Faceți căutări pe acest blog

Cea de-a 4-a Reuniune a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE



La 24 noiembrie 2011, la Bruxelles, s-a desfăşurat cea de-a patra Reuniune la nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE (PM). Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi a inclus reprezentanţii instituţiilor naţionale implicate în realizarea obiectivelor Parteneriatului. Delegaţia UE a fost reprezentată de Directorul General pentru afaceri interne în cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, reprezentanţii statelor-membre ale UE şi ai agenţiilor europene, care participă la realizarea obiectivelor PM, cum ar fi FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.

Scopul reuniunii l-a constituit trecerea în revistă a realizărilor înregistrate în implementarea acestui instrument important, precum şi trasarea noilor obiective pentru viitorul apropiat. În acest scop au fost evaluate în comun proiectele implementate în Republica Moldova cu scopul facilitării mobilităţii migranţilor. Domeniile de aplicare a proiectelor includ managementul general al migraţiei, prevenirea migraţiei ilegale şi susţinerea migraţiei legale în scop de muncă şi studii. La moment, 85 de iniţiative au fost realizate sau sunt în proces de implementare în cadrul Parteneriatului de Mobilitate.

Dl Manservisi a felicitat autorităţile RM pentru progresul înregistrat în domeniul managementului migraţiei şi s-a referit la Republica Moldova ca o ţară-model în ceea ce priveşte implementarea PM, apreciind disponibilitatea ţării noastre de a împărtăşi experienţa sa cu alte state care, la rândul lor, doresc un asemenea aranjament de cooperare cu UE. A fost apreciată utilitatea Profilului Migraţional Extins – unei baze de date statistice complexe care va fi lansată în curând pentru prima dată în Republica Moldova şi va prezenta un know-how în regiune. Noile iniţiative vor fi lansate în domeniul protecţiei migranţilor vulnerabili, utilizării mai eficiente a remitenţelor, promovării migraţiei circulare, recunoaşterii gradelor şi calificărilor între RM şi UE. Republica Moldova şi Comisia Europeană au convenit asupra organizării, în prima jumătate a anului viitor, a unei conferinţe internaţionale privind Parteneriatul de Mobilitate, în cadrul căreia ţara noastră va împărtăşi experienţa sa cu reprezentanţii statelor care doresc să devină parte a acestui instrument.

Notă informativă: Parteneriatul de Mobilitate RM-UE este o iniţiativă a Uniunii Europene lansată la 5 iunie 2008, care oferă un cadru flexibil pentru realizarea proiectelor de cooperare din domeniul migraţiei. Partenerii Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului sunt 15 state-membre ale UE (Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria), Comisia Europeană, FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.