Faceți căutări pe acest blog

Diploma Europeană a Ariilor Protejate

În 2025 Consiliul Europei şi administratorii celor 73 de arii protejate din 28 de ţări din Europă celebrează cea de-a 60-a aniversare a Diplomei Europene a Ariilor Protejate . Diploma a marcat începutul unui proces care a dus la adoptatea Convenţiei de la Berna, unicul tratat european privind biodiversitatea, şi a programelor ulterioare în domeniul mediului, inclusiv, cu privire la schimbările climatice.

Diploma Europeană a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora.

Începând cu 1965, Consiliul Europei acordă Diploma Europeană a Ariilor Protejate acelor regiuni care prezintă o importanţă deosebită pentru conservarea diversităţii biologice, geologice şi peisagistice din Europa. Unul din criteriile esenţiale ale acordării Diplomei este ca aceste zone să fie cuprinse în cadrul unui sistem adecvat de protecţie. Procesul care precede acordarea şi reînnoirea Diplomei presupune analiza documentaţiilor tehnice transmise de statele membre ale Consiliului Europei, precum şi vizite efectuate de experţi independenţi în zonele protejate. Rolul Diplomei este pe de o parte de a răsplăti statele membre pentru eforturile întreprinse în vederea protejării anumitor zone şi, pe de altă parte, prin faptul că este acordată pentru o perioadă limitată (5 ani), care poate fi prelungită, de a încuraja statele membre să continue demersurile de protejare a acestor zone.


Detalii

Biodiversitatea: Convenția de la Berna: Planul strategic pentru conservarea naturii până în 2030

Colecţia Centrului Pro-European privind protecţia naturii