Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Aprilie-Iunie 2021

24.06.2021

Consiliul Europei a publicat o nouă serie de fișe tematice privind executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de către fiecare stat membru
 
Consiliul Europei, format din 47 de națiuni, a publicat o nouă serie de fișe tematice online, care oferă informații despre executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)de către fiecare stat membru.
„Implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului este crucială pentru succesul sistemului internațional european al drepturilor omului, care este unic în lume”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Pentru fiecare din ultimii zece ani, fișele tehnice ale țării indică numărul de cazuri noi, dosare în curs și dosare închise de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care este responsabil cu supravegherea executării hotărârilor CEDO de către statele membre.
Fișele cu informații despre țară au fost elaborate de Departamentul pentru executarea hotărârilor CEDO al Consiliului Europei pentru a îmbunătăți în continuare transparența procesului de executare și pentru a face ca informațiile să fie mai accesibile părților interesate.

Mai mult
Republica Moldova: Fișa tematică privind executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)


21 - 24.06.2021
Sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) 2021: 10 ani de la semnarea Convenției de la Istanbul

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) va marca cea de-a 10-a aniversare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), cu o dezbatere pe această temă la următoarea sa sesiune, care va avea loc într-un format hibrid, permițând membrilor să participe de la distanță sau să se prezinte personal la Strasbourg.

Adunarea va dezbate, de asemenea, protecția drepturilor fundamentale și implicațiile juridice ale permiselor sau certificatelor Covid; criza socio-economică declanșată de pandemia Covid-19; și impactul pandemiei Covid-19 asupra drepturilor copiilor - cu o declarație a directorului executiv UNICEF, Henrietta H. Fore (care urmează să fie confirmată).

De asemenea, este planificată o dezbatere privind participarea femeilor din grupuri subreprezentate la luarea deciziilor politice și publice, cu o declarație a ministrului francez pentru egalitatea de gen, diversitate și egalitatea de șanse, Elisabeth Moreno. Lupta împotriva afrofobiei din Europa este, de asemenea, pe ordinea de zi, cu participarea lui E. Tendayi Achiume, raportorul special al ONU pentru formele contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță conexă (urmează să fie confirmat).


16.06.2021
Cea de-a 50-a aniversare a Grupului Pompidou: Comitetul de Miniștri a adoptat statutul revizuit

Odată cu adoptarea statutului revizuit de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, platforma de cooperare în domeniul politicii în domeniul drogurilor al Consiliului Europei („Grupul Pompidou”) are o bază reînnoită pentru a-și forma viitorul ca punct de referință internațional cheie pentru drepturile omului în politicile privind drogurile. Ambasadorul Harry Alex Rusz, în numele președinției maghiare a Comitetului de Miniștri, a salutat adoptarea statutului, subliniind că „această decizie oferă un puternic impuls politic pentru acțiunea prezentă și viitoare a Grupului Pompidou, la 50 de ani de la crearea sa”.
Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a subliniat necesitatea promovării unei abordări bazate pe valorile Consiliului Europei, pentru a aborda provocările legate de droguri. „Prin adoptarea statutului revizuit al Grupului Pompidou, Comitetul de Miniștri a oferit grupului cadrul politic și juridic adecvat pentru a face auzită vocea Consiliului Europei și pentru a-și stimula acțiunea în acest domeniu”.



10.06.2021
Congresul autorităților locale din Moldova a adoptat Planul Strategic 2021-2027

Pe 10 iunie 2021,
Consiliul Administrativ al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a adoptat Planul Strategic pentru următorii șase ani (2021-2027), pregătit cu sprijinul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Planul strategic este rezultatul unui proces inclusiv și participativ care a implicat consultări extinse în întreaga țară, reunind peste 200 de lideri locali din regiunea de nord, centrală și de sud. Acesta ține seama de principiile europene ale autoguvernării locale și, în special, de Recomandarea Congresului 436 (2019) privind democrația locală și regională în Republica Moldova, precum și de Foaia de parcurs pentru implementarea acesteia.

Președinta CALM, Tatiana Badan, și-a exprimat angajamentul față de implementarea planului strategic și a încurajat autoritățile locale să rămână unite și să lucreze împreună. „Succesul strategiei se va reflecta asupra bunăstării tuturor cetățenilor din Republica Moldova”, a adăugat ea.

Secretarul General al Congresului, Andreas Kiefer, i-a felicitat pe primarii din Republica Moldova pentru această realizare importantă, care va fi esențială în construirea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la nivel local.

La 15 aprilie 2021, Congresul și Guvernul Moldovei au semnat o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare a recomandărilor Congresului menite să consolideze democrația locală și regională în țară. Foaia de parcurs a fost semnată de președintele Congresului, Leen Verbeek și de secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Liliana Iaconi. 



10.06.2021
Situația școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în vizorul constant al Consiliului Europei

În cadrul reuniunii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului (CM DH) din 7-9 iunie 2021 au fost reluate dezbaterile privind supravegherea executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în grupul Catan v. Federația Rusă (încălcarea dreptului la educație al elevilor din școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova).

În dezbateri, au intervenit reprezentanții statului respondent, ai Republicii Moldova, precum și ai altor 27 de delegații care au reiterat obligativitatea necondiționată a statelor parte la Convenție de a executa hotărârile CEDO, conform art. 46.1 al Convenției; imperativitatea asigurării respectării dreptului la educație al copiilor potrivit art. 2 din Protocolul adițional la Convenție; etc.

Urmare a dezbaterilor, negocierilor și consultărilor purtate, a fost adoptată o nouă decizie CM DH, care reiterează elementele din cele 4 Rezoluții interimare și 11 decizii anterioare la subiect, precum și solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei să adreseze o scrisoare Ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la obligativitatea executării hotărârii și considerarea aplicării altor măsuri disponibile ale CM în temeiul Convenției în vederea asigurării executării hotărârii CEDO, dacă până la reuniunea CM DH din decembrie 2021 nu va fi înregistrat niciun progres.

Decizia CM DH în grupul Catan și alte detalii pot fi accesate pe pagina publică a Consiliului Europei: https://rm.coe.int/0900001680a29b62 și https://rm.coe.int/0900001680a2c0f9
https://bit.ly/3vIFHu1



9-12 iunie 2021
Misiunea preelectorală a APCE se află într -o vizită în Republica Moldova

Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se află în vizită la Chișinău în perioada 9 – 12 iunie 2021.

Pe durata vizitei, delegația APCE va avea o întrevedere cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

De asemenea, sunt planificate întâlniri ale misiunii preelectorale a APCE cu președinții fracțiunilor din Parlamentul de Legislatura a X-a – PSRM; PAS, Blocul ACUM; ACUM PLATFORMA DA; PDM; Partidului ȘOR, precum și Grupului Parlamentar ”Pro Moldova”.

Totodată, sunt preconizate un șir de întrevederi cu reprezentanți ai altor autorități din Republica Moldova, precum și cu liderii partidelor extraparlamentare care concurează în alegeri, cu reprezentanți ai societății civile.

Din componența delegației misiunii preelectorale a APCE fac parte oficialii Stefan Schennach (Austria); Laima Liucija Andrikiene (Lituania); Jacques Le Nay (Franța); Alberto Ribolla (Italia); Coraportor al Comisiei de Monitorizare, Pierre-Alain Fridez (Elveția).
  • https://www.presedinte.md/rom/comunicate-de-presa/presedintele-maia-sandu-a-discutat-cu-delegatia-apce-aflata-in-vizita-preelectorala-la-chisinau
  • https://multimedia.parlament.md/misiunea-preelectorala-a-apce-s-a-intalnit-cu-reprezentantii-fractiunilor-din-parlamentul-de-legislatura-a-x-a
  • https://gov.md/ro/content/prim-ministrul-interimar-avut-o-intrevedere-cu-delegatia-adunarii-parlamentare-consiliului

Concluziile și recomandările delegației APCE urmare vizitei din perioada 10-11 iunie 2021:



În ceea ce privește cadrul legal, delegația preelectorală a APCE salută faptul că, de la alegerile anterioare, din 2019, Republica Moldova a adoptat modificări ale Codului electoral care au readus țara dintr-un sistem electoral mixt - care a generat critici din partea Comisiei de la Veneția - la un sistem de reprezentare proporțională în baza listelor închise de partid. Cu toate acestea, Delegația regretă faptul că alte câteva recomandări emise după alegerile precedente, care ar fi putut remedia multe dintre problemele recurente și neajunsuri sistemice, rămân a fi abordate.

Delegația a fost informată cu privire la o serie de preocupări mai vechi care persistă, în special cazuri de intimidare și discurs de ură, inclusiv împotriva femeilor candidate și a grupurilor minoritare; cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative; acuzații de intenții de cumpărare a voturilor și preocupări cu privire la posibilul transport organizat pe scară largă al alegătorilor în ziua alegerilor; și lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei. Delegația APCE deplânge astfel de practici în campania electorală și solicită autorităților relevante să ia toate măsurile necesare pentru a le elimina.

Delegația Adunării împărtășește îngrijorarea exprimată de majoritatea actorilor din domeniul electoral cu privire la lipsa implementării transparente a criteriilor de deschidere a secțiilor de votare suplimentare în străinătate, care a provocat anumite tensiuni cu CEC și pe care Delegația o observă că este una dintre cele mai disputate probleme ale campaniei. Delegația reamintește că rolul CEC este de a asigura dreptul tuturor cetățenilor de a participa eficient la alegeri. Numărul și locația secțiilor de votare trebuie să fie proporționale cu cele ale alegătorilor care trăiesc în diferite țări.

O altă problemă care generează îngrijorare este decizia CEC de a înființa secții de votare în municipiul Bender și în satul Corjova, care sunt în afara controlului efectiv al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană au dreptul la vot, dar ar trebui să poată exercita acest drept în locații în care există condiții adecvate de securitate și unde accesul observatorilor naționali și internaționali poate fi asigurat fără a le compromite siguranța sau a crea precedente periculoase.

Adunarea Parlamentară va trimite o delegație de 22 de membri pentru a observa alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Mai mult


4.06.2021
MONEYVAL: Statele trebuie să își îmbunătățească eficacitatea combaterii spălării banilor și finanțării terorismului
 
Există o necesitate acută de îmbunătățire a eficacității acțiunii statelor împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, concluzionează Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului Consiliul Europei (MONEYVAL) în raportul său anual pentru 2020.
Raportul constată că statele și jurisdicțiile evaluate de MONEYVAL arată în medie un nivel moderat de eficacitate în eforturile lor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.
În consecință, în medie, nivelul lor de conformitate cu standardele de combatere a spălării banilor și de combatere a finanțării terorismului (CSB / CFT) este sub satisfacție.
Acestea sunt concluziile preliminare cheie ale unei revizuiri orizontale a implementării recomandărilor grupului de acțiune financiară (GAFI) de către 19 membri / jurisdicții MONEYVAL în curs de desfășurare.
Raportul anual pentru 2020 oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra tendințelor cheie de conformitate în jurisdicțiile membrilor MONEYVAL, descrie provocările împotriva spălării banilor aduse de pandemia COVID-19, prezintă principalele activități MONEYVAL, precum și rezultatele obținute în 2020 în domeniul evaluărilor reciproce și monitorizarea lor.
 


Mai mult
Vezi de asemenea Măsuri de combatere a spălării banilor şi de combatere a finanţării terorismului Republicii Moldova. Raportul Moneyval


2.06.2021
Apelul pentru candidați la Premiul Raoul Wallenberg din 2022 a fost lansat la Strasbourg

Apelul pentru candidați la Premiul Raoul Wallenberg din 2022 a fost lansat la Strasbourg de către secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Președinția maghiară a Comitetului de Miniștri se angajează, de asemenea, să promoveze cererea de nominalizare la ediția 2022 a premiului. Din 2014, Premiul Raoul Wallenberg al Consiliului Europei a fost acordat o dată la doi ani, ca recunoaștere a realizărilor umanitare extraordinare unei persoane, unui grup de persoane sau organizații.

Premiul în valoare de 10.000 EUR și ceremonia de premiere vor avea loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg  la/ sau în jurul datei de 17 ianuarie 2022 - data arestării lui Raoul Wallenberg la Budapesta în 1945.

Mai mult



21.05.2021
Ungaria preia președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Ungaria a preluat președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Germania în timpul unei întâlniri de videoconferință cu reprezentanți ai celor 47 de state membre ale organizației.

Heiko Maas, ministrul federal pentru Afaceri Externe al Germaniei, a oferit o imagine de ansamblu asupra realizărilor țării sale în timpul președinției sale. Noul președinte al Comitetului de Miniștri și Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a prezentat prioritățile Președinției maghiare, care va dura șase luni.

Președinția maghiară se va concentra pe 5 teme: 1) promovarea protecției eficiente a minorităților naționale, 2) dialog interreligios, 3) „generația următoare”: drepturile copiilor, participarea tinerilor și incluziunea romilor, 4) provocări tehnologice și 5) de mediu



21.05.2021

Miniștrii Afacerilor Externe au stabilit cursul Consiliului Europei pentru următorii patru ani

Miniștrii Afacerilor Externe din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au convenit asupra Cadrului strategic al CoE pentru următorii patru ani în cadrul celei de-a 131-a sesiuni anuale. Miniștrii au subliniat rolul și responsabilitatea Consiliului Europei de a asigura punerea în aplicare a convențiilor sale, de a dezvolta noi standarde obligatorii din punct de vedere juridic ca răspuns la noile provocări și de a oferi asistență statelor membre prin programele sale de cooperare.

Aceștia au reamintit, de asemenea, importanța cooperării Consiliului Europei cu principalii săi parteneri internaționali și, atunci când vine vorba de conflicte nerezolvate, cooperează împreună la soluții politice în conformitate cu normele și principiile dreptului internațional.

Conform strategiei, obiectivele Consiliului Europei vor include:
  • aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pentru a se asigura că Convenția se aplică într-un mod cuprinzător și uniform în întreaga Europă;
  • asigurarea eficacității pe termen lung a sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, în special prin consolidarea în continuare a supravegherii executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului;
  • o revizuire a mecanismelor de monitorizare ale Consiliului Europei în vederea sporirii eficienței acestora;
  • continuarea examinării continue a sistemului Cartei sociale europene;
  • urmărind cu fermitate participarea societății civile la activitățile Consiliului Europei.
Miniștrii au subliniat activitatea importantă de stabilire a standardelor Consiliului Europei privind protejarea drepturilor omului în era digitală și au recunoscut că dezvoltarea digitală și inteligența artificială aduc beneficii semnificative societăților și cetățenilor acestora, dar scot în evidență, de asemenea, multe provocări noi.

La cea de-a 131-a Sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care s-a desfășurat în format de videoconferință, a participat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, în calitate de reprezentant din partea Republicii Moldova. 

În cadrul intervenției sale, premierul a evidențiat rolul Consiliului și a mecanismelor acestuia în consolidarea instituțiilor democratice, Republica Moldova beneficiind de asistență valoroasă prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024 precum și prin Parteneriatul pentru Buna Guvernare. Un rol special în avansarea pe dimensiunea reformei justiției l-a avut Grupul de experți de nivel înalt în domeniul justiției al Consiliului Europei.


18.05.2021

ECRI publică concluzii cu privire la Republica Moldova

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) și-a publicat concluziile cu privire la implementarea recomandărilor sale prioritare făcute Croației, Liechtensteinului, Maltei, Republicii Moldova și Portugaliei în 2018.

ECRI a recomandat, în primul rând, consolidarea capacității instituționale a Consiliului de prevenire și combatere a discriminării, precum și asigurarea egalității Avocatului Poporului (Ombudsman) și, în al doilea rând, extinderea instruirii pentru oficialii responsabili de aplicarea legii, procurori și judecători cu privire la infracțiunile motivate de ură, inclusiv discursurile motivate de ură, infracțiuni rasiste și homo- / transfobice, precum și profilarea rasială.

ECRI concluzionează că autoritățile moldovenești nu au implementat prima recomandare și au implementat-o parțial pe cea de-a doua. Aceste concluzii se bazează pe răspunsurile guvernamentale și pe informațiile colectate din alte surse. Acestea se referă doar la recomandările prioritare ale ECRI și nu vizează furnizarea unei analize cuprinzătoare a tuturor evoluțiilor în lupta împotriva rasismului și intoleranței din țările în cauză.

Mai mult

11.05.2021

Democrația este în primejdie, constată ultimul raport anual al Consiliului Europei pentru 2021

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a subliniat un „grad clar și îngrijorător de decădere democratică” în ultimul său raport anual privind starea democrației, drepturile omului și statul de drept pe continent.

Pe baza constatărilor diferitor organisme ale Consiliului Europei, inclusiv a Curții Europene a Drepturilor Omului, raportul secretarului general evaluează evoluțiile recente în domenii precum instituțiile politice și judiciare, libertatea de exprimare și asociere, demnitatea umană, antidiscriminarea și participarea democratică.

Raportul încurajează statele membre să utilizeze mecanismele existente și viitoare ale Consiliului Europei pentru a aborda multe dintre provocările identificate, pe baza următoarelor principii cheie:
  • Autoritățile naționale ar trebui să revină la principiile democratice fundamentale și să se angajeze din nou la standardele legale ale Consiliului Europei, inclusiv la punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului;
  • Statele membre ar trebui să adopte pe deplin multilateralismul întruchipat de Consiliul Europei de mai bine de 70 de ani;
  • Restricțiile și măsurile legate de Covid-19 nu trebuie să fie doar necesare și proporționale, ci și durate limitate;
  • Autoritățile naționale ar trebui să îmbrățișeze cultura democratică, recunoscând situațiile în care cuvintele, activitățile sau legislația au diminuat acea cultură prin reducerea spațiului civic, prin intimidarea sau împiedicarea indivizilor, organizațiilor și ONG-urilor de a-și exercita libertatea de exprimare sau de întrunire sau prin excluderea oamenilor de la participarea deplină la societate.


6.05.2021

10 ani ai Convenției de la Istanbul: aducerea speranței, promovarea respectului și schimbarea inspirată pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor

Comitetul părților la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul, a emis o declarație pentru a marca 10 ani de la deschiderea pentru semnare la 11 mai 2011, la Istanbul. Comitetul a reafirmat rolul esențial al convenției și și-a reiterat hotărârea de a consolida și accelera eforturile din următorul deceniu de eliminare a violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.









5.05.2021

Cea de-a 72-a aniversare a Consiliului Europei

La 5 mai 2021, Consiliul Europei celebrează 72 de ani de la înființare. Consiliul Europei cuprinde 𝟰𝟳 state europene, 𝟴𝟯𝟬 milioane de cetățeni, care împărtășesc aceleași valori: Drepturile Omului, Democrația si Statul de drept.

„La 5 mai, sărbătorim cea de-a 72-a aniversare a înființării Consiliului Europei - organizația internațională cheie a continentului nostru pentru protecția drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. Cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Europeană a Drepturile omului, oferă un spațiu juridic comun, cuprinzând 47 de state membre cu 830 de milioane de oameni. Stabilește cel mai înalt standard al drepturilor omului la nivel mondial și acest lucru merită sărbătorire ... " a declarat Secretarul general al CoE, Marija Pejčinović Burić.

