Faceți căutări pe acest blog

Cea de a 9-a ediție a Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova

13 decembrie 2022

Prioritățile și perspectivele Republicii Moldova pe calea aderării la spațiul comunitar, evoluțiile în relația cu UE, reforma sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova au fost discutate la Forumul anual de integrare europeană a Republicii Moldova, organizat de Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova (FES), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Evenimentul s-a reunit factori de decizie din Republica Moldova și Uniunea Europeană, politicieni, lideri de opinie, reprezentanți ai societății civile, partide politice și organizații internaționale.

Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în față Republica Moldova pe calea integrării europene.

Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat că ediția din acest an este una specială, ținând cont de faptul că doar câteva luni în urmă țara noastră a obținut statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.
„Vedem în viitoarea aderare la Uniunea Europeană o garanție suplimentară pentru securitatea țării noastre. În același timp, ne va fi mult mai ușor să combatem corupția și criminalitatea când vom beneficia plenar de instrumente oferite de cooperarea polițienească sau când vom putea emite mandate de arestare europene, limitând astfel posibilitatea hoților de a se sustrage răspunderii. Până atunci însă, va trebui să facem pași rapizi - așteptați de oamenii din Republica Moldova - pentru a reclădi statul de drept și a readuce legea în capul mesei. Țara noastră se află la o răscruce istorică. Este de datoria noastră să folosim această șansă și am toată convingerea că, lucrând împreună, vom reuși! ”, a menționat prim-ministra.
Potrivit prim-ministrei, până la momentul integrării, este importantă valorificarea unor platforme complementare procesului propriu-zis, precum este Comunitatea Politică Europeană, al cărei summit țara noastră îl va găzdui anul viitor. Totodată, Natalia Gavrilița a subliniat că, dincolo de obiectivul strategic de a deveni membri ai familiei europene, este prioritară încheierea războiului din Ucraina, care face țara noastră vulnerabilă, în absența unei umbrele de securitate.

PANEL I. Prioritățile și perspectivele pentru Republica Moldova în calitate de țară candidată la UE

Unul dintre subiectele prioritare discutate la Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova, a ținut de evoluțiile în relația cu Uniunea Europeană în acest an extrem de dificil și despre perspectivele acestor relații (care sunt stările de spirit din societate la acest capitol, care sunt progresele și restanțele Republicii Moldova în calea către integrarea europeană , ce eforturi trebuie să depună autoritățile de la Chișinău, dar și partenerii externi ai Republicii Moldova pentru a accelera perspectiva de aderare).
Participanți : Vladimir Cuc, secretar de stat în MAEIE, Mantas Adomėnas, viceministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Janis Mazeiks, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Johannes Schraps, membru al Bundestagului german, președinte al Forumului germano-moldav, Angela Gramada, președinta organizației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale (ESGA) din România, Iulian Groza, directorul executiv al Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Moderator - Golea Anatolie.

 În cadrul primului panel al Forumului de Integrare Europeană a RM Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat :
„Guvernul și societatea civilă din Republica Moldova au făcut multe lucruri bune după ce țara a primit statutul de candidat. Au fost identificate acțiunile și resursele umane necesare pentru a avansa pe calea integrării europene. Îngrijorarea noastră însă nu ține atât de termenele de realizare a angajamentelor, cât de calitatea procesului. Mai bine să se facă lucrurile calitativ decât să se alerge pentru dead-line-uri. Este nevoie să găsim un echilibru între viteză și calitate… Un lucru important la care trebuie să se gândească autoritățile și nu numai este cum să avem un sprijin mai mare din partea societății pentru integrarea europeană. Este important să se explice și să se înțeleagă că procesul de integrarea europeană nu este pentru politicieni, ci pentru societate, pentru binele fiecărui om. Când oamenii vor înțelege și vor simți cu adevărat asta, atunci va exista o forță motrică și presiune pozitivă din partea poporului asupra politicului și abia atunci integrarea europeană va fi ireversibilă ”.

PANEL II. Reforma sistemului de justiție și lupta împotriva corupției la nivel înalt: progrese și obstacole 

Reforma justiției, lupta împotriva corupției la nivel înalt și deoligarhizarea sunt printre condițiile cele mai importante, dar și cele mai dificile, pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat să le îndeplinească în calitate de țară candidată la aderarea la UE. Progresele și obstacolele din acest domeniu au fost discutate la panelul dedicat reformei justiției și anticorupției.
Participanți : ministrul Justiției Sergiu Litvinenco; șefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin; Pedro Gomes Pereira, expert în domeniul recuperării activelor și prevenirii și combaterii corupției, a criminalității organizate și a spălării banilor; Vadim Vieru, avocat Promo Lex; Lilia Zaharia, directoare executivă la Transparency International-Moldova. Panelul este moderat de Victor Munteanu, director de programe la Fundația Soros Moldova.
 Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco
, a vorbit despre angajamentele Republicii Moldova în contextul aderării ca stat candidat la UE. „Nu poți avansa pe calea integrării europene fără a face pașii necesari pentru a face un stat de drept. Din 9 obiective asumate de Republica Moldova față de UE în momentul acordării statului de țară-candidată, 6 țin de justiție”.
Sergiu Litvinenco, a menționat și despre un angajament important al Republicii Moldova, care vizează activitatea instituțiilor statului în domeniul combaterii corupției și aplicării sancțiunilor. „Trebuie să ajungem la o finalitate, atunci când vorbim despre dosarele de mare corupție. În acest sens, dincolo de accelerarea dosarelor de mare corupție, noi trebuie să fortificăm sistemul de justiție….”
„…Până la finele anului, trebuie să avem un concept și o viziune clară, cum anume vom realiza această deoligarhizare. Esența conceptului este de a exclude oligarhii din procesul de decizii în domenii, precum cel politic, audiovizual și economic…”.
Dincolo de accelerarea luptei cu marea corupție, care ține de procuratură și instanțele de judecată, trebuie asanat și sistemul de justiție. După realizarea reformei pre-vettingului urmează reformarea Curții Supreme de Justiție. Astfel de reforme nu le poți face fără a avea susținerea partenerilor internaționali, dacă vreai să ai succes, mai ales dacă e vorba despre o reformă atât de sensibilă. Iată de ce unele lucruri merg mai greu, dar nu poți promova o lege de reformă fără a avea o susținere a partenerilor sau fără avizul Comisiei de la Veneția.

Detalii :

PANEL III. Reforma sectorului de securitate și apărare: priorități strategice

Despre Strategia de reformare a sectorului de securitate și asistența pe care o poate oferi UE și NATO în acest domeniu au fost discutate.
Participanți : ministrul Apărării Anatolie Nosatîi - Ministru al Apărării al Republicii Moldova; Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate; Alexandru Musteață, Directorul Serviciului de Informații și Securitate; Rufin Zamfir, expert al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din România; Natalia Albu, directoare executivă la Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare. Panelul este moderat de jurnalistul Mădălin Necșuțu.


Detalii :

Mai mult :


Nr,12(decembrie 2022)   al buletinului lunar de Sinteze și dezbateri de politică externă, realizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova și Asociația pentru Politica Externă APE. este dedicat Forumului Integrării Europene, care a cuprins discuții exhaustive cu decidenți, experți, mediu asociativ și jurnaliști pe marginea celor mai stringente și importante aspecte ce țin de reformele necesare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

rom -http://www.ape.md/wp-content/uploads/2022/12/FES_externe_12_202_-_RO_2022.pdf
eng. - https://moldova.fes.de/fileadmin/user_upload/2022/Newsletters/FES_externe_12_202_-_EN_2022.pdf

S-a discutat despre condiționalitățile care derivă din statutul de țară candidată la aderarea la UE și progresul în implementarea acestora; despre reforma sistemului de justiție și lupta împotriva corupției la nivel înalt, condiții esențiale pentru restabilirea încrederii cetățenilor în sistemul de justiție dar și pentru îndeplinirea condiționalităților UE pentru a avansa pe calea integrării europene; și nu în ultimul rând, despre reforma sectorului de securitate și apărare în noul context de securitate regională.