Faceți căutări pe acest blog

Capitale culturale europene 2016



Capitalele culturale europene

Inițiat în 1985 de către ministrul grec al Culturii de la acea vreme, Melina Mercouri, programul capitalelor culturale europene este una dintre cele mai populare inițiative culturale din Europa. Orașele sunt selectate în baza unui program cultural cu o dimensiune europeană puternică, ce stimulează participarea și implicarea activă a locuitorilor lor și contribuie la dezvoltarea lor pe termen lun



Orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastián (Spania) sunt capitalele culturale europene ale anului 2016. Programul de activități va demara oficial în perioada 15- 17 ianuarie la Wroclaw și 20-23 ianuarie la San Sebastián.
           
Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: "Statutul de capitală culturală europeană ajută orașele să dezvolte un sentiment de comunitate și aduce beneficii de durată pentru locuitorii și economia lor. Le doresc orașelor Wrocław și San Sebastián mult succes în prezentarea programelor culturale pregătite pentru anul în curs."

 Motto-ul evenimentelor de la Wrocław este "Spaces of beauty" (Spațiile frumosului) și se bazează pe ideea de metamorfoză și diversitate, fiind inspirat de istoria unică a transformărilor prin care a trecut acest oraș. Programul va debuta cu aproape 100 de evenimente culturale precum concerte, expoziții și spectacole. El va include și manifestările legate de Capitala Literară Mondială UNESCO 2016, Ziua Internațională a Jazz-ului, Festivalul de Cântece Europene și Olimpiada Internațională de Teatru.


Programul activităților desfășurate la Donostia/San Sebastián 2016 are ca deviză "Cultura para la convivencia" (Cultură pentru coexistență) și are ca principal scop promovarea existenței în comun prin artă și cultură. Trei faruri maritime vor reflecta valorile fundamentale ale programului cultural: Farul vieții (reprezentând individul și societatea), Farul păcii (axat pe respect și coexistență) și Farul vocilor (pentru diversitate și înțelegere reciprocă).