Faceți căutări pe acest blog

Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

 La 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor


Violența domestică împotriva femeilor este un fenomen în creștere care nu cunoaște limite geografice, vârstă sau barieră de culoare și afectează orice tip de relație familială și clasă socială. Statisticile arată că între 12% și 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu violența în gospodărie în fiecare zi. Este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului la nivel global și trebuie combătută.

Începând cu anii 1990, Consiliul Europei a promovat activ protecția femeilor și fetelor împotriva violenței de gen, adoptând în special Recomandarea (2002) 5 privind protecția femeilor împotriva violenței și desfășurând o campanie la nivel european împotriva violenței împotriva femeilor, inclusiv a violenței domestice în perioada 2006-2008.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice este cel mai cuprinzător tratat internațional destinat să abordeze această gravă încălcare a drepturilor omului. Scopul său este intoleranța zero față de astfel de violențe și reprezintă un pas important în transformarea Europei și nu numai, într-un loc mai sigur.

Prevenirea violenței, protejarea victimelor și urmărirea penală a agresorilor sunt pilonii fundamentali ai convenției. Aceasta caută, de asemenea, să schimbe mentalitățile și gândirea indivizilor, chemând toți membrii ai societății, în special bărbații și băieții, să-și schimbe atitudinile. În esență, este un apel reînnoit pentru o mai mare egalitate între femei și bărbați, deoarece violența împotriva femeilor este adânc înrădăcinată în inegalitatea dintre femei și bărbați în societate și este perpetuată de o cultură a toleranței și negării.

Declarația lui Dominique Hasler, Președintele Comitetului Miniștrilor, și Marija Pejčinović Burić, Secretarul General al Consiliului Europei 

Pe măsură ce ne apropiem de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violentei împotriva Femeilor, statistici copleșitoare ne amintesc de necesitatea urgentă de a opri această violență, iar un tratat de referință demonstrează din ce în ce mai mult că reușește să facă exact acest lucru: Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul).

Anul acesta, ratificarea Convenției de către Uniunea Europeană a crescut numărul de părți și a transmis un mesaj puternic că oprirea violenței împotriva femeilor este o prioritate comună în întreaga Europă.

Ucraina, în ciuda provocărilor teribile ale războiului de agresiune, a ratificat tratatul anul trecut, la fel și Republica Moldova și Regatul Unit.

Această convenție semnificativă a Consiliului Europei, care este deschisă și statelor non-membre, are până acum 38 de părți care sunt legate de tratatul nostru și cele patru piloni cheie de susținere: prevenirea violenței, protejarea victimelor, urmărirea penală a agresorilor și integrarea politicilor bune coordonate.

Grupul de experți independenți responsabili de monitorizarea implementării tratatului (GREVIO) a constatat că fiecare stat parte pe care l-a monitorizat a luat măsuri practice care opresc violența împotriva femeilor și combat violența domestică.

Așa cum arată rapoartele GREVIO, au fost introduse noi măsuri care interzic agresorilor să se apropie de victimele lor, inclusiv noi ordine de evacuare de urgență care permit autorităților să evacueze temporar agresorii de violență domestică dintr-o locuință comună. Aceste rapoarte sunt, de asemenea, o sursă valoroasă pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în momentul în care judecă cazuri relevante.

Monitorizarea a dezvăluit cum serviciile specializate de sprijin, cum ar fi linii telefonice specializate disponibile non-stop, sunt introduse din ce în ce mai mult, la fel ca adăposturile pentru protejarea victimelor. Salutăm modificările aduse legislației în multe state membre care definesc acum violul în funcție de lipsa consimțământului dat liber. Această schimbare permite acum urmărirea penală a cazurilor care nu ar fi putut fi anterior incriminate în temeiul legislației anterioare.

În 2024, vom comemora cea de-a 75-a aniversare a înființării Consiliului Europei, fundamentată în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 2024 va marca și a zecea aniversare a intrării în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, în august 2014.

Facem un apel către toate statele membre ale Consiliului Europei care încă nu au făcut-o și către alte state interesate din afara Europei să se alăture tratatului nostru și eforturilor noastre de a pune capăt violenței împotriva femeilor. Deși s-a realizat mult în ultimii zece ani, într-o lume în care una din trei femei a fost supusă violenței, trebuie să realizăm împreună și mai mult.

Informații suplementare:

Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor