut de prima lectură și a existat o practică de acceptare a cererilor de ridicare a imunității deputaților suspectați de comiterea unor infracțiuni de corupție.

Cu toate acestea, GRECO își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea frecventă a procedurii de adoptare de urgență a legislației. De asemenea, GRECO subliniază necesitatea de a consolida capacitatea Autorității Naționale de Integritate de a asigura un control eficient și aprofundat al normelor privind conflictele de interese, incompatibilitățile și declarațiile de avere și de interese.

Toate recomandările GRECO privind judecătorii au fost puse în aplicare. Procesul de vetting a candidaților la funcția de judecător a dat rezultate pozitive. Consiliul Superior al Magistraturii a devenit operațional și a continuat să adopte decizii motivate privind numirea, transferul și cariera judecătorilor.

Alte măsuri pozitive sunt faptul că autoritățile moldovene au introdus măsuri de evaluare a integrității magistraților stagiari, solicitându-le acestora să depună declarații de avere și de interese. De asemenea, acestea au abordat problema întârzierilor în procesarea cauzelor și au publicat informații privind activitatea instanțelor. S-au înregistrat progrese în modificarea cadrului juridic privind procedurile disciplinare împotriva judecătorilor, iar rapoartele anuale de activitate conțin statistici privind procedurile disciplinare.

În ceea ce privește procurorii, a fost înființată o inspecție autonomă specializată a procurorilor, iar capacitatea acesteia urmează să fie consolidată în viitor. Deciziile privind cazurile disciplinare au fost motivate și publicate, iar infracțiunile disciplinare par să fi câștigat în claritate și precizie. Cu toate acestea, GRECO regretă că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, întrucât ministrul Justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să fie membri de drept.

Adoptarea prezentului raport de monitorizare încheie cea de-a patra rundă a procedurii de conformitate în ceea ce privește Republica Moldova.


Informații suplimentare: