Faceți căutări pe acest blog

Zilele Europene ale Patrimoniului 2020 celebrează „Patrimoniul și educația: să învăţăm pentru viaţă"


Mii de situri culturale se pregătesc să-și deschidă porțile virtuale pentru prima dată, în timp ce Consiliul Europei și Uniunea Europeană își unesc din nou forțele pentru a marca Zilele Europene ale Patrimoniului, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene .

Caracterul pan-european al programului contribuie la reunirea cetățenilor și la evidențierea dimensiunii europene a patrimoniului cultural în cele 50 de state semnatare ale Convenției culturale europene. 

Până la sfârșitul lunii octombrie sunt planificate până la 70 000 de evenimente (cu 30 de milioane de vizitatori așteptaţi) în scopul de a contribui la ridicarea gradului de conștientizare a valorii patrimoniului comun și a necesității conservării acestuia pentru generațiile prezente și viitoare.

Pentru ediția din 2020, Zilele Europene ale Patrimoniului celebrează rolul educației în patrimoniu - și rolul patrimoniului în educație. Pe lângă faptul că este o resursă bogată pentru învățare, patrimoniul educației în sine oferă o ușă către trecutul comun european și numeroasele sale tradiții pe care le considerăm astăzi lucruri firești. Pornind de la rolul pe care limba latina l-a jucat în viața savanților medievali din Europa şi până la utilizarea sa actuală ca limbă în domeniul dreptului, științei și tehnologiei, există multiple legături educaționale care sunt împărtășite peste hotarele europene.

„Zilele Europene ale Patrimoniului oferă tuturor cetățenilor o oportunitate unică de a înțelege mai bine modul în care cultura ne aduce împreună. Cultura și patrimoniul cultural sunt atât un factor esențial al dezvoltării sociale și economice, cât și un instrument important pentru crearea unui climat propice înțelegerii reciproce a diversității și bogăției culturale europene. Educația a fost totdeauna o parte esențială a Zilelor Europene ale Patrimoniului și este prezentată în toate aspectele programului” a declarat Marija Pejčinović Burić, secretar general al Consiliului Europei.




În ciuda restricțiilor impuse de COVID-19 în organizarea ediţiei din acest an, rețeaua programului de coordonatori naționali a propus o gamă largă de alternative, creând astfel o ofertă digitală sub forma unui videoclip, galerie foto, tur virtual, podcast , blog, seminar web sau povestea locului de desfășurare pentru a fi prezentate online. 
„Anul acesta, pe lângă evenimentele fizice, Zilele Europene ale Patrimoniului propune o ofertă digitală impresionantă, oferind o moștenire pe termen lung pentru numeroasele sale monumente şi situri. Suntem mândri să vă prezentăm un program care este condus atât local, cât și cu adevărat accesibil tuturor de pe întreg continentul.
Pandemia COVID-19 a dus la întreruperea modului de lucru tradițional al sectorului, făcând transformarea digitală a instituțiilor de patrimoniu cultural mai relevante ca niciodată.
Având în vedere acest lucru, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind digitalizarea sectorului patrimoniului cultural în vederea modelării unui cadru politic adecvat și a acțiunilor menite să păstreze bunurile culturale valoroase ale Europei și să ofere o mai bună vizibilitate diversității sale culturale unice. Consultarea publică este deschisă până pe 14 septembrie curent, așa că vă încurajez cu tărie să contribuiți la aceasta”, a declarat Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
Fiți cu ochii pe noi și veți afla în curând ce program pregătește BNRM pentru celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului în luna octombrie 2020

Vezi de asemenea 

Zilele Europene ale Patrimoniului 2020 - 101 idei de evenimente

Publicația expune 101 idei de evenimente pe care le puteți aduce comunităților locale pentru a evidenția un patrimoniu european comun, deasemenea este prezentat modul cum europenii se conectează prin diferite împrejurimi și evidențiază importanța valorilor culturale comune ale Europei și ale cetățenilor acesteia.

Detalii și varianta electronică





Handbook on the European Heritage Days for National Coordinators and Stakeholders =Manual privind Zilele Europene ale Patrimoniului  - pentru coordonatorii naționali și părțile interesate/ EHD Days 2020. - 40 p.


Acest manual își propune să faciliteze munca coordonatorilor naționali și a altor părți interesate care joacă un rol esențial în organizarea cu succes a Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). 

Publicația oferă susținere și sugestii pentru organizarea ZEP, pentru a promova angajamentul societății civile pe tot parcursul anului. 

Manual este recomandat organizatorilor, autorităților naționale și locale, precum și instituțiilor și altor actori, pentru a se familiariza cu filozofia, necesitățile operaționale și posibilitățile de parteneriat.


Zilele Europene ale Patrimoniului 2020. Resurse utile pentru Patrimoniu și Educație / EHD Days. - 2020. - 6 p.

Disponibil ;


În publicația dată veţi găsi resurse care ar putea fi utile atunci când intenţionaţi să organizaţi şi să pregătiți evenimente pe tema Patrimoniului și a Educației.
Indiferent care sunt planurile Dvs., aici puteți găsi informații care se vor potrivi necesităților Dvs. și vă vor susține, astfel, ca mai târziu, acestea pot fi adăugate la resursele naționale și locale pe care Dvs. le utilizați deja




*  *  *

Онлайн-мероприятия, посвященные наследию Европы

Совет Европы и Европейский Союз в очередной раз объединяют свои усилия для организации Европейских дней наследия (ЕДН), проводимых на ежегодной основе. Тысячи культурных объектов впервые откроют свои виртуальные двери.

Европейские дни наследия, проводимые с 1985 года, – это возможность для посетителей открыть для себя представляющие исторический и культурный интерес места, которые обычно закрыты для общественности. В этом году ограничения, связанные с пандемией COVID-19, поставили перед национальными координаторами и их командами творческую задачу – перенести этот замечательный ресурс в онлайн и создать виртуальный мир с доступом к видео- и фото-галереям, виртуальным экскурсиям, подкастам, блогам, вебинарам и другим онлайн-мероприятиям.

Тема «Наследие и образование», выбранная в этом году для ЕДН, охватывает самые разные вопросы: от вопроса о том, как латынь продолжает определять нашу повседневную жизнь, до вопроса о том, как цифровая культура использовалась для художественных форм выражения во время пандемии. ЕДН продлятся до конца октября. Новости о мероприятиях можно найти здесь, а также через национальных координаторов