Vezi Declarația comună și completă a secretarului general Marija Pejčinović Burić și a președintelui Comitetului de Miniștri, Heiko Maas.



23.04.2021

CRIZA CONSTITUȚIONALĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA - apel la calm și dialog - Parlamentul ar trebui să abroge decizia de astăzi (n.r. ieri) - declarația președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio

Consiliul Europei, Strasbourg - „Sunt extrem de alarmat de situația actuală din Republica Moldova.

Fac apel la toate instituțiile statului să dea dovadă de reținere, să inițieze un dialog pentru a detensiona această situație îngrijorătoare și pentru a asigura funcționarea Constituției Republicii Moldova, ceea ce merită oamenii din Republica Moldova, mai ales atunci când se confruntă cu o criză economică și de sănătate.

Declarația de astăzi (n.r. ieri) a Parlamentului prin care nu recunoaște Avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere pentru judecători ai Curții Constituționale este foarte îngrijorător.

Comisia de la Veneția a declarant, în nenumărate rânduri, că ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției și a Puterii Constituante, care a atribuit competența de a asigura supremația Constituției Curții Constituționale. Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că, Curtea a comis o greșeală.


19-22.04.2021

Sesiunea de primăvară a APCE 

În perioada 19-22 aprilie 2021, la Strasbourg îşi va desfăşura lucrările sesiunea de primăvară a APCE, la care va participa şi președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Cu ocazia Președinției germane a Comitetului de Miniștri, cancelarul german Angela Merkel și ministrul de stat pentru Europa Michael Roth vor participa la sesiunea de primăvară a APCE care va avea loc într-un format hibrid.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și secretarul general al organizației, Marija Pejčinović Burić, se vor adresa de asemenea în cadrul APCE.

La această sesiune, comisarul pentru drepturile omului, Dunja Mijatović, își va prezenta raportul anual pentru 2020, iar Adunarea va acorda Premiul pentru drepturile omului "Václav Havel".

Subiectele de pe ordinea de zi includ o dezbatere asupra viziunii Adunării asupra priorităților strategice ale Consiliului Europei și o dezbatere comună privind încălcările drepturilor omului și necesitatea reformei electorale în Belarus.

Activitatea OECD privind impozitarea economiei digitale cu participarea secretarului său general Ángel Gurría, discriminarea împotriva persoanelor cu boli cronice și pe termen lung, dialogul post-monitorizare cu Muntenegru, conservarea minorităților naționale, precum și discuții pe marginea unei politici europeane privind diaspora.

Au existat cereri de dezbateri urgente privind „Arestarea și detenția lui Alexei Navalny în ianuarie 2021” și „Funcționarea instituțiilor democratice în Turcia”.


19.04.2021

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în plenara APCE: Moldovenii se unesc, pregătiți să-și reconstruiască țara

...Astăzi țara mea are nevoie de ajutor. Cetățenii moldoveni sunt hotărâți să o repună pe drumul cel bun, așa încât statul să lucreze pentru ei. Cetățenii moldoveni își doresc să poată spune cu mândrie - „Aceasta este țara noastră!”.

Pare dificil. Însă moldovenii, ca popor, pot face și au făcut lucruri imposibile. Chiar dacă suntem o democrație tânără și fragilă, am fost mereu o națiune diversă, deschisă, inventivă și corectă. În pofida regreselor anterioare, ne putem schimba destinul și putem face din țara noastră o țară prosperă.

