Faceți căutări pe acest blog

Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a trecut de la Croația la Finlanda

22. 11. 2018 - Comitetul Miniștrilor: Croația predă președinția Comitetului de Miniștri Finlandei
Președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei a trecut astăzi de la Croația la Finlanda, în cadrul unei ședințe la sediul Organizației din Strasbourg, la care au participat reprezentanții celor 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Președintele în exercițiu, Marija Pejčinović Burić, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene din Croația, a făcut o prezentare generală a realizărilor țării sale pe parcursul mandatului.

Noul președinte al Comitetului de Miniștri, Timo Soini, Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, a prezentat prioritățile președinției finlandeze, care se va desfășura timp de șase luni.

Aceste priorități includ
  • consolidarea sistemului drepturilor omului și a statului de drept în Europa, 
  • sprijinirea egalității și a drepturilor femeilor și 
  • promovarea unei societăți deschise și favorabile incluziunii (cu accent pe tineri și prevenirea radicalizării).
Comitetul de Miniştri reprezintă instanţa de decizie a Consiliului Europei. El este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din 47 de State membre sau din reprezentanţii permanenţi la Strasbourg. El este atât un organism guvernamental, în cadrul căruia abordările naţionale ale problemelor cu care se confruntă societatea europeană pot fi discutate pe picior de egalitate, cât şi un forum colectiv, care formulează unele soluţii la aceste provocări. În colaborare cu Adunarea Parlamentară, care este un gardian al valorilor fundamentale ale Consiliului Europei, el este investit şi cu misiunea de a monitoriza respectarea angajamentelor luate de Statele membre.

De menționat, că după președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, Finlanda va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Aceste două roluri de conducere consecutive oferă o oportunitate excelentă de a promova cooperarea dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană în ceea ce privește 



Mai mult
  • https://www.coe.int/en/web/chairmanship
  • https://search.coe.int/directorate_of_communications/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016808f093d