Faceți căutări pe acest blog

NOAPTEA EUROPEANA A MUZEELOR: 16 mai 2015



Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la cea de-a Xl-a ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc anual pe 18 mai. La evenimentul respectiv au aderat în această perioadă de timp peste 3000 de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.

Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în circuit, participând la această manifestare de amploare, reuşind să atragă un public tot mai numeros şi mai divers: la ediţia din anul 2014 muzeele naţionale au înregistrat peste 43 mii de vizitatori.

Programul Nopţii Europene a Muzeelor din acest an va conţine un evantai de activităţi organizate de muzeele din subordinea Ministerului Culturii, care se vor desfăşura în incinta instituţiilor, dar şi în spaţiul public. Cu sprijinul Primăriei municipiului Chişinău, în premieră, publicul va putea profita de o excursie ghidată prin oraş, cu axare pe muzeele participante la proiect.Turul se va realiza între orele 18.30-23.00, cu pornire din staţia de troleibuz din str. 31 August 1989, la fiecare jumătate de oră, pe traseu circular, fără staţionări. Pentru facilitarea accesului publicului la eveniment, între orele 17:00-02:00 va fi redirecţionat transportul public de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Banulescu - Bodoni şi A. Puşkin şi sistat accesul şi parcarea în acelaşi perimetru a transportului privat.

În teritoriu, cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor, vor fi organizate activităţi în muzeele din: Anenii Noi, Cantemir, Cahul, Criuleni, Călăraşi, Donduşeni, Glodeni, Făleşti, Hanceşti, laloveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Raşca şi Soroca.

În ziua respectivă muzeele activează în regim de gratuitate pentru toate categoriile de vârstă. Evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Agenda evenimentelor