Faceți căutări pe acest blog

Anul 2021 a fost desemnat drept „Anul European al Căilor Ferate ”

 Actualizat  04.01.2021

1 ianuarie 2021 marchează începutul Anului european al căilor ferate.
Începe călătoria – 2021 este Anul european al căilor ferate! 
Comisia Europeană a lansat un site web care va oferi mai multe informații cu privire la această inițiativă, precum și o prezentare generală activităților planificate. Diverse evenimente, proiecte și activități desfășurate în întreaga UE vor evidenția multiplele dimensiuni ale transportului feroviar, printre care caracterul inovator și de prim plan la nivel mondial al industriei feroviare din Europa, rolul căilor ferate în cultura și patrimoniul european, importanța lor pentru conectarea regiunilor, a oamenilor și a întreprinderilor, contribuția lor la turismul durabil, precum și participarea lor la relațiile UE cu statele învecinate.

Căile ferate în centrul atenției în 2021

Despre ce este vorba? 
  • Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european; 
  • Promovarea unui mod atractiv și durabil de a conecta cetățenii și întreprinderile; 
  • Completarea viitoarei strategii privind o mobilitate durabilă și inteligentă;
  • Evidențierea altor inițiative-cheie.


Transportul feroviar este verde, confortabil și sigur și va juca un rol-cheie în eforturile UE de a asigura neutralitatea climatică până în 2050. . Pe parcursul anului, vor fi organizate o serie de evenimente și alte inițiative menite să crească proporția persoanelor și a mărfurilor care călătoresc pe calea ferată, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. 

Anul Căilor Ferate va promova transportul feroviar ca mod de transport durabil, inovator și sigur, care poate să garanteze servicii esențiale chiar și în timpul unor crize neprevăzute. Acest lucru a fost demonstrat de rolul strategic pe care îl joacă transportul feroviar în menținerea unor legături esențiale în timpul pandemiei de COVID-19, atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri esențiale.

Printre celelalte obiective ale acestui an se numără sensibilizarea cu privire la dimensiunea europeană transfrontalieră a transportului feroviar, precum și consolidarea contribuției acestuia la economia, industria și societatea UE.

Mai mult


Anii europeni abordează teme specifice, pentru a încuraja dezbaterile și dialogul la nivel național și european.

Scopul este de a sensibiliza opinia publică față de anumite subiecte, de a încuraja dezbaterile și de a schimba mentalități. În acest sens, deseori, proiectele locale, naționale și transfrontaliere care abordează tema aleasă pentru anul respectiv beneficiază de finanțare suplimentară.