Faceți căutări pe acest blog

Noutăți CoE-RM - Iulie - Septembrie 2022

16.09.2022

Rusia încetează să mai fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

La șase luni de la excluderea sa din Consiliul Europei, Federația Rusă încetează să mai fie parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului din 16 septembrie 2022.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului rămâne competentă să se ocupe de cererile împotriva Rusiei cu privire la acțiuni sau omisiuni intervenite până la 16 septembrie 2022. 17.450 de cereri împotriva Rusiei se află în prezent pe rolul Curții.

Conform Convenției Europene a Drepturilor Omului, Rusia are o obligație legală obligatorie de a pune în aplicare hotărârile și deciziile Curții. Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va continua să supravegheze executarea hotărârilor judecătorești și a reglementărilor amiabile în cauză.

2.129 de hotărâri și decizii nu au fost încă puse în aplicare pe deplin de către Rusia și rămân în așteptare în fața Comitetului de Miniștri.



16.09.2022

Hotărârile CEDO: Noua fișă informativă privind protecția datelor cu caracter personal

A fost publicată o nouă fișă informativă tematică care rezumă modul în care statele membre au răspuns în urma hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului privind protecția datelor cu caracter personal.


Acesta oferă exemple despre modul în care statele membre au acționat după hotărârile judecătorești, acoperind domenii precum colectarea și utilizarea, căutarea și confiscarea, monitorizarea, accesul și distrugerea datelor cu caracter personal, supravegherea la locul de muncă și supravegherea în masă.

Aceasta este a paisprezecea dintr-o serie de fișe informative tematice privind modificările aduse legislației, politicilor și practicilor naționale în Europa legate de punerea în aplicare a hotărârilor instanței.


13.09.2022

Societatea civilă în centrul atenției Comisiei de la Veneția

Participarea societății civile la luarea deciziilor publice și finanțarea externă a asociațiilor au fost temele cheie ale evenimentului internațional de la Strasbourg, intitulat „Societatea civilă: împuternicire și responsabilitate”, organizat de Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR în cadrul al Președinției irlandeze a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Evenimentul a evaluat peisajul în schimbare cu care se confruntă organizațiile societății civile astăzi și a trecut în revistă cadrele legale prin care statele asigură libertatea de asociere și drepturile conexe.

În discursul său de deschidere, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a subliniat provocările legate de luarea deciziilor incluzive. „Există adesea întrebări dificile despre cine reprezintă societatea civilă și cine nu, și cum să ne asigurăm că dialogul nu este dominat de ONG-uri care sunt organizate de guvern sau nereprezentative ale gândirii societății civile mai largi”, a spus ea. Cele mai mari provocări sunt restricțiile impuse ONG-urilor care primesc finanțare străină, a adăugat secretarul general. Ea a criticat folosirea legilor „agenților străini”, al căror efect stigmatizator s-a dovedit „tragic de eficient în a reduce la tăcere vocile importante ale societății civile”. „După expulzarea Federației Ruse din organizația noastră și suspendarea oricărei cooperări tehnice cu Belarus, rămânem totuși preocupați de libertatea și bunăstarea actorilor societății civile din acele țări”, a subliniat secretarul general. 

La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile din Belarus și Rusia.



7.09.2022
Zilele Europene ale Patrimoniului 2022 pun în centrul atenției „Patrimoniul durabil”

Patrimoniul durabil este tema Zilelor Europene ale Patrimoniului din 2022: un accent pe rolul activ al comunităților în construirea unui viitor mai durabil și mai rezistent pentru patrimoniul european, în contextul schimbărilor de mediu și al riscurilor aferente. Zilele Europene ale Patrimoniului, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene din 1999, sunt printre cele mai celebrate evenimente culturale interactive din Europa.

Natura paneuropeană a programului îi reunește pe cei care trăiesc în Europa și se bazează pe dimensiunea europeană a patrimoniului cultural, astfel cum este consacrată în Convenția Culturală Europeană. În acest an, până la 50.000 de evenimente au ca scop recunoașterea valorii unui patrimoniu european comun și a necesității de a-l păstra pentru generațiile prezente și viitoare.

O gamă largă de activități culturale (expoziții, ateliere, spectacole, tururi ghidate) care promovează patrimoniul durabil, respectând în același timp fauna sălbatică și biodiversitatea, vor avea loc în toată Europa în următoarele săptămâni.
„Dezvoltarea durabilă este una dintre prioritățile Consiliului Europei. Organizația noastră a contribuit la conturarea unui mediu juridic comun în Europa pentru biodiversitate, managementul peisajului și planificarea spațiului. Prin urmare, salut tema Zilelor Europene a Patrimoniului 2022 a patrimoniului durabil ca o oportunitate relevantă de a crește gradul de conștientizare cu privire la lupta împotriva degradării mediului și a schimbărilor climatice, dezvoltând o cultură a durabilității pentru a proteja diversitatea culturală”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović. Burić.
Având în vedere importanța pe care o au clădirile istorice în relație cu identitatea locală, evenimentele din acest an se vor concentra pe modalități de salvgardare a patrimoniului, prin conservarea și restaurarea clădirilor istorice folosind tehnici, abilități și materiale tradiționale ca parte a dezvoltării urbane durabile din punct de vedere social și ecologic.
„Anul acesta, sărbătorim moștenirea prin prisma sustenabilității, care nu ar putea fi mai relevantă după semnele clare și dramatice ale schimbărilor climatice pe care le-a îndurat continentul nostru în această vară. Zilele europene ale patrimoniului reprezintă, prin urmare, o oportunitate excelentă de a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile de mediu cu care se confruntă moștenirea noastră comună și de a lua măsuri durabile și responsabile pentru a-l conserva. Nu numai pentru noi înșine și pentru a ne păstra identitățile culturale, ci și pentru a ne asigura că lăsăm o moștenire pentru generațiile viitoare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.
Mai mult


