Faceți căutări pe acest blog

Politica europeană în domeniul cercetării și inovării


În cadrul Zilelor Științei marcate în perioada 5-10 noiembrie la Biblioteca Națională a R.Moldova Centrul Pro-European de servicii și comunicare organizează expoziția Politica europeană în domeniul cercetării și inovării. 
 Politica europeană în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice (CDT) ocupă un loc important în legislația UE încă de la semnarea primelor tratate comunitare și a fost extinsă la începutul anilor 1980, odată cu instituirea unui program-cadru european pentru activități de cercetare. Începând din 2014, finanțarea UE pentru cercetare a fost în mare parte grupată în cadrul programului Orizont 2020, cel de-al optulea Program-cadru pentru cercetare și inovare al UE pentru perioada 2014-2020, care are scopul de a asigura competitivitatea globală a Europei.Politica în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice/Fişe tehnice UE - 2018 www.europarl.europa.eu/factsheets/ro


Expoziția cuprinde documente oficiale și publicații privind valorificarea cercetării și inovării europene, Noua Agendă europeană pentru cercetare și inovare, spațiu european de cercetare, accesul la informațiile științifice și conservarea acestora,  cooperarea internațională în domeniul cercetării și al inovării

UE depune eforturi pentru a crea un singur Spațiu european de cercetare , care să le permită cercetătorilor să lucreze în orice țară din UE și în interiorul căruia să fie sprijinită și încurajată cooperarea transfrontalieră.

.Un loc aparte este rezervat informației referitoare la Programul – cadru al UE pentru cercetare și inovare Orizont2020. 
Orizont 2020 reunește toate finanțările pentru cercetare și inovare într-un singur program integrat. Obiectivele sale sunt:

  • să consolideze poziția UE în domeniul științific (24,4 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde destinate Consiliului European pentru Cercetare (en)
  • să consolideze inovarea industrială (17 miliarde de euro) - inclusiv prin investiții în tehnologii-cheie, acces îmbunătățit la capital și sprijin pentru întreprinderile mici
  • să abordeze principalele provocări, cum ar fi schimbările climatice, transportul durabil, energia regenerabilă, securitatea și siguranța alimentară, îmbătrânirea populației (24,4 miliarde de euro).
Programul Orizont 2020 își propune:


La data de 08 noiembrie 2018 doitorii pot obține informații detaliate privind oportunitățile participării Republicii Moldova la Programul Orizont2020. În scopul valorificării statutului de țară asociată la Programul „Orizont 2020”, diseminării informației cu privire la oportunitățile oferite de către acesta, precum și a informației despre apelurile deschise, metode de identificare a partenerilor internaționali etc., Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare în comun cu reprezentanții Rețelei Punctelor Naționale de Contact organizează o sesiune de informare/Info stand,, în incinta Bibliotecii Naționale. La Info stand, persoanele interesate pot beneficia de consultații privind oportunitățile și actualitatea Programului „Orizont 2020”.







În caddrul acestei prime ediții ale Zilelor Științei la BNRM, în spațiile CPESC este prezentată și expoziția Materiale ale Conferințelor științifice naționale și internaționale privind integrarea europeană în diferite domenii: științe politice, economie, drept, științe sociale, etc.

  RESUSRE SI INFORMATII SUPLIMENTARE



Cercetare și inovare  Dincolo de limite, pentru o viață mai bună
Cercetare și inovare Dincolo de limite, pentru o viață mai bună. -  2016. - 16 p
Disponibil la : https://publications.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/ba202c94-aa5d-11e6-aab7-01aa75ed71a1

Cercetarea și inovarea îmbunătățesc condițiile de trai și de muncă în Uniunea Europeană (UE), motiv pentru care se află în centrul politicilor prin care Comisia Europeană încearcă să stimuleze ocuparea forței de muncă, creșterea economică și investițiile. 

Mai mult, cercetarea și inovarea ne furnizează cunoștințele și soluțiile necesare în cazul unor probleme urgente, cum ar fi epidemia de Ebola sau criza refugiaților, dar și în cazul unor provocări societale pe termen lung, cum ar fi cele legate de transport, schimbări climatice sau energie.

 În viața de zi cu zi, ele aduc îmbunătățiri în domenii precum asistența medicală, transporturile și securitatea și reprezintă rampa de lansare pentru numeroase produse și servicii noi. Broșura face parte din seria „Să înțelegem politicile Uniunii Europene”.