Faceți căutări pe acest blog

Noutăţi CoE-RM - Aprilie 2015

29.04.2015

Vulnerabilitatea justiţiei şi libertăţii mass-media - în topul preocupărilor în materie de drepturi ale omului
"Disfuncţiile democraţiei în Europa sunt mult mai importante, mai profunde şi, din punc de vedere geografic, mult mai extinse, decât se credea până acum", este menţionat în ultimul raport asupra situaţiei drepturilor omului, democraţia şi statul de drept în cele 47 State membre ale Consiliului Europei. 

Raportul Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, defineşte lipsa independenţei justiţiei în numeroase ţări europene şi ameninţările la adresa libertăţii de exprimare în toată Europa, ca două dintre cele mai mari probleme care ameninţă securitatea democratică.

Detalii

28.04.2015

Noi Hotârâri CEDO împotriva Republicii Moldova, care vizează aplicarea relelor tratamente împotriva femeilor


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Hotărârile Doroșeva c. Moldovei și I.P. c. Moldovei. În ambele cauze sunt vizate victime ale tratamentelor inumane sau degradante, din partea reprezentanţilor poliţiei - în primul caz şi din partea unei persoane civile - în al doilea caz. Autorităţile au fost acuzate de neputinţa de a investiga eficient plângerile depuse de victimele violenţelor şi de lipsa remeiilor naţionale eficiente.

Pentru prejudiciile suportate, reclamantele au fost despăgubite cu 10.000 şi, respectiv, 12.000 de euro. 
Detalii
Hotărârea CEDO în cauza I.P. împotriva Republicii Moldova (no. 33708/12)
Hotărârea CEDO în cauza Doroşeva împotriva Republicii Moldova (no. 39553/12)

22-24.04.2015

Miniştrii europeni ai culturii au definitivat viitoarea strategie de protecţie a patrimoniului cultural european


În oraşul Namur din Regatul Belgiei, s-a desfăşurat cea de-a VI-a Conferinţă a Miniştrilor responsabili de patrimoniu ai Consiliului Europei. Dna Monica Babuc, Ministrul culturii al RM, a fost aleasă în funcţia de vice-președintele al Conferinţei.
Scopul acestei reuniuni a fost de a stabili principiile de dezvoltare a Strategiei patrimoniului cultural european, care va marca pentru Consiliul Europei o nouă etapă în procesul de management asupra provocărilor actuale din domeniul patrimoniului cultural. Acest eveniment a constituit un bun prilej de a întări angajamentele luate anterior de către Miniştrii Culturii ai Consiliului Europei în vederea promovării cooperării în sfera culturii şi protejării patrimoniului european.

Oficialii au adoptat Declaraţia de la Namur şi un Apel, în care au amintit că patrimoniul cultural este un bun comun al popoarelor care trebuie păstrat în toate circumstanţele şi s-au arătat îngrijoraţi de creşterea numărului acţiunilor de distrugere voluntară a patrimoniului cultural. 

Pentru a redefini locul şi rolul patrimoniului cultural în Europa, Miniştrii au menţionat necesitatea punerii în aplicare a unei noi Strategii, care va propune o viziune şi un cadru de lucru pentru următorii zece ani, va identifica acţiunile şi proiectele care ar putea avea un impact durabil în Statele membre şi va fi pusă în aplicare sprijinindu-se pe instrumentele existente, în special pe convenţii care, după caz, vor fi actualizate şi dezvoltate.

Detalii

20-24.04.2015

Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE)

În perioada 20-24 aprilie 2015, la Strasbourg se desfăşoară sesiunea de primăvară a APCE, la care participă şi delegaţia din partea Republicii Moldova, condusă de Vicepreşedintele Parlamentului RM, Liliana Palihovici.
Dezbateri privind operaţiunile masive de supraveghere şi pe drone şi omorurile direcţionate: necesitatea supravegherii protecţiei drepturilor omului şi dreptul internaţional – sunt principalele subiecte de pe agenda sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfăşoară la Strasbourg, în perioada 20-24 aprilie 2015.

De asemenea, Adunarea va aborda problema reexaminării sancţiunilor impuse delegaţiei ruse la APCE, consecinţele umanitare ale acţiunile efectuate de grupul terorist numit „Statul islamic”, precum şi discriminarea faţă de persoanele transgender din Europa. 

