Faceți căutări pe acest blog

Noutati UE-RM - Septembrie 2014



 august2014
 iulie 2014
 Iunie 2014 Mai 2014
 Aprilie 2014
Martie 2014
Februarie 2014
Ianuarie 2014
Arhiva 2011-2013





29.09.2014  - 5 .10. 2014


Săptămâna Europeană a IMM-urilor în Moldova 

Campania de promovare a Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) este desfăşurată în peste 37 de ţări şi este coordonată de Comisia Europeană.  Aceasta are drept scop informarea IMM-urilor privind măsurile de sprijin oferite de UE şi autorităţile locale, regionale şi naţionale, precum şi recunoaşterea  contribuţiei antreprenorilor la creşterea gradului de bunăstare, la crearea de locuri de muncă, la ameliorarea competitivităţii şi dezvoltarea inovării.
O serie de evenimente publice de amploare, având ca scop  promovarea antreprenoriatului, în contextul cooperării economice cu Uniunea Europeană au fost organizate atât la Chișinău cât și în majoritatea centrelor raionale.

 Principalele evenimente organizate în Săptămâna europeană a IMM-urilor au fost Forumul Regional “Antreprenoriat - factor–cheie în dezvoltarea regională”, organizat de ADR – Sud la Cimișlia, Expoziţia-forum de produse şi servicii pentru afaceri Internaţională “B2B” Expo și Conferința Internațională a IMM-urilor cu genericul  „IMM – Calea spre performanță europeană"

În cadrul evenimentelor, antreprenorii  au fost informați despre modul în care-și pot dezvolta afacerile și cum pot deveni competitivi pe piața internă și externă, folosind măsurile de sprijin oferite de UE şi autorităţile naţionale.


Săptămâna Europeană a IMM-urilor

29.09.2014


 RM a aderat  la  COSME - Programul UE pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (2014-2020)
 
cu un buget total de 2.3 miliarde euro, care îmbunătăţeşte accesul la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, accesul la piaţă de desfacere, impulsionează competitivitatea întreprinderilor.
 
Este pentru prima dată când o țară membru al Parteneriatului Estic, Republica Moldova, se alătură acestui program. 

Participarea la COSME constituie o etapă suplimentară în procesul de cooperare economică între Moldova şi UE. Această participare va ajuta ţara să sporească competitivitatea sectorului ÎMM şi astfel va avea efecte benefice asupra punerii în aplicare a AA, inclusiv ZLSAC.


 Detalii eng rom

 
 16.09.2014

 Forumul de Dezbateri pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ed. 2 -a

 Primele rezultate ale agendei de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, provocările care stau pe calea integrării europene, combaterea corupției și acțiunile necesare pentru reformarea justiției, dar și pentru o democratizare reală a societății și o adevărată libertate a mass media sunt subiectele care vor fi abordate în cadrul celei de a doua ediții anuale a Forumului de Dezbateri pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Detalii


15.09.2014

UE a transferat RM cea de-a doua tranşă, în valoare de 13,2 mln. euro, din totalul de 60 de mln. euro, oferiți în cadrul Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției"

Celelalte două tranşe în cadrul suportului financiar european de 60 de mln. euro, vor fi acordate până în 2016, în dependență de amploarea reformelor și implementarea obiectivelor prevăzute în Matricea de Politici". 

Prima tranşă din suportul bugetar, în valoare de 15 mln. euro, a fost transferată de Uniunea Europeană Republicii Moldova în noiembrie 2013, anul lansării Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției". Acordul de finanțare, în valoare de 60 de mln. euro a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și UE la 14 iunie 2013, la Bruxelles.

 
Programul de asistență are drept obiectiv principal suportul reformei justiției din ţara noastră, care este esențială în procesul de implementare a Agendei de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și de aprofundare a asocierii politice și economice, precum și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Detalii


11- 12.09.2014

Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament


Principalele subiecte discutate în cadrul conferinței se referă la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale constituționale ale cetățenilor, relația între democrație, suveranitate și securitate în Europa, rolul majorității și a opoziției în asigurarea echilibrului în democrație. 

Detalii

 10.09.2014

 Cei mai mulți moldoveni înţeleg că UE contribuie foarte mult la dezvoltarea țării lor. 

Aceasta este una dintre principalele concluzii ale  Barometrul UE de Vecinătate pentru Republica Moldova lansat recent , realizat în cadrul unui proiect de sondaj de  opinie finanțat de UE pentru vecinătatea estică.

Detalii rom eng


10.09.2014

RM va primi cea de a treia tranşă de 11,6 mln. euro de la UE pentru reforma din sectorul energetic
Comisia Europeană va debursa până la finele anului curent cea de a treia tranşă, în valoare de 11,6 mln. euro, oferite de UE ţării noastre în cadrul Programului de Suport Bugetar „Suportul reformei în sectorul energetic” în valoare totală de 42,6 mln. euro.

Prima tranşă din suportul bugetar în valoare de 13 mln. euro a fost transferată de la Comisia Europeană în bugetul de stat al RM în 2012, anul lansării Programului. Cea de a doua tranşă în valoare de 11,6 mln Euro a fost transferată în bugetul de stat în decembrie 2013, în baza raportului Misiunii de evaluare privind implementarea Matricei de Politici a Programului pentru anul 2012.


09.09.2014

Reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor Parteneriatului Estic

 În timpul reuniunii, oficialii s-au axat pe rezultatele obţinute după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, posibilităţile de consolidare a cooperării între statele partenere, precum şi asupra pregătirilor pentru următorul summit al Parteneriatului, preconizat pentru luna mai 2015, la Riga

Consolidarea securităţii energetice a fost un alt domeniu abordat de oficialul moldovean, fiind menţionată importanţa extinderii infrastructurii care asigură conectarea ţărilor Parteneriatului Estic la piaţa energetică a UE.

Detalii

09.09.2014

UE oferă 1,5 milioane de euro pentru consolidarea și întărirea auditului public extern in RM

 Beneficiarul principal al Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" este Curtea de Conturi a Republici Moldova. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, prevede acordarea unui grant în valoare de circa 1,5 mil. EURO pentru implementarea activităţilor prevăzute în Planul de acţiuni al Proiectului. Durata Proiectului este de 24 de luni. 

Obiectivul general al Proiectului Twinning „Consolidarea și întărirea auditului public extern în Republica Moldova" este de a îmbunătăţi responsabilitatea şi managementul fondurilor publice în ţară, prin consolidarea capacităţii auditului extern, în conformitate cu standardele internaţionale de audit recunoscute şi în concordanță cu cele mai bune practici europene. Proiectul se axează pe realizarea activităţilor prevăzute în cadrul a 4 componente:

Detalii


 08.09.2014

Comisia Europeană a adoptat decizii care prevăd fonduri importante pentru partenerii din vecinătatea UE, în următorii ani

 Acest pachet cuprinde documente de programare pentru Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Iordania, Liban, Libia, Maroc și Tunisia, precum și pentru cooperarea regională atât în vecinătatea Estică cît și cea Sudică, dar și pentru programele europene de Vecinătate-largită. Valoarea totală a acestor programe depășește 5,5 miliarde de €.

Ca urmare a adoptării documentelor de programare pentru Georgia și Republica Moldova din iunie 2014, în iulie, Comisia UE a adoptat un pachet de documente bilaterale și multinaționale de programare care vor consemna sprijinul UE pentru parteneri în anii următori. Aceste fonduri vor veni de la Instrumentul european de vecinătate (IEV), care va oferi cea mai mare parte a asistenței.

 4.09.2014

Un prim terminal feroviar cu ecartament mixt va interconecta R.Moldova si tarile din UE

Investitii de doua milioane de euro ale Bancii Europene pentru Reconstrucţie și Dezvoltare de comun cu o bancă comercială din Republica Moldova pentru un proiect, care vizeaza transportarea produselor lichide, in baza caruia vor fi importate şi exportate produse petroliere şi uleiuri. 

Primul terminal feroviar cu ecartament mixt, care va interconecta Republica Moldova și ţările din Uniunea Europeană, a fost inaugurat în Portul Internaţional Giurgiuleşti, la 4 septembrie 2014. La eveniment a participat ministrul Economiei, Andrian Candu împreună cu ministrul Transporturilor Vasile Botnari, conducerea Portului Internaţional Giurgiuleşti, reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ai administraţiei publice locale. Evenimentul a făcut parte din agenda unei vizite de lucru comune a miniştrilor Economiei şi Transporturilor la sudul ţării.


1.09.2014

 La cea de-a IX-a Reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM)


au participat miniştrii de Externe şi secretarii de stat din cadrul MAE ale țărilor membre UE, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle, precum şi directorul executiv al Departamentului pentru Europa şi Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, Luis Felipe Fernandez de la Pena.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) reprezintă un mecanism lansat în luna ianuarie 2010 la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Prima reuniune a fost organizată la Chişinău, în luna septembrie 2010.

Detalii