Faceți căutări pe acest blog

Șeful diplomației moldovene: Ne dorim o agendă ambițioasă și concretă cu UE care să producă rezultate durabile în beneficiul cetățenilor Rep.Moldova

Intrevederile Ministrului afacerilor externe și integrării europene Oleg Țulea cu oficialii Uniunii Europene în cadrul vzitei de lucru la Bruxelles

10.09.2020

Dialogul politic și sectorial cu Uniunea Europeană, perspectivele Parteneriatului Estic, gestionarea situației epidemiologice, precum și pregătirile pentru alegerile prezidențiale au fost subiectele pe agenda discuțiilor ministrului Oleg Țulea și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Detalii  - https://mfa.gov.md/ro/content/intrevederea-ministrului-oleg-tulea-cu-oliver-varhelyi-comisar-european-pentru-vecinatate-si

Șeful diplomației moldovene a exprimat recunoștința autorităților față de UE pentru sprijinul acordat fortificării sistemului național de sănătate în contracararea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și asistența direcționată pentru depășirea consecințelor negative asupra economiei naționale. În același timp, diplomatul l-a asigurat pe interlocutor că Guvernul Republicii Moldova rămâne plenar implicat în implementarea agendei europene și a proceselor tehnice convenite în dialogul cu Uniunea Europeană. ..

..Referindu-se la Parteneriatul Estic, ministrul Oleg Țulea a subliniat că Republica Moldova este interesată în elaborarea unui set de obiective care va aduce dialogul politic și cooperarea sectorială între UE și partenerii estici la un nivel calitativ nou. Comisarul Oliver Varhelyi a comunicat, la rândul său, despre planurile instituțiilor europene în contextul pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic din primăvara anului viitor.

10.09.2020

Întrevedere cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. 
Discuția a fost centrată pe subiectul funcționării regimului fără vize în contextul restricțiilor introduse din cauza pandemiei. Oficialul moldovean a mai comunicat interlocutorului interesul autorităților de la Chișinău pentru consolidarea interacțiunii cu mecanismele de cooperare existente ale Uniunii Europene în sfera migrației și supravegherii frontierelor.
Comisarul Ylva Johansson s-a expus în favoarea unei abordări coordonate din partea UE privind ridicarea restricțiilor introduse în contextul pandemiei, bazată pe criterii obiective și în special pe evoluția situației epidemiologice din statele terțe.

Diplomatul moldovean a confirmat angajamentul ferm al autorităților pentru îndeplinirea condiționalităților asumate și recomandărilor Comisiei Europene publicate la începutul lunii iulie în cel de-al treilea Raport privind Mecanismul de suspendare a regimului fără vize.

Oleg Țulea și Ylva Johansson au discutat și despre activizarea cooperării în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, fiind experimată speranța că lansarea, în perspectivă, a unor noi inițiative precum Pactul european privind migrație și azil va contribui la aprofundarea cooperării în sfera migrației.

10.09.2020
Consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, discutată la Bruxelles cu Kadri Simson, comisar european pentru energie

Ministrul Oleg Țulea a avut o întrevedere cu Kadri Simson, Comisarul european pentru energie, în cadrul căreia au fost discutate aspectele cooperării în domeniul securității energetice, acesta fiind unul dintre subiectele prioritare în dialogul sectorial cu Uniunea Europeană.
Detalii  bit.ly/2ZqM2gbi
Cei doi oficiali s-au referit la elementele de importanță strategică, care includ dezvoltarea interconexiunilor cu Uniunea Europeană, în special finalizarea construcției și darea în exploatare integrală a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău. Totodată, a fost reiterată și semnificația proiectului care ar asigura, la necesitate, livrarea gazelor în regim de flux invers prin culoarul transbalcanic.
Interlocutorii au discutat și importanța interconexiunii liniilor electrice de înaltă tensiune la piața UE, prin România, precum și perspectivele de cooperare în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile.
La rândul său, Kadri Simson a comunicat disponibilitatea UE de a susține Republica Moldova în eforturile sale de modernizare a sectorului energetic şi integrare în sistemul regional și piața energetică europeană, subliniind, totodată, importanța transpunerii depline a pachetului energetic III și continuării implementării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere.

10.09.2020

Stadiul actual și perspectivele cooperării Republicii Moldova și Uniunii Europene pe filiera parlamentară, precum și cele în cadrul Parteneriatului Estic au fost subiect al discuției la întrevederile ministrului Oleg Țulea cu Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European privind Acordul de Asociere RM-UE și Andrius Kubilius, co-Președinte din partea Parlamentului European al EURONEST.

 9.09.2020
În debutul vizitei la Bruxelles, ministrul Oleg Țulea a avut o întrevedere cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European. Interlocutorii au abordat agenda inter-parlamentară, procesul de implementare a Acordului de Asociere, subiectele de actualitate în dialogul politic cu Uniunea Europeană și prioritățile de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat importanța menținerii unui rol activ al Uniunii Europene în raport cu țările din vecinătatea estică, Comisiei prezidate de David McAllister revenindu-i un rol esențial în acest sens.

A fost apreciat interesul și susținerea Parlamentului European pentru agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și exprimate mulțumirile autorităților pentru asistența din partea UE în depășirea consecințelor pandemiei COVID-19.
Detalii