Faceți căutări pe acest blog

Noutăți UE-RM - Aprilie-iunie 2021


3 - 4.06.2021

Vizita 
Misiunii Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, Director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere 

Cu ocazia anunțării Planului de redresare economică pentru Republica Moldova, doamna Katarína MATHERNOVÁ - Director General Adjunct pentru Negocieri de Vecinătate și Extindere și Lawrence MEREDITH - Director pentru Vecinătatea de Est și Consolidarea Instituțiilor au efectuat o vizită la Chișinău pe 3-4 iunie. 


UE va mobiliza până la 600 de milioane de euro în asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, susținute prin blending (finanțare din surse publice și private) și garanții financiare. Această nouă inițiativă de finanțare va deveni disponibilă în următorii trei ani, cu scopul de a promova investițiile și de a sprijini o recuperare durabilă și incluzivă în urma crizei provocate de COVID-19, creând oportunități și un mediu mai bun pentru cetățenii țării.

Oficialii europeni au declarat că Republica Moldova este primul stat din țările Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea plan de recuperare economică din partea UE. 


Oficialii UE s-au întâlnit cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a prezenta Planul de redresare economică, care este răspunsul UE la nevoile țării și ale populației sale în contextul reformelor și a unei asocieri mai strânse cu UE, după cum s-a discutat în timpul vizitei Președintelui Sandu la Bruxelles la începutul lunii ianuarie. 


Președintele Maia Sandu
: „Realizarea Planului ne va permite să depășim mai ușor perioada de criză în care ne aflăm, dar accesarea fondurilor prevăzute depinde de angajamentul și capacitatea autorităților Republicii Moldova de a reforma profund justiția, a combate corupția și a realiza schimbări necesare în sistemul de guvernare”, a subliniat șefa statului.



https://www.presedinte.md/rom/presa/presedintele-maia-sandu-realizarea-planului-ne-va-permite-sa-depasim-mai-usor-perioada-de-criza-in-care-ne-aflam

Video Declarații de presă susținute de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová

Oficialii au avut o întâlnire și cu Premierul în funcție al țării.

https://gov.md/ro/content/premierul-interimar-aureliu-ciocoi-s-intalnit-cu-delegatia-comisiei-europene-republica


2.06.2021

Comisia Europeană a anunțat un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza circa 600 milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții,

susținute prin garanții mixte și financiare. Noua finanțare va fi acordată pentru o perioadă de 3 ani în vederea promovării investițiilor, care vin să susțină recuperarea durabilă și incluzivă a țării în urma crizei cauzate de pandemia COVID-19.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a menționat: “Republica Moldova se află la răscruce. Planul de redresare economică lansat de UE constituie un efort fără precedent menit să ofere ajutor țării pe parcursul recuperării și să impulsioneze o agendă ambițioasă de reforme, în interesul cetățenilor. În cele din urmă, acest plan ilustrează robustețea asocierii și solidarității noastre pentru a combate împreună pandemia COVID-19.”
Comisarul pentru Vecinătate și Extindere Olivér Várhelyi a adăugat: “Cu acest ambițios Plan de redresare economică dorim să stimulăm recuperarea socio-economică pe termen lung și să valorificăm potențialul economic al Republicii Moldova în beneficiul cetățenilor. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și în ocuparea forței de muncă. Planul va susține reformele structurale indispensabile, inclusiv domeniile cheie din sectorul justiției și combaterea corupției.”

Planul se conturează în jurul a 5 piloni
  1. gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; 
  2. economie competitivă, 
  3. comerț și IMM-uri;
  4.  infrastructură; educație și ocupare a forței de muncă; 
  5.  statul de drept și reforma sectorului justiției.

Informații de context

De la începutul pandemiei COVID-19, Uniunea Europeană (UE) și-a demonstrat solidaritatea cu partenerii săi din toată lumea. În anul 2020, în Republica Moldova au fost mobilizate mai mult de 127 milioane de euro sub formă de granturi de sprijin bilateral pentru a ajuta țara să facă față șocului inițial generat de criză.

Astăzi, anunțarea noului Plan de redresare economică trasează intențiile noastre de a investi circa 600 milioane de euro în perioada 2021 - 2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale UE și cu instituțiile financiare internaționale ca parte a abordării “Echipa Europa”, precum și cu investitorii privați.

Planul de redresare economică este supus unor condiționalități stricte. Investițiile vor fi efectuate pe baza unei abordări ‘mai mult – pentru mai mult', marcând progresul privind reformele structurale în domeniul justiției și combaterii corupției, în mod special, fiind o premisă pentru asistența financiară.

Mai mult



2.06.2021

Uniunea Europeană a găzduit prima reuniune oficială a Comitetului mixt RM-UE în domeniul aviației


cu participarea reprezentanților Directoratului General pentru mobilitate și transport, ai ministerelor Economiei și Infrastructurii și Afacerilor Externe și Integrării Europene, precum și reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile și ai Consiliului Concurenței.
În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte referitoare la dezvoltarea pieței aviației civile din Republica Moldova, precum perspectivele de recuperare a sectorului în contextul pandemiei, aspecte în materie de siguranță aeriană, competiția pe piața aeronautică, dar și acțiuni referitoare la digitalizare, decarbonizare etc.
Acordul privind Spațiul Aerian Comun între UE și RM, semnat în octombrie 2012 și intrat în vigoare în august 2020, reprezintă un cadru de reglementare și stabilește standarde pentru siguranța aviației, securitatea, drepturile pasagerilor, gestionarea traficului aerian, reglementarea economică, concurența și aspecte sociale. Implementarea prevederilor Acordului este monitorizată de către comitetul mixt RM-UE în domeniul aviației, care se reunește o dată în an
https://mei.gov.md/ro/content/uniunea-europeana-gazduit-prima-reuniune-oficiala-comitetului-mixt-rm-ue-domeniul-aviatiei?

2.06.2021

Comisia Europeană  a aprobat decizia privind posibilitatea exportului produselor lactate fabricate în Republica Moldova.

Vladislav Cotici, Director General al ANSA a declarat că ”în baza garanțiilor oferite de ANSA și în urma conlucrării eficiente cu serviciile competente ale Comisiei Europene, Uniunea Europeană a decis să includă Republica Moldova în Colonița C a Anexei nr. I a Regulamentului 605/2010 care se referă la cerințele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătății animalelor și pentru certificare la importul produselor lactate în UE”.

Recent, planul național de monitorizare a reziduurilor pentru laptele de bovină a Republicii Moldova a fost aprobat de către Comisia Europeană cu modificarea anexei Deciziei Comiei Europene 163/2011. Astfel Republica Moldova dispune de un plan național de monitorizare a reziduurilor pentru lapte, obiectiv care necesită a fi îndeplinit în cazul exportului/tranzitului produselor lactate.

”Reieșind din condițiile situației pandemice, Comisia Europeană va aplica principiul de prelistare a unităților pentru exportul produselor lactate moldovenești, la propunerea ANSA și în baza garanțiilor oferite de către aceasta.

După finalizarea procedurii de listare a unităților și aprobarea listei unităților de către Comisia Europeană și publicarea acesteia pe saitul DG SANTE, exporturile vor putea fi efectuate”, a mai declarat Vladislav Cotici.


MAI 2021 

Ziua Europei 2021 

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_ro

http://cpescmd2.blogspot.com/2021/05/ziua-europei-2021.html

Moldova

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu Ambasadele Statelor Membre UE acreditate în Republica Moldova, organizează, începând din 5 mai 2021, o serie de evenimente culturale, educaționale și interactive, dedicate Zilei Europei. Pentru al doilea an consecutiv, Ziua Europei este marcată, timp de o lună, la TV, radio și online.

https://eeas.europa.eu/delegations/moldova/98040/ziua-europei-2021-solidaritate-pentru-s%C4%83n%C4%83tate-%C3%AEmpreun%C4%83-pentru-un-viitor-mai-bun_ro


12-13.05.2021

Lansarea noului program Erasmus+ 2021-2027 în Republica Moldova

Oficiul National Erasmus+ în Moldova împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM și Delegația UE în RM a organizat la 12-13 mai un eveniment de prezentare a noului program.


Prima zi a fost dedicată prezentării procedurilor modificate de aplicare la Acțiunile Jean Monnet realizată de Antonio Fontelles De Lima, ofițer de proiect din cadrul EACEA (Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură), dar și istoriilor de succes ale proiectelor Jean Monnet în Repubica Moldova. În cea de-a doua zi a avut loc prezentarea generală a noului program Erasmus+ 2021-2027 în Republica Moldova, cu participarea ambasadorului UE în RM - Peter Michalko, a ministrei Educației, Culturii și Crecetării – Lilia Pogolșa și a secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova – Daniela Cujba.

sesiunea 1 - prezentarea Acțiunilor Jean Monnet 2021,
sesiunea 2 – istorii de succes ale Acțiunilor Jean Monnet în Moldova
sesiunea 3 - prezentarea noului program Erasmus+ 2021-2027
Prezentarea PDF a Acțiunilor Jean Monnet
Prezentarea PDF a noului program Erasmus

Programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor adiționale ale Uniunii Europene şi va susţine mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare

 Mai mult 

http://www.erasmusplus.md/zilele-europei-lansarea-noului-program-erasmus-2021-2027-republica-moldova

https://mecc.gov.md/ro/content/republica-moldova-fost-lansat-programul-erasmus-pentru-perioada-2021-2027

01.04.2021

Cu sprijinul UE pentru Fondul E5P, cetățenii din Bălți vor avea  acces la un transport public mai ecologic și mai confortabil

Călătorii din Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova, se pot deplasa acum cu 11 troleibuze noi, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P). În Republica Moldova, fondul este susținut de Uniunea Europeană, cel mai mare donator, precum și de Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia, inițiatorul fondului și cel mai mare donator bilateral.

Întreprinderea municipală de transport electric din Bălți a primit un împrumut de 2,5 milioane de euro de la BERD și un grant de 1,2 milioane de euro din partea E5P, pentru promovarea transportului public mai ecologic.

Achiziția face parte din BERD Orașele Verzi, un program de sustenabilitate urbană care ajută Bălțiul să elaboreze un plan de acțiune pentru identificarea, prioritizarea și abordarea provocărilor legate de mediu
Detalii