Faceți căutări pe acest blog

Independența judecătorilor și a sistemului judiciar sub amenințare

Mijatović Dunja. Independența judecătorilor și a sistemului judiciar sub amenințare" // Comentariul Comisarului pentru Drepturile Omului. - 3 septembrie 2019. -   - 5 p.

Independența sistemului judiciar stă la baza statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Dreptul fundamental la un „proces echitabil” de către un „tribunal independent și imparțial instituit prin lege” este înscris în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în Carta drepturilor fundamentale a UE și în multe texte juridice naționale și internaționale. Ne-am bucurat mult timp de acest drept fără obstacole majore, iar acest lucru rămâne cazul în multe state membre ale Consiliului Europei. Cu toate acestea, acum vedem încercări crescânde și îngrijorătoare din partea executivului și legislativului de a-și folosi pârghiile pentru a influența sistemul judiciar și a submina independența judiciară, se notează în noul Comentariu realizat de Comisarul pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović

În comentariu, Comisarul analizează situația in cateva state membre şi expune unele exemple de probleme cu referire la statul de drept și independența sistemului judiciar. De asemenea, face referire la principiile majore ale Consiliului Europei privind independența sistemului judiciar, expuse în cel mai relevant text cu referire la acest subiect, care este Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (2010)12 către statele membre cu privire la judecători: independență, eficiență și responsabilități,

Comisarul Dunja Mijatović evidențiază eforturile care au fost efectuate în ultimii ani la nivel european privind protejarea statului de drept și a independenței judiciare.

Spre finalul comentariului, Comisarul face unele recomandări privind calea de urmat şi menţionează unele propuneri de îmbunătăţire.

 Vezi de asemenea

https://www.coe.int/en/web/commissioner
https://www.coe.int/en/web/commissioner/blog