Unde este voință populară, urmează mereu și schimbarea. Unde este voință politică, urmează și reforma autentică. A venit vremea ca moldovenii să aibă o viață demnă acasă. Și vom reuși acest lucru împreună - ca națiune, ca țară. Și ca familie de națiuni, unite în dorința noastră de a avea democrație și stat de drept, în cadrul acestui for european important - Consiliul Europei.


https://assembly.coe.int/LifeRay/APCE/pdf/Sessions/2021/20210419-SpeechMaiaSandu-EN.pdf



https://www.youtube.com/watch?v=maFRz6nMtVY


19.04.2021
Lansarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei cu referire la Republica Moldova pentru perioada 2021 – 2024 

La sediul Consiliului Europei de la Strasbourg a avut loc lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024, în prezența președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și a secretarului general al Consiliului Europei Marija Pejčinović Burić.

Planul de acțiuni stabilește prioritățile de cooperare pentru următorii patru ani și are ca scop principal susținerea reformelor democratice și implementarea standardelor Consiliului Europei privind democrația, statutul de drept și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. 
În baza Planului de acțiuni, Consiliul Europei va oferi în continuare asistență în domeniile prioritare – reforma sectorului justiției, axată pe asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, precum și a transparenței, responsabilizării și eficienței sectorului, reforma sistemului penal și cel al penitenciarelor, inclusiv cu privire la prevenirea torturii și a relelor tratamente, combaterea corupției și spălării banilor, libertatea întrunirilor; combaterea discriminării, crimelor și discursului de ură și consolidarea independenței presei, în special cu privire la agenția de reglementare și radiodifuzorul public.

Mai mult
https://www.coe.int/en/web/portal/-/new-council-of-europe-action-plan-for-the-republic-of-moldova-launched-in-strasbourg

19.04.2021

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, a fost ales, în unanimitate, vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pentru perioada anului 2021

 

În cadrul sesiunii de primăvară a APCE care se desfășoară pe 19 -22 aprilie, la Strasbourg.

Titlul de Vicepreședinte al APCE îi oferă Vicespeakerului Vlad Batrîncea, președinte al Delegației Parlamentului Republicii Moldova la APCE, dreptul de a face parte din Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

APCE numără în total 20 de vicepreședinți.

Detalii


16.04.2021
Vizita oficială a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Consiliul Europei

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua luni, 19 aprilie, o vizită oficială la Consiliul Europei (CoE), Strasbourg. Cu această ocazie, Președintele Maia Sandu va avea întrevederi cu Secretarul General al CoE, dna Marija Pejčinović Burić, Președintele Adunării Parlamentare a CoE (APCE), dl Hendrik Daems, Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, dl Robert Spano, Comisarul pentru Drepturile Omului, dna Dunja Mijatovic, Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE, dl Leendert Verbeek, Președintele Comisiei de la Veneția, dl Gianni Buquicchio, și Viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a CoE, dl Carlo Monticelli.

În dialogul cu înalții oficiali, Președintele Maia Sandu va aborda subiecte ce țin de reforma justiției, combaterea corupției de nivel înalt, elaborarea unui program de recuperare economică, cooperarea cu autoritățile publice locale și securitatea regională. Doamna Președinte va reitera totodată angajamentul Republicii Moldova de a îndeplini obligațiile asumate în momentul aderării la CoE privind edificarea unui stat de drept viabil.

Mai mult

15.04.2021

GRECO îndeamnă statele să prevină riscurile de corupție atunci când abordează impactul economic al pandemiei COVID-19. Guvernele ar trebui să gestioneze cu rigurozitate riscurile de corupție care au apărut din cauza necesității de a lua măsuri extraordinare pentru a combate pandemia COVID-19, inclusiv atragerea unor sume mari de bani în economie pentru a atenua impactul economic și social, a declarat GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei, în raportul său anual publicat la 15 aprilie 2021.