06.09.2022

Trei candidați selectați pentru Premiul Václav Havel 2022

Juriul de selecție al Premiului Václav Havel pentru Drepturile Omului, care recompensează acțiuni remarcabile ale societății civile în apărarea drepturilor omului în Europa și nu numai, a anunțat lista scurtă pentru Premiul 2022.


Întâlnirea de la Praga care s-a desfășurat în format - panel, a adunat personalități independente din lumea drepturilor omului și a fost prezidată de Tiny Kox, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) – a decis să preselecționeze următorii trei nominalizați, în ordine alfabetică:


Vladimir Kara-Murza este un politician, autor și istoric rus. Este unul dintre liderii opoziției din Federația Rusă și coordonator pentru Fundația Rusia Deschisă, fondată de Mihail Hodorkovski. Domnul Kara-Murza a fost arestat în aprilie 2022 și riscă până la 10 ani de închisoare.


Rainbow Coalition/Invalid Campaign pentru drepturile LGBTQIA+ este o coaliție de organizații pentru drepturile omului, grupuri pentru drepturile LGBTQIA+ și alte mișcări civice. Coaliția Rainbow a făcut campanie și a mobilizat sprijin pentru apărarea drepturilor LGBTQIA+ în Ungaria.


Coaliția Ukraine 5 AM este o coaliție de organizații ucrainene pentru drepturile omului al căror scop este să descopere, să documenteze, să colecteze și să păstreze dovezi, în timp ce crește gradul de conștientizare cu privire la presupusele crime de război și crime împotriva umanității comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune în curs de către Federația Rusă.

Câștigătorul general al Premiului 2022 urmează să fie anunțat la deschiderea sesiunii plenare de toamnă a APCE la Strasbourg, pe 10 octombrie. Premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului este acordat în fiecare an de către APCE, în parteneriat cu Biblioteca Václav Havel și Fundația Charta 77. Premiul  constă dintr-o sumă de 60.000 de euro, un trofeu și o diplomă.

Mai mult


15.07.2022

Comitetul de Miniștri al CoE a adoptat Recomandarea privind combaterea fraudei în domeniul educației


Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o Recomandare adresată celor 46 de state membre ale sale, menită să le asiste în combaterea fraudei în domeniul educației.

Recomandarea vine în urma a patru ani de muncă în cadrul platformei ETINED a Consiliului Europei privind etica, integritatea și transparența în educație și abordează nevoia unei abordări europene comune în acest domeniu.

Acest nou standard legal este structurat în 4 dimensiuni: 
  1. prevenire, 
  2. urmărire penală, 
  3. cooperare internațională și 
  4. monitorizare. 
Textul conține 6 recomandări principale către statele membre ale Consiliului Europei:
  1. să promoveze educația de calitate prin eliminarea fraudei educaționale;
  2. să protejeze elevii, studenții, cercetătorii și personalul de la toate nivelurile de învățământ de organizațiile și persoanele implicate în vânzarea (și publicitatea) de servicii frauduloase;
  3. să ofere sprijin pentru implementarea măsurilor preventive și de protecție, precum și a unei culturi a egalității de șanse la toate nivelurile și în toate sectoarele de educație și formare, precum și în tranziția între aceste sectoare;
  4. să monitorizeze evoluțiile tehnologice care ar putea sprijini noi forme de fraudă;
  5. să faciliteze cooperarea internațională în domeniu;
  6. să sprijine diseminarea largă a recomandării.
Detalii:

 13.07.2022

Grupul de experți GRETA a făcut public raportul anual privind traficul de ființe umane

Grupul de experți al Consiliului Europei pentru acțiunea împotriva traficului de ființe umane (GRETA) și-a publicat raportul anual pentru 2021. Pe parcursul anului 2021, GRETA a reușit să atingă o serie de etape, în pofida impactului negativ al pandemiei de Covid-19 și a continuat să-și dezvolte cooperarea cu alte organisme ale Consiliului Europei, precum și cu alte organizații internaționale și cu societatea civilă pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane.

A efectuat zeci vizite de evaluare a țărilor și a adoptat rapoarte de evaluare a rundei a treia pentru șase țări (Franța, Letonia, Malta, Muntenegru, România și Regatul Unit). Israelul a devenit al doilea stat nemembru al Consiliului Europei care a aderat la convenția anti-trafic.

Detalii: