Faceți căutări pe acest blog

BV - Acordurile de asociere ale UE cu Georgia, Moldova și Ucraina – Drumurile către aderarea la UE


EU Association Agreements with Georgia, Moldova, and Ukraine – The roads to EU membership (Peace and Security in 2022 /Hannah Ahamad Madatali; Talander Jansen;European Parliamentary Research Service . - Brussels, 2022. - 38 p.


PE: 730.340 
ISBN: ISBN: 978-92-846-9619-2 
DOI:10.2861/243553 
CAT: QA-08-22-200-EN-N

Acordurile de asociere ale UE cu Georgia, Moldova și Ucraina – Drumurile către aderarea la UE (Pace și securitate în 2022) :Analiza aprofundată / Serviciul de Cercetare al Parlamentului European

Georgia, Moldova și Ucraina s-au implicat activ pe calea integrării economice și a asocierii politice cu Uniunea Europeană (UE) de la semnarea acordurilor de asociere (AA) cu UE, inclusiv acorduri profunde și cuprinzătoare privind zona de liber schimb (ZLSAC), în 2014.

Aceste Acorduri de Asociere (AA) au avut un impact semnificativ asupra fluxurilor comerciale și au stimulat reforma valorilor fundamentale, inclusiv stabilizarea instituțiilor și practicilor democratice, independența judiciară și lupta împotriva corupției.

La 24 februarie 2022, după săptămâni de tensiuni extreme și recunoașterea zonelor controlate neguvernamental din regiunile Donețk și Lugansk ca entități independente de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, Rusia a lansat o invazie pe scară largă asupra Ucrainei.

La 28 februarie 2022, Volodymyr Zelenskyy, președintele Ucrainei, a depus cererea țării pentru a deveni membru al UE. Georgia și Moldova au urmat cu cererile lor la 3 martie 2022. La 10 și 11 martie 2022, liderii UE au avut o întâlnire informală la Versailles. Consiliul European a invitat Comisia Europeană să își prezinte opiniile cu privire la cererile Georgiei, Moldovei și Ucrainei. Comisia a emis un chestionar pentru fiecare dintre cele trei țări.

Chestionarele completate, împreună cu informațiile culese din structurile de guvernanță ale acordului de asociere, au stat la baza avizelor Comisiei emise la 17 iunie 2022.

În ședința din 23 și 24 iunie, Consiliul European, la avizul Comisiei, a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat și și-a declarat disponibilitatea de a acorda statutul de candidat Georgiei, odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei au fost abordate.

Pentru a adera la UE, Georgia, Moldova și Ucraina trebuie să respecte pașii prevăzuți la articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), care spune că orice stat european care respectă valorile și principiile democratice pe care este construită Uniunea, poate aplica pentru a deveni membru al UE. Următorii pași vor fi îndeplinirea condițiilor care permit începerea negocierilor de aderare (Ucraina, Moldova) sau obținerea statutului de candidat (Georgia).

În acest context, AA și reformele acestora, așa cum sunt definite în agendele de asociere, vor continua să joace un rol central.

Această lucrare oferă contextul relațiilor UE cu Georgia, Moldova și Ucraina și analizează cele mai recente reforme realizate prin implementarea AA în fiecare țară până la data cererii lor de aderare.

Aceasta acoperă, de asemenea, domeniile identificate în care sunt necesare îmbunătățiri suplimentare și alinierea la politicile Uniunii. Printr-o prezentare generală a cerințelor de aderare, a experiențelor UE în materie de extindere, a avizelor emise de Comisie și a evoluțiilor cheie în punerea în aplicare a AA din ultimii doi ani, documentul evaluează următorii pași pentru fiecare țară pe drumurile lor către apartenența la UE.

Lucrarea constată că, deși cele trei țări din Parteneriatul Estic (EaP) cu AA convenite ale UE s-au prezentat ca un „trio de asociație”, a apărut un punct de diferențiere.

Drumurile lor către aderarea la UE vor urma, eventual, termeni diferiți. În plus, indiferent de scenariile viitoare, cadrul AA poate și ar trebui să continue să încadreze relațiile dintre Georgia, Moldova și Ucraina, precum și UE.


Vezi de asemenea 


https://tinyurl.com/bdf6ccu2