Faceți căutări pe acest blog

BV: CoE-RM: Raportul ECRI privind Republica Moldova

Raportul ECRI privind Republica Moldova (Al șaselea ciclu de monitorizare): Adoptat la 2 iulie 2024 / Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranțe. - Strasbourg: Consiliul Europei, 2024, - 46 p. (Accesat la 13.11.2024).

Disponibil: https://rm.coe.int/sixth-report-on-the-republic-of-moldova-translation-in-romanian-/1680b20f53

ECRI Report on the Republic of Moldova (sixth monitoring cycle): Adopted on 2 July 2024 / European Commission against Racism and Intolerance. - Strasbourg: Council of Europe, october 2024. - 44 p. (Accesat la 13.11.2024).

Disponibil: https://rm.coe.int/sixth-report-on-the-republic-of-moldova/1680b2097e



În prezentul raport, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) laudă autoritățile din Republica Moldova pentru eforturile de a îmbunătăți legislația privind egalitatea și infracțiunile motivate de ură și pentru o mai bună integrare a migranților. Cu toate acestea, sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a combate discursul de ură și infracțiunile motivate de ură, precum și inegalitățile, inclusiv cele împotriva romilor. (Vezi raportul în limba română).

De la ultima evaluare a țării în 2018, ECRI constată că Republica Moldova a făcut câțiva pași pozitivi. Originea națională, cetățenia, orientarea sexuală și identitatea de gen au fost adăugate în lista deschisă a criteriilor protejate din Legea Egalității. Autoritățile au lansat mai multe inițiative pentru combaterea bullying-ului, care rămâne o problemă majoră în școlile din Moldova. Progrese au fost realizate și în ceea ce privește prezența mai bună a elevilor romi la grădiniță și școală.

Raportul remarcă unele evoluții legislative în combaterea discursului de ură, inclusiv introducerea unor noi infracțiuni și contravenții, precum și conceptul de „motive de prejudecată” în Codurile Penal și Contravențional. De asemenea, motivarea bazată pe prejudecată a fost introdusă în înregistrarea infracțiunilor motivate de ură.

Raportul apreciază eforturile de îmbunătățire a integrării și incluziunii migranților, în special prin deschiderea de centre de integrare pentru străini în Chișinău, Bălți și Cahul, care oferă îndrumări accesibile migranților. ECRI laudă și Republica Moldova pentru primirea excepțional de călduroasă oferită persoanelor strămutate ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, mai ales că țara a primit cel mai mare număr de astfel de persoane în raport cu dimensiunea populației.

Cu toate acestea, în ciuda progreselor realizate, ECRI își exprimă îngrijorarea față de mai multe deficiențe și face 15 recomandări pentru a le remedia.

CUPRINS 

PREFAȚĂ

REZUMAT

CONSTATĂRI ȘI RECOMANDĂRI

I. EGALITATEA EFECTIVĂ ȘI ACCESUL LA DREPTURI

A. ORGANISMELE DE PROMOVARE A EGALITĂȚII

B. EDUCAȚIE INCLUZIVĂ

C. MIGRANȚII PREZENȚI ÎN CONDIȚII NEREGULAMENTARE

D. EGALITATEA PRIVIND PERSOANELE LGBTI 

II. DISCURSURILE INSTIGATOARE LA URĂ ȘI VIOLENȚA MOTIVATĂ DE URĂ 

A. DISCURSURILE INSTIGATOARE LA URĂ

B. VIOLENȚĂ MOTIVATĂ DE URĂ 

III. INTEGRARE ȘI INCLUZIUNE

A. MIGRANŢI 

B. ROMI

C. MINORITĂȚILE ETNICE/LINGVISTICE ȘI PREDAREA LIMBII DE STAT

IV. TEMATICI SPECIFICE REPUBLICII MOLDOVA

A. LEGISLAȚIA ANTIDISCRIMINARE

B. PROFILAREA RASIALĂ

C. SPRIJIN PENTRU PERSOANELE STRĂMUTATE CA URMARE A RĂZBOIULUI DE AGRESIUNE AL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI

RECOMANDĂRI INTERMEDIARE DE MONITORIZARE 

LISTA RECOMANDĂRILOR

BIBLIOGRAFIE

ANEXĂ: PUNCTUL DE VEDERE AL GUVERNULUI 


Informații suplimentare:

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI)

ECRI și Republica Moldova

BV - CoE-RM: Concluzii ECRI cu referire la punerea în aplicare a recomandărilor privind Republica Moldova
CoE: e- publicații recente - Raportul anual de activitate (2023) al ECRI
CoE: e-publicații: ECRI: Integrarea și includerea migranților: Fișă de informare