Faceți căutări pe acest blog

BV - Efectul economic al ZLSAC asupra Ucrainei, Moldovei și Georgiei. O analiză comparativă

The economic effect of the DCFTA on Ukraine, Moldova and Georgia – A comparative analysis= Efectul economic al ZLSAC asupra Ucrainei, Moldovei și Georgiei. O analiză comparativă/ Ricardo Giucci, Veronika Movchan, Woldemar Walter. - Berlin, 2019 - 44 p. [Accesat 03.09.2019}

Disponibil: https://berlin-economics.com/wp-content/uploads/The-economic-effect-of-the-DCFTA-on-Ukraine-Moldova-and-Georgia-%E2%80%93-A-comparative-analysis.pdf

Studiul estimează impactul economic al ZLSAC asupra exporturilor către Uniunea Europeană, asupra compoziției mărfurilor exporturilor către UE și asupra investițiilor străine directe ( ISD) din UE

Studiul arată în mod clar un efect pozitiv general al DCFTA asupra partenerilor.UE

Rezultatele cheie sunt:

• Creșterea exporturilor: din 2013 până în 2018, exporturile către UE au crescut cu 54% în termeni reali în Ucraina, 73% în Moldova și 115% în Georgia.
• Integrare mai puternică cu UE: Ponderea UE în totalul exporturilor a crescut de la 56% la 74% pentru Moldova și de la 27% la 42% în cazul Ucrainei.
• Compoziția îmbunătățită a exporturilor de mărfuri: numărul mare de noi produse exportate către UE în toate cele trei țări sugerează o îmbunătățire semnificativă a compoziției mărfurilor la exporturi.
• Efectul limitat asupra investițiilor străine directe: DCFTA nu a avut decât un impact limitat asupra ISD, întrucât ponderea ISD-ului UE nu s-a schimbat semnificativ.
• Dezvoltarea heterogenă a comerțului cu Rusia: comerțul cu Rusia a scăzut puternic pentru Ucraina și Moldova, dar a crescut semnificativ în cazul Georgiei, care a beneficiat de ridicarea sancțiunilor ruse în momentul punerii în aplicare a DCFTA.