14.04.2021
Pașapoarte de vaccinare: Consiliul Europei emite îndrumări guvernelor pentru a proteja drepturile omului

Într-un document destinat guvernelor din întreaga Europă, secretarul general Marija Pejčinović Burić subliniază standardele relevante ale drepturilor omului pentru abordarea problemei „pașapoarte de vaccinare”. Documentul de informații a fost trimis la 31 martie curent tuturor celor 47 de state, membre ale Consiliului Europei.
Documentul se concentrează pe patru teme:
  • Bază pentru obligația statelor de a oferi acces la imunizare,
  • Certificate de vaccinare sau „pașapoarte de vaccinare” și utilizarea acestora,
  • Confidențialitate și protecția datelor,
  • Riscuri pentru securitate și sănătate publică.
Documentul subliniază importanța intensificării eforturilor de producere și administrare a vaccinurilor în mod egal, în conformitate cu cerințele Convenției privind drepturile omului și biomedicină (Convenția de la Oviedo), astfel încât restricțiile privind libertățile individuale să poată fi revizuite treptat pe măsură ce se obține o imunitate mai largă în rândul populațiilor.
De asemenea, subliniază faptul că în lupta împotriva pandemiei Covid-19, în special în contextul călătoriilor, merită cu siguranță să luați toate măsurile necesare pentru a armoniza sau a facilita procesul de certificare a faptului că cineva este vaccinat, imun sau fără infecții - cu condiția ca datele sunt protejate și se iau măsuri de prevenire a falsificării.
Statele membre sunt invitate să ia măsuri în conformitate cu Convenția pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, Convenția privind contrafacerea produselor medicale și infracțiuni similare care implică amenințări la adresa sănătății publice (Convenția MEDICRIME) și Convenția privind criminalitatea cibernetică (Convenția de la Budapesta).

Document 

14.04.2021

Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei publică răspunsul la raportul Republicii Moldova privind vizita din 2020.

Comitetul pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) al Consiliului Europei a publicat răspunsul autorităților moldovenești la raportul privind vizita periodică a Comitetului în Republica Moldova, care a avut loc în perioada 28 ianuarie - 7 februarie 2020.
Raportul CPT a fost publicat în septembrie 2020.




12.04.2021

Tendințe noi privind stoparea violenței împotriva femeilor, subliniate în noul raport GREVIO


Principalele tendințe și cele mai bune practici în eforturile de stopare a violenței împotriva femeilor sunt prezentate într-un nou raport GREVIO bazat pe 17 țări din Europa, care acoperă activitatea din perioada iunie 2019 până în decembrie 2020. Raportul a fost publicat de GREVIO, grupul de experți independenți ai Consiliului Europei, responsabil de monitorizarea punerii în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Raportul evidențiază tendințe în furnizarea de servicii pentru victime și le discută pe fundalul pandemiei, care a sporit considerabil nevoia de sprijin. Raportul arată cât de mult a adus pandemia la lumină lacune preexistente în ceea ce privește serviciile de specialitate, având un impact semnificativ asupra capacității femeilor și fetelor de a accesa servicii de asistență de specialitate pentru diferite forme de violență pe care le pot experimenta.


9.04.2021

Raportul anual pentru 2020 al Grupului de Experți privind Acțiunile împotriva Traficului de Ființe Umane

Pandemia Covid-19 are un impact îngrijorător asupra traficului de persoane din întreaga Europă, iar statele ar trebui să facă mai multe pentru a preveni acest lucru, potrivit ultimului raport anual al Grupului de Experți privind Acțiunile împotriva Traficului de Ființe Umane (GRETA).



Cel de-al 10-lea raport general al GRETA oferă o prezentare detaliată a activităților sale, din 1 ianuarie până în 31 decembrie 2020, care includ publicarea de noi orientări pentru a ajuta statele să își îndeplinească obligațiile în temeiul convenției anti-trafic din 2005 a Consiliului Europei: o notă orientativă cu privire la protecția internațională și dreptul victimelor traficului de persoane și persoanele care riscă să fie traficate, precum și o notă orientativă privind prevenirea și combaterea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Raportul include o secțiune dedicată privind impactul Covid-19 asupra combaterii traficului de persoane și o secțiune suplimentară cu privire la identificarea persoanelor traficate în rândul solicitanților de azil și accesul la protecția internațională a victimelor traficului.