Pagina sesiunii

21.04.2015

Hotârîrea CEDO în cauza Vadim Pisari împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat, la 21 aprilie, hotărârea sa în cauza lui Vadim Pisari, care a fost omorât de un militar rus, lângă Vadul lui Vodă (cererea nr. 42139/12).
Invocînd articolul 2 (dreptul la viață) din Convenție, reclamanții, părinţii lui Vadim Pisari, s-au plîns că fiul lor a fost împușcat de reprezentanții statului și că autoritățile nu au efectuat o anchetă efectivă a incidentului. Ulterior, în observațiile sale, reclamanții au declarat că nu doresc să își mențină cererea depusă în privința Republicii Moldova, pentru că autoritățile moldovenești nu sunt responsabile de omorul fiului lor și consideră că acestea au întreprins toate măsurile necesare în vederea efectuării unei anchete eficiente. În acest context, Curtea a decis să accepte poziția reclamanților și a radiat capătul de cerere depus împotriva Republicii Moldova.
CEDO a hotărât că a avut loc o încălcare din partea Federaţiei Ruse, a articolului 2 din Convenţie. De asemenea, CEDO a hotărât că Federaţia Rusă va plăti familiei Pisari 35.000 euro pentru prejudiciul moral şi 5.580 euro pentru costuri şi cheltuieli.
Detalii

17.04.2015

Copiii - victime ale traficului de fiinţe umane necesită mai mult ajutor din partea statului


Grupul de experţi al Consiliului Europei privind combaterea traficului de fiinţe umane (GRETA) a făcut public cel de-a patrulea raport privind activităţile sale realizate în perioada 1 august 2013 – 30 septembrie 2014.

Potrivit experţilor europeni guvernele ar trebui să-şi intensifice eforturile pentru identificarea copiilor – victime ale traficului şi acordarea acestora ajutorului la care au dreptul legal.

De asemenea, în multe ţări sunt necesare măsuri suplimentare pentru ameliorarea procedurilor generale de identificare a victimelor traficului, pentru a le oferi o asistenţă mai adaptată – şi despăgubiri – şi pentru a face cu-adevărat eficiente investigaţiile ce ţin de trafic, urmăririle şi condamnările.

Detalii


14.04.2015


Hotărârea CEDO în cauza Botezatu împotriva Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa în cauza Botezatu împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 17899/08). Cauza vizează neexutarea unei hotărâri definitive de acordare reclamantului a unei locuinţe sociale şi refuzul de a compensa plata chiriei efectuată de reclamant pe perioada neexecutării hotărârii. Curtea a constatat încălcarea articolului 6 § 1 şi a articolului 1 di protocolul nr. 1 din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Detalii


07.04.2015

Hotărârea CEDO în cauza Veretco împotriva Republicii Moldova


Curtea europeană a drepturilor omului a pronunţat hotărârea sa în cauza Veretco împotriva Republicii Moldova (cererea nr. 679/13). Cauza vizează legalitatea detenţiei sale şi accesul la îngrijiri medicale în timpul detenţiei. În hotărârea sa, Curtea a constatat încălcarea articolelor 3, 5 § 4 şi 5 § 5 din Convenție. De asemenea, Curtea a acordat reclamantului 9800 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 605 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

07.04.2015

Al Doilea Raport de Conformitate elaborat de GRECO cu privire la Republica Moldova

Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) a publicat cel de-al Doilea Raport de Conformitate care evaluează măsurile adoptate de autorităţile Rep. Moldova cu privire la incriminări şi transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. 


 
02.04.2015

Noi recomandări adresate Statelor.membre ale Consiliului Europei

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a adoptat 2 recomandări adresate autorităţilor celor 47 de State membre ale sale. Recomandarea CM/Rec(2015)5 privind prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul angajării își propune să abordeze provocările de confidențialitate ce rezultă din utilizarea noilor tehnologii informaționale și comunicaționale. Recomandarea Rec(2015)6 cu privire la libera circulaţie transfrontalieră a informaţiilor pe internet cuprinde o serie de principii privind libera circulaţie tranfrontalieră a informaţiilor pe interne. Comitetul de Miniştri a solicitat Statelor să asigure ca orice ingerinţă în traficul pe internet survenită pe teritoriul lor să fie mai întâi studiată atent şi să nu aibă repercusiuni inutile şi disproporţionate dincolo de frontierele lor.