Faceți căutări pe acest blog

Cea de-a XI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare RM – UE nr. 3 „Vama, cooperarea transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migraţie ilegală”



La 24 noiembrie 2011, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a XI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană nr. 3 „Vama, cooperarea transfrontalieră, spălarea banilor, droguri, migraţie ilegală”.

În cadrul reuniunii Părţile au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniile justiţiei, libertăţii şi securităţii, şi evoluţiile interne în domeniul migraţiei şi azilului, reformei şi cooperării judiciare, protecţiei datelor cu caracter personal, combaterii crimei organizate, inclusiv a traficului de fiinţe umane, terorismului şi corupţiei, combaterii traficului de droguri. O atenţie specială a fost acordată strategiei naţionale de reformare a sectorului justiţiei, Uniunea Europeană exprimându-şi disponibilitatea de a contribui la implementarea acesteia prin intermediul acordării suportului financiar direct bugetului Republicii Moldova, în valoare de 52 mln. euro.

Delegaţia Uniunii Europene a dat o apreciere înaltă progresului realizat de către autorităţile moldovene în adoptarea cadrului legislativ şi de politici din domeniu. În aceeaşi ordine de idei, a fost menţionată îmbunătăţirea remarcabilă a dialogului între instituţiile de drept și societatea civilă, precum și măsurile întreprinse în vederea sporirii accesului la informație şi transparenţei procesului decizional.

Uniunea Europeană şi-a reafirmat angajamentul pentru aprofundarea şi consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv prin intermediul viitorului Acord de Asociere. În acelaşi timp, a fost reconfirmat angajamentul Uniunii de a promova mobilitatea într-un mediu sigur şi salutate progresele înregistrate în cadrul Dialogului privind liberalizarea regimului de vize, precum şi în implementarea Parteneriatului de Mobilitate.