Comisia Europeană a aprobat transferul a 5 milioane de euro drept asistență de suport bugetar pentru realizarea reformelor în sectorul poliției din Republica Moldova
Suportul este oferit ca urmare a progreselor înregistrate în principalele domenii de reformă în sectorul aplicării legii, inclusiv a evoluțiilor pozitive în domeniul apărării drepturilor omului, prevenirii abuzurilor și tratamente inadecvate, precum și în lupta împotriva corupției în sectorul poliției. Aceste evoluții contribuie la transformarea poliției din Republica Moldova într-o instituție mai orientată spre serviciul cetățenilor.
Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat: "Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova. Susținem reformele cu beneficii directe pentru cetățeni, inclusiv în ceea ce privește aplicarea legii. Decizia noastră constituie, de asemenea, un semn al solidarității noastre cu Republica Moldova în timpul crizei COVID-19 fără precedent. În ciuda perioadelor dificile, eforturile în domeniul reformei trebuie să continue. Atâta timp cât există progrese în ceea ce privește reformele, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene.”
Această nouă debursare de fonduri vine ca urmare a celei de-a doua tranșe a programului de asistență macrofinanciară expirat în iulie (30 de milioane EUR) și a primei tranșe recent plătite a programului de asistență macrofinanciară de urgență în noiembrie (50 de milioane EUR).
Debursarea oricărei viitoare asistențe macrofinanciare va fi supusă unor condiții stricte. Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică și să evalueze îndeplinirea condițiilor înainte de orice debursare viitoare de sprijin bugetar. Este important ca, pe lângă continuarea progreselor în domeniul reformelor, să nu se înregistreze regres în ceea ce privește protecția drepturilor fundamentale și a statului de drept în Republica Moldova.
Context privind noul pachet de asistență al UE
Sprijin pentru Reforma poliției în Republica Moldova: acest program al UE a sprijinit poliția din Republica Moldova în modernizarea și profesionalizarea structurilor sale. Transparența și independența procedurilor de recrutare, evaluare și promovare au fost îmbunătățite, precum și au fost înregistrate progrese a în ceea ce privește egalitatea de gen. Poliția din Republica Moldova și-a îmbunătățit capacitățile prin instruire în domeniul drepturilor omului, tehnicilor moderne de management, poliție comunitară și Anticorupție, iar în cadrul poliției a fost înființată o direcție specială Anticorupție pentru a promova principiul toleranței zero față de corupție în forțele de poliție. Programul a sprijinit, de asemenea, structuri de comunicație mai fiabile și mai eficiente, care au contribuit la capacitatea operațională a poliției și au redus timpul de intervenție în anumite Inspectorate.