În fața unui aflux fără precedent de refugiați, autoritățile din Republica Moldova au reușit să mobilizeze resurse și să își unească eforturile într-un răspuns remarcabil pentru a oferi asistență imediată celor care fug din Ucraina.
În prezentul raport, Reprezentantul Special al Secretarului General pentru Migrație și Refugiați, Leyla Kayacik, abordează nevoile celor 85 000 de refugiați, majoritatea femei și copii din Ucraina, care au rămas în țară. Consiliul Europei oferă sprijin și expertiză autorităților și altor părți interesate în identificarea persoanelor aflate în situație vulnerabilă care sosesc din Ucraina. Părțile interesate relevante ar trebui să monitorizeze situația și nevoile refugiaților care trăiesc în locuințe private sau în centre și să evalueze vulnerabilitatea acestora la violență, abuz, exploatare și trafic de persoane, în conformitate cu Consiliul Europei și cu alte standarde și instrumente internaționale relevante.
Raportul identifică domenii în care Consiliul Europei poate ajuta la abordarea provocărilor actuale, în conformitate cu instrumentele și standardele sale, așa cum sunt prezentate în Planul de acțiune privind protecția persoanelor vulnerabile în contextul migrației și al azilului în Europa (2021-2025).
De asemenea, proiectul „Consolidarea protecției drepturilor omului a refugiaților și migranților în Republica Moldova” va fi lansat în toamna anului 2022, la inițiativa Reprezentantului Special și ținând cont de nevoile identificate în vizită și de solicitările formulate de autoritățile din Republica Moldova. Acest proiect deplin de doi ani urmărește, printre altele, să construiască sisteme rezistente de migrație, azil și primire pe termen lung. Reprezentantul Special a vizitat Republica Moldova în perioada 13-14 iunie 2022.